Academia de Științe a Moldovei a dat start cursului-pilot ȘTIM

02.03.2020
Unique visitors: 1079

În prima zi de primăvară, 1 martie, a fost dat start cursului-pilot ȘTIM (Științe, Tehnologii, Inginerie, Matematică), organizat de Academia de Științe a Moldovei cu suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. 15 elevi ai claselor liceale, care participă în acest proiect, au fost selectați în cadrul unui concurs, unde au fost depuse circa 40 de dosare, atât din Chișinău, cât și din raioanele țării.

La inaugurarea cursului au fost prezenți acad. Ion Tighineanu, președinte al AȘM, m.c. Svetlana Cojocaru, vicepreședinte al AȘM, dr. Adelina Dodon, secretar științific al Secției Științe Exacte și Inginerești a AȘM, dr. Igor Cojocaru, director al Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale.

Curioși și dornici să obțină cunoștințe noi, să meargă în laboratoarele de cercetare, să afle lucruri inedite, pe care nu le găsești atât de simplu în Internet sau manuale – cam astea au fost motivele care i-au făcut pe elevi să se înscrie în acest program multidisciplinar. „Sunt foarte încântată de faptul că în Moldova începe să fie adoptat conceptul educațional ȘTIM. Făcând cercetări în ultimii ani am aflat că majoritatea proiectelor (peste hotare) de această natură sunt destinate studenților, elevilor țării date sau locuri „vacante” sunt puține. Este destul de greu pentru elevii noștri, interesați de aceste domenii, să primească beneficiul experimentării în laboratoare reale, să comunice cu specialiști din domeniu, să fie ajutați și sfătuiți spre calea cea dreaptă, și desigur să facă aplicații concrete şi activităţi interactive...”, a scris în cererea sa de participare la concurs Andreea Manole, elevă în clasa XI, liceul „Mihail Berezovschi”, Chișinău.

O surpriză a inaugurării cursului-pilot a fost intervenția, prin intermediul spațiului virtual, a academicianului Eugen Doga care le-a adresat elevilor un mesaj motivațional, îndemnându-i pe tineri să citească cât mai mult, să dea dovadă de insistență și cutezanță pentru a se afirma în viață și a-și realiza visurile și tot ce și-au propus.

Prima prelegere a fost susținută de către președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu. Academicianul le-a vorbit liceenilor despre problemele stringente care stau în fața omenirii, inclusiv: confruntarea tot mai frecventă cu dezastre naturale, provocate în  mare măsură de schimbările climatice, care au condus la catastrofe tehnogene, scăderea dramatică a rezervelor naturale de combustibil, toate acestea având loc pe fundalul creșterii exponențiale a populației pe planeta noastră. „Generația de azi deja consumă resursele generațiilor viitoare”, a menționat acad. Tighineanu, precizând că soluțiile pot fi găsite doar de știință, de cercetările ce țin de elaborarea și studiul a noi materiale și tehnologii cu vaste și diverse domenii de aplicare. Una din aceste abordări sunt nanotehnologiile – un domeniu, care se dezvoltă vertiginos, și în care cercetătorii din Republica Moldova au obținut rezultate remarcabile.

Prelegerea susținută de președintele AȘM a fost urmată de o vizită în laboratoarele Centrului Național de Studiu și Testare a Materialelor din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, unde dr. Tudor Braniște și alți tineri colaboratori i-au familiarizat pe liceeni cu tehnologiile de prelucrare și caracterizare a materialelor semiconductoare. Elevilor le-a fost prezentată prelucrarea probelor în plasmă, caracterizarea fotoelectrică, microscopia electronică, microscopia de forțe atomice, etc.  Un interes deosebit le-a stârnit Aerogalnitul – un material cu proprietăți duale hidrofobe și hidrofile, obținut de acad. Tighineanu și echipa dumnealui, experiențele demonstrate de comportament al acestui material fiind de-a dreptul fascinante. Efectuând experimente practice, elevii s-au convins de greutatea extrem de mică a Aerogalnitului în raport cu volumul acestuia, gradul de hidrofobie fiind determinat prin măsurarea unghiului de contact cu apa (150°), iar pentru comparație au fost investigate și proprietățile microstructurilor de Ga2O3, care este extrem de hidrofil.

Următoarele prelegeri vor fi susținute de către acad. Ion Bostan, acad. Tudor Lupașcu, acad. Mitrofan Cioban, dr. hab. Svetlana Codreanu, dr. Victoria Nistreanu și dr. Igor Nicoara, astfel fiind acoperit întreg spectrul ȘTIM. Programul este coordonat de către m.c. Svetlana Cojocaru, vicepreședinte al AȘM.

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

Categorie:
Cuvinte-cheie:

Înregistrări online