- Представления: 169
Vești bune au sosit de la Paris, unde a avut loc întrunirea membrilor Consiliului Științific Internațional (ISC – International Science Council) cu participarea reprezentanților organizațiilor internaționale cu tangențe la domeniile de cercetare și dezvoltare. În cadrul forului, academicianul Ion Tighineanu, președinte interimar al AȘM și membru al ISC, și dr. Tudor Braniște, șef al Secției Management Academic și Relații Externe, au purtat discuții cu prof. Michel Spiro, președinte al Uniunii Internaționale de Fizică Teoretică și Aplicată, și dr. Luc Allemand, Secretar General al Agendei Anului Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă. Subiectul acestui dialog a vizat pregătirea evenimentului de închidere oficială a Anului Internațional al Cercetărilor Fundamentale care va avea loc pe 15 decembrie 2023 la Organizația Europeană de Cercetări Nucleare (CERN) din Geneva. În rezultatul schimbului de opinii, a fost susținută inițiativa de a interpreta la ceremonia de la Geneva Imnul Dezvoltării Durabile „Planeta albastră”, autor text și muzică Constantin Rusnac, doctor Honoris Causa al AȘM.
Înregistrarea lucrării a fost realizată de Orchestra Simfonică Națională a Companiei „Teleradio-Moldova”, sub bagheta prim-dirijorului și directorului artistic Gheorghe Mustea, membru titular al AȘM. Amintim că imnul „Planeta albastră” a fost lansat la Academia de Științe a Moldovei, în cadrul Conferinței Internaționale cu genericul „Științele Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă și Pace”, dedicată Anului Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă (https://asm.md/conferinta-internationala-stiintele-fundamentale-pentru-dezvoltare-durabila-si-pace-sa-pastram-si). La desfășurarea cu succes a Conferinței științifice au contribuit personalități notorii din Republica Moldova, România, Franța, Marea Britanie, SUA etc.
Compozitorii Gheorghe Mustea, membru titular al AȘM, și Constantin Rusnac, Doctor Honoris Cauza al AȘM, secretar general al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO, au fost aleși recent în calitate de membri ai Academiei Europene pentru Științe și Arte (https://www.asm.md/vesti-bune-de-la-academia-europeana-pentru-stiinte-si-arte-acad-gheorghe-mustea-si-dhc-constantin). O coincidență frumoasă și o apreciere binemeritată a oamenilor de cultură din Republica Moldova, de care suntem mândri.
Tatiana ROTARU