- Представления: 212
La data de 6 septembrie 2022, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național de Istorie a Moldovei au organizat Masa rotundă Arheologia Republicii Moldova prin prisma relațiilor moldo-germane, punctând cele mai importante relații de colaborare între cercetătorii din ambele țări. De asemenea, au fost trecute în revistă frumoasele colaborări, prezentate recentele experiențe și stabilite noile direcții în cercetările comune ulterioare.
Gazda evenimentului, acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, a salutat prezența în Sala azurie a AȘM a reprezentanților Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Asociaţiei „Humboldt Club Moldova”, Universitatea Liberă din Berlin, subliniind oportunitățile oferite de colaborarea moldo-germană nu doar în domeniul arheologiei, dar și în multe alte domenii, ceea ce oferă posibilitatea inițierii unor noi proiecte comune.
În alocațiunile sale, vorbitorii prezenți atât în sala azurie cât și în mediul online au abordat diverse aspecte ale relațiilor de colaborare între Republica Moldova și Germania.
„30 de ani de diplomație dintre Germania și Republica Moldova au adus nu doar relații economice, dar și științifice, fiind fondate asociații științifice”, a menționat moderatul evenimentului dr. hab. Eugen Sava, director al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, subliniind că arheologii au o cotă destul de înaltă printre bursierii Humboldt, 4 bursieri din cei peste 30 care au fost pe durata celor trei decenii.
În mesajele de salut acad. Anatolie Sidorenko, președintele Asociaţiei „Humboldt Club Moldova”, domnul Ullrich Kinne de la Ambasada Germaniei la Chișinău și dr. hab. Michael Meyer de laUniversitatea Liberă din Berlin au menționat ponderea relațiilor moldo-germane timp de 30 de ani, subliniind în mod special importanța și rolul Germaniei în dezvoltarea științei și inovării din Republica Moldova. Aparent o perioadă relativ scurtă, doar de trei decenii, dar care a contribuit cu rezultate importante la dezvoltarea durabilă a societății.
În context, acad. Ion Tighineanu a conferit înalta distincție academică medalia „Dimitrie Cantemir” dlui profesor, dr. hab. Michael Meyer de la Universitatea Liberă din Berlin, pentru merite deosebite în promovarea științei arheologice, precum și pentru contribuții semnificative la susținerea tinerilor cercetători și dezvoltarea relațiile științifice moldo-germane.
La lucrările mesei rotunde au participat dr. Regina Uhl (Institutul German de Arheologie), dr. Aurel Zanoci (Universitatea de Stat din Moldova, Muzeul Național de Istorie a Moldovei), dr. Vasile Iarmulschi (Universitatea Liberă din Berlin, Muzeul Național de Istorie a Moldovei), dr. Octavian Munteanu (Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”), dr. Sergiu Matveev (Universitatea de Stat din Moldova), Livia Sîrbu (Muzeul Național de Istorie a Moldovei), Daniel Spânu (Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, București). Masa rotundă a fost moderată de dr. hab. Eugen Sava, director general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei.
Evenimentul științific din 6 septembrie Arheologia Republicii Moldova prin prisma relațiilor moldo-germane, prin caracterul său interdisciplinar, multitudinea subiectelor abordate, dar și amalgamul lingvistic englez-german-român în care au fost purtate discuțiile, este un model de urmat în realizarea unor asemenea evenimente, care, cu certitudine, contribuie la dezvoltarea relațiilor bilaterale, la inițierea și realizarea proiectelor de lungă durată, cu un impact deosebit asupra dezvoltării științei și inovării din ambele țări.
Amintim că la AȘM, în anul 2022, an Internațional al Științelor Fundamentale proclamat de către ONU, a fost inițiată, în conformitate cu Hotărârea Prezidiului AȘM din 11.01.2022, Platforma de comunicare „Științele fundamentale pentru dezvoltarea durabilă a societății” (https://asm.md/platforme-stiintifice), coordonată de profesorul Vladimir Fomin, doctor habilitat în științe fizice și matematice, Institutul Leibniz de Cercetări în domeniul corpului solid și științei materialelor din Dresda, Germania, Membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei.
Masa rotunda a fost organizată pe platforma ZOOM și este disponibilă la link-ul https://www.facebook.com/asm.md.science/videos/424193126445574/.
Dr. hab. Liliana Condraticova