Felicităm cercetătorii de Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare

10.11.2024
Vizitatori unici: 359

La 10 noiembrie marcăm Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare. Cu acest frumos prilej aducem sincere felicitări tuturor care și-au dedicat viața cercetării, au activat eficient și continuă să lucreze pentru a aduce rezultatele cercetărilor sale în beneficiul societății, pentru a contribui substanțial la dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova, care a ales ferm calea integrării în Uniunea Europeană, oamenii de știință din Republica Moldova fiind cei, care au făcut primii pași spre integrare în spațiul european de cercetare. Academia de Științe a Moldovei își reafirmă angajamentul de a concentra eforturile pentru consolidarea științei și a comunității academice, susținerea domeniului de cercetare și inovare și utilizarea eficientă a resurselor financiare, promovarea științei pe plan național și internațional, promovarea tinerilor care vor să facă cercetare.

Tema anului 2024 „De ce contează ştiinţa – Implicarea minţilor şi împuternicirea viitorului”.

În fiecare an, Ziua științei are o anumită temă, iar în 2024, tema generală este ''Why Science Matters – Engaging Minds and Empowering Futures'' (De ce contează ştiinţa – Implicarea minţilor şi fortificarea viitorului). Cu acest prilej, la 12 noiembrie, la sediul UNESCO din Paris, se organizează o sesiune interactivă în format virtual cu experţi în domeniu, pentru a pune în evidență rolul ştiinţei în societate şi în viaţa noastră cotidiană.

De ce contează ştiinţa?! Este întrebarea ce ne frământă în primul rând pe noi, cei care am ales să facem cercetare și pentru care știința a devenit un mod de a fi. Dar este și întrebarea abordată de societate, de organizațiile din domeniile cercetării și inovării care gestionează procesul, de autoritățile publice, de tineri mai ales, care sunt la început de cale.

La nivel mondial, în 2024, Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare va fi organizată sub egida Deceniului Internaţional al Ştiinţelor pentru Dezvoltare Durabilă, cu un accent special pe tineri, pe descoperirea şi explorarea rolului ştiinţei în lumea digitalizată aflată în schimbare vertiginoasă. Avem oportunitatea de a afla cum ştiinţa ne afectează viaţa, cum oamenii de știință contribuie la găsirea soluţiilor constructive la cele mai presante provocări cu care se confruntă lumea la nivel local și global.

Care sunt acțiunile Academiei de Științe a Moldovei?

În fiecare an, de Ziua Științei, ne dăm întâlnire la Academia de Științe a Moldovei pentru a consemna ziua noastră profesională, a vorbi despre știință pe înțelesul tuturor, a aduce în atenția societății și factorilor de decizie realizările noastre și rezultatele cercetărilor, care vor avea impact pe durată.

Vom sărbători de data aceasta știința pe 12 noiembrie, marți, începând cu ora 12.00. Academia de Științe a Moldovei și Consiliul Rectorilor din Republica Moldova vor organiza cea de-a III-a ediție a Festivalului cercetării și inovării „Știința pentru pace și dezvoltare: creativitate, experiență, perspective”. Invităm cercetătorii, care încă nu au reușit să se înscrie ca participanți, să acceseze pagina AȘM (https://asm.md/festivalul-cercetarii-si-inovarii-stiinta-pentru-pace-si-dezvoltare-va-avea-loc-la-asm-pe-12), iar pe toți cei interesați de evoluția științei din Republica Moldova îi așteptăm pe 12 noiembrie la AȘM (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 1), în Galeria de artă, știință și inovare, pentru a celebra știința și rezultatele relevante obținute în ultimii ani de cercetătorii noștri, care sunt apreciate la nivel național și internațional.

La ora 14.00, Vă invităm să rămâneți cu noi, pentru că Academia Română și Academia de Științe a Moldovei organizează în Sala Azurie a AȘM ședința festivă pentru a consemna împreună evenimentul de lansare în spațiul românesc a Deceniului Internațional al științelor pentru dezvoltare durabilă (2024–2033), proclamat de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite la 25 august 2023 (https://asm.md/de-ziua-stiintei-va-fi-lansat-deceniul-international-al-stiintelor-pentru-dezvoltare-durabila-2024).

Va urma ceremonia de înmânare a însemnelor membrului de onoare al Academiei de Științe a Moldovei domnului acad. Ioan Dumitrache, Secretar General al Academiei Române, care a fost ales de Adunarea Generală a membrilor titulari și membrilor corespondenți ai AȘM din 12 martie 2024.

Tradițional, de Ziua Științei, sunt înmânate premiile Academiei de Științe a Moldovei pentru rezultate științifice valoroase obținute în anii 2022–2023. Ediția anului acesta va aprecia realizările științifice în asemenea domenii științifice precum limba și literatura română, istorie și arheologie, drept, economie, studiul artelor, premiul pentru tineri cercetători, precum și premiile pentru promovarea științei în mass-media în anul 2023 (a se vedea lista laureaților https://asm.md/laureatii-premiului-academiei-de-stiinte-moldovei-editia-anului-2024).

 

Istoric.

Amintim că Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare este marcată în fiecare an la 10 noiembrie, iar obiectivele acesteia sunt creşterea gradului de conştientizare a opiniei publice cu privire la rolul ştiinţei în societăţile paşnice şi sustenabile, promovarea solidarităţii naţionale şi internaţionale în domeniul ştiinţei între ţări, reînnoirea angajamentului naţional şi internaţional pentru utilizarea ştiinţei în beneficiul societăţilor, după cum este specificat în documentele Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare a fost stabilită la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinţei generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), prin Rezoluţia 20/31C, şi sărbătorită pentru prima dată în lumea întreagă la 10 noiembrie 2002, sub auspiciile UNESCO.

De menționat că Republica Moldova, reprezentată de Academia de Științe a Moldovei, a devenit prima țară din cadrul Parteneriatului Estic și a doua inclusă în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, care obține statutul de țară asociată la PC7. La 17 martie 2014 Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere la Programul European pentru Cercetare-Inovare „Orizont 2020”. În iulie 2014 a fost semnat Acordul între Republica Moldova şi Uniunea Europeană cu privire la participarea Republicii Moldova în cadrul Programului Cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare şi Inovare (2014–2020) „Orizont 2020”, iar în octombrie 2021 Republica Moldova a semnat Acordul cu privire la participare la Programul- cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și Inovare „Orizont Europa”, pentru perioada 2021–2027.

În Republica Moldova, Ziua profesională a lucrătorilor din domeniul științei – Ziua Științei – a fost instituită prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 1083 din anul 2010.

 

Dr. hab. Liliana Condraticova

Secretar științific general al AȘM

Categorie: