„Calea către Premiul Nobel” – prelegere publică a profesorului Randy W. Schekman, savant celebru cu rădăcini basarabene

29.08.2023
Unique visitors: 2207

La 18 septembrie 2023, ora 14.00, în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei, va avea loc un eveniment de rezonanță - comunitatea științifică din țara noastră va avea posibilitatea să participe la prelegerea publică „My career path: from pond scum to Stockholm” („Calea către Premiul Nobel”), susținută de profesorul Randy Schekman, savant cu renume mondial în domeniul medicinei, Laureat al Premiului Nobel (2013).

Randy W. SCHEKMAN este profesor la Universitatea California/Berkeley, Statele Unite ale Americii, având contribuții deosebite în domeniul cercetării fundamentale în citologie. Pentru descoperirea mecanismului care reglează traficul prin membranele celulare, un proces în care celulele își organizează activitatea și comunică cu mediul, a fost  apreciat cu numeroase distincții prestigioase, inclusiv cu Premiul Nobel în 2013. Astfel, pe portalul Premiului Nobel, profesorul Randy Schekman, în biografie, a făcut referință la rădăcinile sale genealogice basarabene.

Pe parcursul ultimilor ani, profesorul Randy Schekman a participat online la mai multe manifestări științifice organizate de Academia de Științe a Moldovei, unde a mărturisit despre activitatea sa științifică și colaborarea pe care a avut-o cu savantul român George Emil Palade (Laureat Nobel în medicină, 1976). În perioada 18-22 septembrie 2023, Randy Schekman se va afla în vizită la Chișinău, în cadrul căreia va avea mai multe întâlniri cu comunitatea științifică din Republica Moldova, inclusiv cu cea de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și de la Universitatea Tehnică a Moldovei, va participa la lucrările Ediției a 6-a a Conferinței Internaționale în domeniul Nanotehnologiilor și Ingineriei Biomedicale, organizată de UTM și Societatea de Inginerie Biomedicală din Moldova (https://icnbme.sibm.md/).

La evenimentul din 18 Septembrie 2023 sunt așteptați și reprezentanții mass-mediei.

Manifestarea științifică se va desfășura în format mixt. Link la platforma ZOOM:

https://us02web.zoom.us/j/82657600196?pwd=MWlTeFE0ejZCVnQ2Z2M4eFlQeHA0Zz09

(Meeting ID: 826 5760 0196; Passcode: 180923)

Evenimentul este organizat cu suportul parțial al proiectului „Noaptea Cercetătorilor Europeni” (GreenSCI – GA 10106078) și va fi transmis live stream de Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale la link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=7gQPAR7_V_E

 

                                                                              Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei

Categorie:

Înregistrări online