Academia de Științe a Moldovei și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” își unesc eforturile pentru promovarea și susținerea cercetării științifice

15.07.2024
Vizitatori unici: 1543

La 15 iulie 2024, Academia de Științe a Moldovei și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova au semnat un Acord de colaborare. La întrunire au participat mem. cor. al AȘM, dr. hab., prof. univ. Emil Ceban, Rectorul USMF, acad. Ion Tighineanu, Președintele AȘM, membri ai Prezidiului AȘM, ai Secțiilor de științe, reprezentanți ai USMF.

„O colaborare frumoasă cu USMF a fost dezvoltată mai ales în ultimii ani, materializându-se într-o veritabilă platformă de comunicare”, a menționat acad. Ion Tighineanu în debutul întrevederii, trecând în revistă conferințele, mesele rotunde, emisiunile radio și TV, platformele științifice de dialog, realizate în parteneriat de AȘM și USMF. Acordul semnat azi va deveni un suport de inițiere a unor noi proiecte, a precizat acad. Ion Tighineanu, subliniind importanța proiectelor și cercetărilor multidisciplinare.

„Este o onoare pentru mine ca Rector și pentru USMF să semnăm acest Acord de colaborare cu Academia de Științe”, a menționat mem. cor. al AȘM, dr. hab., prof. univ. Emil Ceban. Domnia sa a precizat că urmează semnarea unor Acorduri de parteneriat și cu alte universități, unde există componenta de cercetare, inclusiv cu Consiliul Rectorilor, al cărui Președinte este. Rectorul Emil Ceban, punând în evidență noile specialități deschise recent la USMF, a subliniat necesitatea racordării educației și cercetării la rigorile europene, subliniind că Acordul semnat între AȘM și USMF deschide noi posibilități pentru dezvoltarea cercetării pe viitor.

Acordul de colaborare între AȘM și USMF are drept scop stabilirea legăturii durabile dintre instituțiile semnatare în susținerea cercetării științifice fundamentale și aplicative și prevede dezvoltarea parteneriatului social între instituțiile de învățământ superior și de cercetare, între structurile de învățământ și structurile guvernamentale, organizațiile științifice, comunitățile de afaceri etc.; realizarea integrării învățământului cu activitatea de cercetare și inovare; promovarea și încurajarea cercetărilor fundamentale în instituțiile de învățământ superior și de cercetare.

Cele două instituții – AȘM și USMF – disponibile să colaboreze în domeniul informării reciproce și participării la proiecte de cercetare și inovare, și-au propus să conjuge eforturile în vederea promovării și încurajării cercetării științifice, fapt ce va contribui la dezvoltarea și implementarea de programe naționale, europene și internaționale. De asemenea, Acordul presupune facilitarea colaborării între instituții, organizarea unor activități comune de consolidare a capacităților de susținere a cercetărilor științifice în medicină, genetică, fiziologie, biochimie, microbiologie etc.

De menționat că prevederile Acordului de colaborare semnat între AȘM și USMF se integrează plenar în planul de activitate al Secției suport proiecte interdisciplinare și internaționale din cadrul Aparatului Administrativ al Prezidiului AȘM, formată prin Hotărârea Adunării Generale a AȘM din 15 mai 2024. Parteneriatul între AȘM și USMF va impulsiona și mai mult activitatea Secției constituite acum două luni și împreună vor fi identificate oportunități de colaborare eficientă, de organizare în comun a unor acțiuni constructive pentru a promova excelența în cercetare și educație.

Amintim că la AȘM sunt funcționale două platforme axate pe cercetările în domeniul medicinei: platforma de dialogic „Accidente vascular cerebrale”, coordonată de acad. Stanislav Groppa) și platforma științifică „Coronavirusul de tip nou SARS-CoV-2 și interferența cu alte maladii”, care este coordonată de acad. Eva Gudumac). În anul 2023, Prezidiul AȘM a instituit comisia de specialitate în domeniul medicinei, sub conducerea acad. Eva Gudumac (https://asm.md/comisii-de-specialitate).

Dr. hab. Liliana Condraticova

 

Categorie: