- Vizualizări: 327
La 17 iulie 2024, la București, a avut loc semnarea Acordului de parteneriat științific între Academia de Științe a Moldovei, Academia de Științe Juridice din România și Academia de Științe Medicale din România.
Acordul prevede întemeierea unui cadru instituțional de parteneriat științific interdisciplinar în domeniul cercetării teoretice și aplicate, în vederea extinderii cercetării academice desfășurate prin reunirea experienței și profesionalismului celor mai reputați specialiști. Prezentul Acord va facilita elaborarea și susținerea unor proiecte de cercetare comune, care vizează rezolvarea unor probleme complexe specifice celor două state, cât și structurarea unor strategii durabile pe fiecare domeniu. Părțile semnatare vor desfășura activități comune pentru promovarea, dezvoltarea, sprijinirea și protejarea științelor, a cercetării științifice de fond și aplicate, a învățământului superior și a culturii din cele două state; promovarea principiilor fundamentale ale statului de drept și ale democrației constituționale în societățile din România și din Republica Moldova; dezvoltarea unor proiecte comune de cercetare la nivel național și internațional cu participarea membrilor lor, precum și a schimbului de specialiști în derularea unor programe, proiecte, exprimarea unor puncte de vedere, precum și altele conform atribuțiilor prevăzute în actele normative proprii de organizare și funcționare.
Festivitatea de semnare a acordului de colaborare a avut loc la sediul Academiei de Științe Juridice din România (AȘJR). Președintele AȘJR, prof. univ., dr. Bogdan Ciucă a menționat în mesajul de salut necesitatea colaborării pentru valorificarea experiențelor și susținerea reciprocă. La eveniment au participat secretarul general al AȘJR, prof. univ. dr. Ovidiu Predescu, președintele de onoare al AȘJR prof. univ. dr. Ioan Chelaru; prof. Cristian Ionescu, redactor-șef al revistei Dreptul; prof. univ. dr. Viorel Roș ș.a.
Prezent la eveniment, președintele Academiei de Științe a Moldovei acad. Ion Tighineanu a mulțumit gazdelor pentru invitație și organizarea evenimentului de semnare a Acordului de parteneriat științific, menționând necesitatea consolidării eforturilor prin organizarea de evenimente comune, cum ar fi Seminare tematice, Conferințe internaționale, Școli de vară etc., precum și prin realizarea unor proiecte multidisciplinare. La festivitatea de semnare a Acordului a participat și domnul dr. Tudor Braniște, șef al Secției management academic și relații externe a AȘM, președinte al Academiei Tinerilor din Moldova.
Academia de Științe Medicale din Romania a fost reprezentată de președintele Prof. Mircea Beuran și secretarul general al Academiei, prof. Emanoil Ceaușu. Prof. Beuran a venit cu câteva exemple de probleme care trebuie abordate interdisciplinar, precum pandemia COVID-19, microplasticul și reciclarea, degradarea solului și alimentația precară, problemele de sănătate mintală generate de supra-tehnologizarea populației, aplicarea reglementată juridic a inteligenței artificiale în medicină și cercetare etc. În cadrul discuțiilor, a fost abordată și problema pregătirii noilor generații de cercetători, urmând modelul parteneriatului interdisciplinar și valorificarea experienței acumulată de-a lungul timpului de către experți consacrați.
Academia de Științe Juridice din România a conferit Medalia de Merit a AȘJR acad. Ion Tighineanu și prof. Mircea Beuran, președinți ai Academiei de Științe a Moldovei și Academiei de Științe Medicale din România, pentru contribuția fundamentală adusă dezvoltării și promovării științelor în spațiul european.
La eveniment a participat și președintele Curții Constituționale a României, domnul Marian Enache, Ambasador al României în Republica Moldova în perioada 1993-1996. Domnul președinte Enache a făcut o trecere în revistă a colaborării cu Republica Moldova și relațiile speciale de promovare a raporturilor dintre țări, menționând suportul acordat la elaborarea legii protecției muncii, elaborarea constituției RM, organizarea de evenimente ș.a.
Festivitatea a continuat cu o vizită la Curtea Constituțională a României, unde domnul președinte Enache, alături de colegii judecători, a prezentat instituția CCR.
Evenimentul a fost mediatizat de Agenția de știri News247WP în baza Acordului de parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei, redactorul-șef Robert Williams având o contribuție directă și la organizarea evenimentului.
Tatiana ROTARU