- Vizualizări: 1442
Academia Română și Academia de Științe a Moldovei Vă invită la 12 noiembrie curent, ora 14.00, la evenimentul de lansare în spațiul românesc a Deceniului Internațional al științelor pentru dezvoltare durabilă (2024–2033), proclamat de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite la 25 august 2023.
Ședința festivă este organizată în parteneriat cu Academiile de ramură din România: Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, Academia de Științe Tehnice, Academia de Științe Medicale și Academia de Ştiinţe Juridice.
Evenimentul se va desfășura simultan, în format mixt, cu prezență fizică la Academia Română, Clubul Academicienilor (Calea Victoriei 125, București, Sector 1) și la Academia de Științe a Moldovei, Sala Azurie (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 1, Chișinău), precum și online, pe platforma ZOOM.
Date de conectare: https://us06web.zoom.us/j/85204764718?pwd=RHbdlAQNWJzStod FyPiaVMXGFXHVJ1.1 (Meeting ID: 852 0476 4718 Passcode: 075677).
Evenimentul va fi transmis live stream de către Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale și de Privesc.EU.
Agenda ședinței festive include:
Alocuțiuni: (4-5 minute)
- Acad. Ioan-Aurel Pop, Președinte, Academia Română
- Acad. Ion Tighineanu, Președinte, Academia de Științe a Moldovei
- Ligia Deca, Ministrul Educației; Președinte, Comisia Națională a României pentru UNESCO
- Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării, Republica Moldova
- Lidia Brito, Director general adjunct al UNESCO pentru științe (mesaj video)
- Simona-Mirela Miculescu, Delegat permanent al României pe lângă UNESCO (mesaj video)
- Prof. Richard Roberts, Laureat Nobel în Medicină (1993), New England Biolabs, USA
- László Borbély, Consilier de Stat, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Guvernul României
- Acad. Ioan Dumitrache, Secretar General, Academia Română
- Valeriu Tabără, Președinte, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”
- Valeriu V. Jinescu, Președinte, Academia de Științe Tehice din România
- Mircea Beuran, Președinte, Academia de Științe Medicale
- Bogdan Liviu Ciucă, Președinte, Academia de Ştiinţe Juridice din România
- Constantin Rusnac, Secretar General, Comisia Națională a Republicii Moldova pentru UNESCO
- Valentina Vasile, Director, Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă, Academia Română
Interpretarea Imnului Dezvoltării Durabile (autor: Constantin Rusnac)
II) Înmânarea însemnelor membrului de onoare al Academiei de Științe a Moldovei domnului acad. Ioan DUMITRACHE, Secretar General al Academiei Române, ales de Adunarea Generală a membrilor titulari și membrilor corespondenți ai AȘM din 10 martie 2024.
III) Înmânarea premiilor Academiei de Științe a Moldovei pentru rezultate științifice valoroase obținute în domeniile științelor sociale, economice, umanistice și arte în anii 2022–2023, premiului pentru tinerii cercetători, precum și a premiilor pentru promovarea științei în mass-media în anul 2023.
IV) Deschiderea Festivalului cercetării și inovării „Știința pentru pace și dezvoltare: creativitate, experiență, perspective”, ediția a III-a (Galeria de artă, știință și inovare a AȘM / Sala Aurie).
Ședința festivă este organizată în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, Academia de Științe Tehnice din România, Academia de Științe Medicale și Academia de Ştiinţe Juridice din România.
La ședință sunt invitații membrii titulari, membrii corespondenți, membrii desemnați ai secțiilor de științe, cercetători științifici, cadre didactice, doctoranzi.
Evenimentul este deschis pentru reprezentanții mass-media.