Lecțiile publice ale acad. Bogdan Simionescu, acad. Anatoly Zagorodny și prof. Vladimir Fomin, prezentate online la Academia de Științe a Moldovei

15.02.2022
Unique visitors: 1145

Noul an, 2022, a luat la Academia de Științe a Moldovei un start deosebit, marcat prin câteva manifestări științifice prestigioase organizate la cel mai înalt nivel. Onoarea de a deschide seria evenimentelor a revenit dlui academician Bogdan C. SIMIONESCU, vicepreședinte al Academiei Române, membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei, care la 18 ianuarie 2022 a susținut prelegerea publică „Academia Română și Academia de Științe a Moldovei – provocări și posibile soluții”. 

La 25 ianuarie 2022, academicianul Anatoly ZAGORODNY, Președintele Academiei Naționale de Științe din Ucraina, a susținut prelegerea publică Evoluții recente în cercetarea fundamentală și aplicată la Academia Națională de Științe din Ucraina” („Recent Developments in Basic and Applied Research at the National Academy of Sciences of Ukraine”). Evenimentul transmis Live stream de către Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale este disponibil la link-ul https://www.youtube.com/watch?v=_wySyG5mztU&ab_channel=IDSITV.

La 11 februarie 2022, profesorul Vladimir FOMIN, Membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei, colaborator al Institutului „Leibniz” de cercetări în domeniul corpului solid și științei materialelor (Dresda, Germania), a susținut două lecții publice „Organizarea și finanțarea cercetării științifice în Germania” care poate fi accesată la link-ul: https://youtu.be/_u4cw9cHhuE și prelegerea „Rolul și importanța științei fundamentale în secolul XXI”, care poate fi accesată la link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=BYyVEZ5lNlM.

Menționăm că profesorul Vladimir Fomin este coordonatorul platformei de comunicare „Științele fundamentale pentru dezvoltarea durabilă a societății”, inițiată de Prezidiul AȘM la început de an și lansată oficial la 25 ianuarie 2022. Platforma științifică are drept obiectiv sublinierea importanței științei fundamentale în contextul provocărilor Secolului XXI, odată cu proclamarea de către ONU a anului 2022 drept An Internațional al Științelor Fundamentale (IYBSSD – International Year of Basic Sciences for Sustainable Development).

Platformele de cercetare şi discuţii au fost iniţiate de Academia de Științe a Moldovei în octombrie 2019 (https://asm.md/platforme-stiintifice).

 

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie:

Înregistrări online