Medalia AȘM „Meritul științific” pentru compozitorul-academician Gheorghe Mustea, la 50 de ani de activitate

02.03.2020
Unique visitors: 1086

Acad. Gheorghe Mustea: „Fără cultură și fără știință, nici o societate nu are izbândă. De aceea, trăiască știința, trăiască cultura, trăiască Republica Moldova!”

În seara zilei de 1 martie, la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău a avut loc inaugurarea celei de-a 54-a ediții a Festivalului Internaţional de Muzică ,,Mărţişor -2020”, în cadrul unui spectacol muzical-coregrafic de excepție, cu genericul „Pastel”. Grandiosul spectacol a fost dedicat compozitorului-academician, Gheorghe Mustea, care a fost omagiat la 50 de ani de activitate artistică şi celebraţi 70 de ani de la fondarea Orchestrei Naţionale Simfonice a „Teleradio Moldova”.

La deschiderea spectacolului a fost prezent președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, dar și mai mulți reprezentanți ai corpului academic. Cu prilejul frumosului jubileu, președintele AȘM a adresat un mesaj de felicitare acad. Gheorghe Mustea, în care a remarcat impresionanta activitate a compozitorului de-a lungul celor cinci decenii, subliniind și semnificația de a consemna această dată împreună cu Orchestra Națională Simfonică a Companiei Teleradio Moldova, care celebrează 70 de ani. „Acad. Gheorghe Mustea, personalitate notorie a neamului, rege al scrisului muzical, mare dirijor s-a impus de-a lungul anilor prin talent și dăruire de sine. Este impresionantă activitatea și rezultatele activității maestrului. Voi veni doar cu un singur exemplu: Opera cu caracter istoric „Ștefan cel Mare” și cu mândrie menționez că primul exemplar al acestei opere importante a fost donat de marele maestru Gheorghe Mustea, Academiei de Științe a Moldovei. Semnificativ e și faptul că această dată este consemnată de acad. Gheorghe Mustea în ziua de 1 Martie, ziua de naștere a academicianului, compozitorului Eugen Doga, ziua mărțișorului, începerii reînvierii naturii, când inimile noastre se umplu de optimism și speranțe”, a relevat președintele AȘM.

În numele Prezidiului Academiei de Științe a Moldovei, în numele membrilor AȘM, mulți dintre ei fiind în sală, președintele Ion Tighineanu a exprimat sincere felicitări acad. Gheorghe Mustea, remarcând înaltele culmi atinse de omagiat și rezultatele activității care au fost apreciate cu multiple distincții și premii. În această zi însemnată, Academia de Științe a venit cu o distincție specială pentru acad. Gheorghe Mustea, Prezidiul AȘM conferindu-i Medalia „Meritul științific”, clasa II, pentru merite deosebite în valorificarea culturii muzicale, promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova și peste hotare, precum și în legătură cu marcarea a 50 de ani de activitate profesională prodigioasă. Președintele AȘM i-a înmânat maestrului Gheorghe Mustea distincția și un buchet de trandafiri albi, chiar în scena Palatului Național în aplauzele distinsului public.

Compozitorul Gheorghe Mustea a mulțumit pentru gestul de înaltă apreciere din partea AȘM, subliniind importanța științei și culturii în societate. „Vreau să vă spun că fără cultură și fără știință, nici o societate n-are izbândă. De aceea, trăiască știința, trăiască cultura, trăiască Republica Moldova!”, a spus maestrul Gheorghe Mustea.

Cu ocazia zilei de naștere, trandafiri albi a primit și omagiatul zilei, compozitorul-academician Eugen Doga, care se afla în sală, dar care a făcut parte și din amplul program, aflându-se pentru câteva minute la pupitrul dirijoral al Orchestrei  Naţionale Simfonice a Companiei „Teleradio Moldova”, unde de fapt și-a început activitatea tânărul, pe atunci, Eugen Doga.

De menționat că cea de-a 54-a ediție a Festivalului Național de Muzică „Mărțișor – 2020” a fost inaugurată de Președintele RM, Igor Dodon. Șeful statului a menționat că Mărțișorul, care este un simbol al neamului nostru, împletește frumos tradiția cu dragostea de neam, de țară, de valorile noastre naționale, în context, exprimând sincere felicitări celebrului compozitor, născut sub semnul Mărțișorului, Eugen Doga.

În cadrul spectacolului inaugural, cu genericul „Pastel”, au evoluat Orchestra Națională de muzică populară ,,Lăutarii”, Orchestra Simfonica a Instituției Publice Compania „Teleradio - Moldova", Eugen Doga, Mihail Munteanu, Nicolae și Isidor Glib, Ana Cernicova, Amelia Uzun, DoReDos, Brio Sonores, Corul Național de Cameră, Corala „Vocile Primăverii”, Clubul de dansuri sportive „Codreanca” etc. Ediția din acest an va cuprinde 53 de spectacole muzicale.

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

Categorie:
Cuvinte-cheie:

Înregistrări online