„Viitorul științei ține de transdisciplinaritate”: interviu acordat de acad. Ion Tighineanu jurnalistului român Cornel Dărvășan

27.07.2024
Unique visitors: 1541

În contextul vizitei în România a acad. Ion Tighineanu, Președintele Academiei de Științe a Moldovei, la 17 iulie 2024 a fost semnat un acord de parteneriat între Academia de Științe a Moldovei (https://asm.md/fost-semnat-acordul-de-parteneriat-intre-academia-de-stiinte-moldovei-academia-de-stiinte-juridice), pe de o parte, și două instituții ramurale din România, pe de altă parte – Academia de Ştiinţe Juridice (https://academiajuridica.ro/) și Academia de Științe Medicale (https://www.adsm.ro/) din România.

Prin semnarea acestui acord s-a propus crearea cadrului instituțional de parteneriat științific, multidisciplinar, în domeniul cercetării teoretice și aplicate, în vederea extinderii cercetării academice desfășurate prin reunirea experienței și profesionalismului celor mai reputați specialiști din cadrul a trei Academii de Științe din Republica Moldova și România, contribuind astfel la crearea și consolidarea spațiului comun de cercetare, răspunzând unui conglomerat întreg de provocări și probleme. „Această lume modernă este în competiție. O competiție acerbă, mai ales în lumea științifică. Noi de mai mulți ani vorbim că scopul este de a crea un spațiu științific și cultural comun. Ideea este de a crea o rețea de instituții în cadrul căreia să dezvoltăm cercetările multidisciplinare” a punctat acad. Tighineanu cu referire la ponderea acordului de parteneriat semnat la 17 iulie curent.

În aceeași ordine de idei, agenda încarcată a vizitei la București a inclus promovarea imaginii cercetării și a Academiei de Științe a Moldovei prin interviul acordat de acad. Ion Tighineanu jurnalistului român Cornel Dărvășan. Model de ghidare în carieră și cum să faci cercetare în Republica Moldova, rolul Academiei de Științe a Moldovei în circuitul ideilor științifice pe plan național, participarea AȘM în programe comunitare și proiecte internaționale, conlucrarea eficientă cu instituțiile de cercetare din România, colaborarea între oamenii de știință, tot spectrul de științe al unei academii clasice cum este la etapa actuală Academia de Științe a Moldovei și alte aspecte au fost abordate în cadrul podcastului BRAIN MATTERS.

Un loc aparte a revenit importanței trandisciplinarității, care este miza viitorului științei și nu doar în Republica Moldova, fiindcă anume proiectele de cercetare bazate pe trans- și multidisciplinaritate oferă oportunități substanțiale pentru coagularea eforturilor oamenilor de știință pentru dezvoltarea cercetării și inovării în această lume a concurenței loiale. Rezultatele relevante în domeniul nanotehnologiilor au trezit un interes special, căci adesea tehnologiile se dezvoltă mai repede decât mentalitatea omului. Acad. Ion Tighineanu a confirmat că în Republica Moldova, pe care de cele mai dese ori cu greu o găsesc oamenii pe hartă, se produc nanofire, nanotuburi, se efectuează cercetări profunde în domeniul nanotehnologiilor, făcându-se investiții serioase în viitorul acestui domeniu științific, care și-a luat zborul prin intermediul primei inițiative nanotehnologice în SUA la începutul secolului curent.

Vorbind despre cea mai mare realizare, acad. Tighineanu a subliniat condițiile care au fost create pentru ca tinerii să vină în cercetare, exemplificând prin Centrul Naţional de Studiu şi Testare a Materialelor de la Universitatea Tehnică a Moldovei, domnia sa având la activ 24 de doctori și doctori habilitați care au susținut tezele sub conducerea sa.

Rolul tehnologiilor și al intelegenței artificiale, influența tehnologiilor asupra omului, au devenit în ultima vreme cele mai citate și căutate, și aceste provocări ale secolului XXI fiind pe agenda dezbaterilor din cadrul podcastului.

Nu au trecut cu vederea în cadrul interviului asemenea subiecte precum familia, tradițiile, credința, educația, legătura dintre părinți și copii, spiritualitatea, care își aduc contribuțiile inestimabile în dezvoltarea durabilă a societății.

Menționăm că podcastul BRAIN MATTERS a fost inițiat în martie 2023, în România, de cunoscutul jurnalist Cornel Dărvășan, sub tutela Academiei de Ştiinţe Juridice din România, adunând în mai mult de un an o serie de interviuri cu personalități notorii din România din diferite domenii. Pentru prima dată, în iulie 2024, a fost invitat la dialog un om de știință din Republica Moldova.

Un interviu de excepție a fost oferit de acad. Ion Tighineanu jurnalistului roman Cornel Dărvășan în timpul vizitei la București și este în acces deschis la link-ul https://www.youtube.com/watch?v=vuLUeyDPvrs.

Interviul a fost diseminat de Agenția britanică de știri News247WorldPress în baza Acordului de parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei.

 

Dr. hab. Liliana Condraticova

Categorie: