O zi trecută sub semnul tăcerii. Și-a dat demisia din știință și din toate cele pământești academicianul Gheorghe ȚÎBÎRNĂ, un ostaș neîntrecut al chirurgiei oncologice

14.06.2022
Unique visitors: 1094

Doliu în cetatea științei, doliu în comunitatea academică universitară a USMF. Ziua sărbătorii creștine de Duminca Mare a fost una mult cernită. A plecat pe un drum fără întoarcere academicianul Gheorghe Țîbîrnă, profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale, ilustru savant și iscusit chirurg, fondator al școlii științifice de chirurgie oncologică a regiunii capului și gâtului. S-a dus subit la Ceruri un ostaș al clipei, un ostaș al medicinii, al chirurgiei oncologice. A plecat un chip frumos dintr-o lume încruntată. A schimbat lumea asta cu o alta, crezând că e mai bună. Ne-a părăsit prea curând, chiar dacă și Cerul avea nevoie de el.

 

În ziua despărțirii și-a dat demisia din tot, chiar dacă se crede că din știință nu-ți poți da demisia. În ziua tristei despărțiri, la 13 iunie 2022, la Cimitirul Central din Chișinău, au venit să-i onoreze memoria colegii de la Alma Mater, de la Academia de Științe a Moldovei, discipoli, dar și  reprezentanți de la vatra sângereneană. 

 

Mitingul de doliu a fost deschis de rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, doctor habilitat, profesor universitar Emil Ceban, care a creionat în linii mari profilul marelui dispărut. „Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, sistemul autohton de sănătate și comunitatea academică a pierdut o personalitate notorie – profesorul universitar Gheorghe Țîbîrnă, doctor habilitat în științe medicale, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, ilustru savant și iscusit chirurg, fondator al școlii științifice de chirurgie oncologică a regiunii capului și gâtului. S-a stins din viață, a plecat în lumea umbrelor, urmând calea eternității profesorul, academicianul, medicul, managerul Gheorghe Țîbîrnă”, a spus rectorul USMF, subliniind că acad. Țîbîrnă a fost unul din pilonii medicinii autohtone, care s-a aflat la temelia fondării valoroaselor tradiții în formarea cadrelor, dezvoltarea științei medicale, crearea și consolidarea serviciului oncologic autohton. A fost omul care mai mult a dat, decât a luat de la viață, care s-a jertfit pentru sănătatea semenilor, deseori în detrimentul propriei sănătăți.

În ultimul său omagiu, adus acad. Gheorghe Țîbîrnă, rectorul Emil Ceban a parcurs istoria vieții regretatului savant care este de fapt istoria unui fiu de agricultori de la țară și care, prin munca asiduă, responsabilitate și devotament, a reușit să atingă cele mai multe culmi ale medicinii. Prof. Emil Ceban a prezentat activitatea prolifică a academicianului pe parcursul celor 52 de ani, inclusiv amplele cercetări  științifice, cele mai relevante rezultate obținute în domeniul chirurgiei oncologice, organizarea și deschiderea Secției de chirurgie a tumorilor capului şi gâtului în cadrul Institutului Oncologic, pe care a condus-o până în anul 2019 etc. „Grație cunoștințelor vaste și experienței în domeniul profesat, calităților excepționale de organizator, în anul 1990 este numit în funcţia de director al Institutului Oncologic. Timp de cinci ani cât s-a aflat la conducere, desfăşoară o amplă activitate de consolidare a serviciului oncologic în ţara noastră. În această perioadă a fost finisată construcţia Blocului chirurgical, ulterior dat în exploatare şi dotat cu aparataj modern. Astfel, Institutul Oncologic din Chișinău devine renumit ca unul dintre cele mai bine utilate instituții de profil. Între anii 1995-2017 exercită funcția de vicedirector pe ştiinţă la Institutul Oncologic, unde creează noi direcții de cercetare în domeniu, contribuind la îmbunătățirea asistenței medicale a pacienților oncologici și la sporirea imaginii instituționale. Activitatea științifică a fost axată pe organizarea serviciului oncologic, profilaxia primară și secundară a cancerului și pregătirea chirurgilor oncologi. Sub conducerea Domniei Sale a fost elaborată o nouă metodologie de profilaxie şi tratare a maladiilor oncologice prin aplicarea metodelor fizice în tratamentul bolnavilor cu tumori ale regiunii capului și gâtului și a metodei microchirurgicale în recuperarea postoperatorie a pacienților cu defecte majore posttumorale”, a punctat rectorul USMF.

 

Totodată, paralel cu activitatea clinică, managerială și științifică în cadrul Institutului Oncologic, prof. Emil Ceban a menționat aportul acad. Tîbîrnă la formarea cadrelor medicale pentru sistemul național de sănătate și la educația continuă a medicilor oncologi. „Profesorul Gheorghe Țîbîrnă este considerat fondatorul disciplinei Tumorile capului și gâtului, care a contribuit la formarea a zeci de generații de medici specialiști, care astăzi continuă tradițiile școlii oncologice bazate pe soluționarea suferinței pacienților oncologici, indiferent de complexitate, și aprecierea posibilităților de recuperare a acestora”, a relevat prof. Ceban, cu sublinierea faptului că sub conducerea prof. Gheorghe Țîbîrnă au fost susţinute 11 teze de doctor şi șase de doctor habilitat în științe medicale, fiind autor a peste 600 de lucrări: monografii, articole științifice, materiale didactice, protocoale clinice, inovații și brevete de invenție ș.a. 

 

Rectorul USMF a amintit și faptul că acad. Ţîbîrnă face parte din celebra dinastie de medici Ţîbîrnă, înalt apreciată şi respectată de societate: fratele său, regretatul prof. univ. Constantin Ţîbîrnă, doctor  habilitat în științe medicale, membru de onoare al AȘM, somitate naţională în domeniul chirurgiei reconstructive; regretatul prof. univ., renumitul terapeut Ion Ţîbîrnă, feciorii acestuia Adrian şi Vasile – ambii medici; soţia academicianului Gheorghe Ţîbîrnă – Raisa Ţîbîrnă (Sandu) – medic-psiholog, feciorul Andrei Ţîbîrnă şi fiica Viorica Varodi, doctori în științe medicale. 

           

„Plecarea în eternitate a talentatului doctor și savant Gheorghe Țîbîrnă reprezintă o pierdere irecuperabilă pentru comunitatea medicală și academică a țării noastre. Domnia Sa a devenit un simbol al chirurgiei oncologice naționale, înscriind o filă de aur în istoria învățământului superior medical și a sistemului de sănătate din Republica Moldova”, a remarcat rectorul Emil Ceban, exprimând certitudinea că amintirea profesorului va rămâne veșnic vie în memoria discipolilor, colegilor, prietenilor și a pacienților, a actualelor și viitoarelor generații de chirurgi oncologi.

 

Un ultim omagiu regretatului acad. Gheorghe Țîbîrnă a fost adus de președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, care a făcut o descriere a destinului acad. Țîbîrnă, în parcursul său științific, dar și managerial. „S-a stins din viață o personalitate notorie a neamului nostru. A plecat în eternitate acad. Gheorghe Țîbîrnă, savant recunoscut în lume, manager iscusit, profesor talentat și un patriot al acestui meleag. A atins cele mai înalte culmi ale cercetării în domeniul medicinii și desigur că noi astăzi putem veni cu explicații cum le-a atins regretatul academician. În primul rând, prin muncă asidue, prin devotament, dar desigur și prin talentul său. Da, a urmat calea fratelui mai mare cunoscutul savant Constantin Țîbîrnă. A trecut prin studii la Universitatea de Stat de Medicină din Chișinău, o instituție de prestigiu și a ajuns la AȘ a ex URSS, la Moscova, în care a activat alături de mari personalități în domeniul medicinii”, a subliniat președintele AȘM. Acad. Tighineanu a parcurs succint itinerarul în activitatea de cercetare, dar și cea managerială a savantului, evidențiind inițierea noii direcții științifice în domeniu, fondarea școlii științifice de chirurgie oncologică a regiunii capului și gâtului în cadrul Institutului Oncologic,  activitate care a avut ca rezultat promovarea acestei instituții nu numai la nivel național, dar și internațional. „A fost sufletul revistei Buletinul Academiei de Științe a Moldovei: Științe medicale. A pregătit 17 doctori și doctori habilitați. A prezentat rapoarte în zeci de state ale lumii, ducându-ne faima departe peste hotarele țării. Întotdeauna venea cu propuneri pertinente, idei noi. S-au menționat elaborările de unicat cu utilizarea metodelor fizice. În ultimii ani mult vorbea despre implementarea metodelor nanotehnologice și eu cred că aceste idei care au fost expuse și poate și nu au fost realizate încă în practică, vor fi continuate de discipoli. Îl vom păstra în inimile noastre pentru totdeauna, un exemplu pentru noi dar și pentru generațiile viitoare de dăruire, consacrare, de realizări cu impact pentru știința medicală, pentru societatea noastră. O pierdere irecuperabilă pentru Academie, pentru USMF, pentru toată comunitatea științifică a țării noastre, dar și pentru întreaga societate”, a menționat președintele AȘM.

 

Un mesaj de adio a transmis, în numele Ministerului Sănătății, dna Tatiana Zatâc, secretar de stat. „Este o zi de doliu pentru întreaga comunitate medicală. Sistemul de sănătate a pierdut un om de valoare, un specialist iscusit, un doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, academician. Ministerul Sănătății, pe parcursul tuturor acestor ani, a apreciat enorm activitatea regretatului Gheorghe Țîbîrnă, a avut o etapă de glorie și noi apreciem și regretăm anumite momente care au avut loc în viața dumnealui”, a spus secretarul de stat, exprimând profunda durere a plecării savantului, deoarece l-a cunoscut personal, ca specialist principal la Ministerul Sănătății. „A făcut mult pentru minister. A făcut mult pentru specialiștii în oncologie din țară. Fiind președinte al Asociației Oncologilor, a reușit să-i consolideze, a reușit să fortifice acest domeniu, iar în calitatea de fondator al școlii oncologice în regiunea cap și gât, a fost cel care a pus bazele pregătirii multor specialiști din țara noastră”, a menționat demnitarul, asigurând că cele începute de acad. Țîbîrnă și tot ce a elaborat pe parcurs, vor sta la baza instruirii următorilor specialiști în domeniul oncologiei, chirurgiei oro-maxilo-faciale.

 

Un ultim omagiu din partea Secției științe medicale a AȘM i-a adus prietenului și colegului său, acad. Eva Gudumac. Își va aminti zilnic cum venea acad. Țîbîrnă la Domnia sa în fiecare dimineață. Acad. Țîbîrnă a fost o persoană perfectă, a spus acad. Gudumac despre regretatul prieten. Și dacă astăzi vorbim frumos, s-ar cere ca noi zilnic să vorbim frumos, deoarece el merită aceasta, consideră Dna Gudumac. Ceea ce a făcut acad. Țîbîrnă merită să fie pus alături de cele mai mari personalități din RM ca savant, medic, chirurg și ca Om. De ce zicem ca Om? Pentru că el a stimat și a iubit omul. „Era foarte ambițios, foarte curajos, dar și foarte înțelept. Purta, într-o măsură oarecare, un mare respect pentru cei care stăteau alături la masa de operație, față de pacienți și față de actul chirurgical. Aceasta se întâmplă rar. Era un chirurg de la Dumnezeu”, a spus savantul.

De ce era un bun chirurg? Pentru că lucra frumos la masa de operații, cunoștea foarte bine fiziologia omului, anatomia, era cu adevărat o persoană de la care puteai să înveți foarte multe. În cuvântul său de adio, acad. Eva Gudumac a relatat și despre cât de mult își respecta înaintașii, învățătorii, pe cei pe care noi, uneori, îi uităm. „Și chiar dacă el nu spunea în voce aceste lucruri triste, avea adesea stări de tristețe, care, poate într-o măsură oarecare, i-a și apropiat sfârșitul vieții”, a spus Dna Gudumac.

Cine va rămâne pentru noi acad. Gheorghe Țîbîrnă?, întreabă Dna Gudumac și tot ea și răspunde. Va rămâne ca o candelă, unde urmează să adăugăm permanent acel untdelemn al recunoștinței, al dragostei. Ce rămâne din urma lui? Rămâne soția îndurerată, pe care acad. Țîbîrnă o respecta, rămân copiii, Andrei, pe care își dorea nespus de mult să-l vadă doctor habilitat, pentru că teza era gata și poate își dorea să-l vadă profesor. „Am pierdut o legendă a medicinii noastre. Dă, Doamne, ca pe parcursul activității fiecăruia dintre noi, fiecare elev pe care l-a învățat să țină bisturiul în mână, să aibă respect de la elevii săi”, a spus acad. Gudumac, iar toți pacienți pe care i-a salvat și le-a întors zâmbetele să meargă o dată în viață să-i ducă măcar o floare la mormânt, și asta pentru că, precizează dna Eva Gudumac, nu există în republică un nume mai des rostit decât numele Țîbîrnă. „Este o persoană care a meritat pe parcursul vieții să fie apreciat, să fie lăudat și să i se arate acel frumos și bine pe care l-a făcut”, și-a încheiat discursul acad. Eva Gudumac.

 

„Este dură soarta vieții pe pământ, trebuie numaidecât să mori. Ne bucurăm când se naște un om și ne întristăm când ne părăsește”, avea să spună acad. Gheorghe Duca, ex-președinte al AȘM și nepot al regretatului Gheorghe Țîbîrnă, care a mărturisit regretul și marea durere în suflet la aflarea veștii despre încetarea bătăii inimii unuia dintre cei mai apropiați oameni ai copilăriei sale, care reprezintă o ramură din arborele genealogic al familiei, dar și o punte de legătură cu baștina natală, Sângerei. „În preajma marii sărbători creștine „Duminica Mare”, și Zilei Academiei de Științe a Moldovei a plecat în Ceruri regretatul om de știință și un distins chirurg oncolog – acad. Gheorghe Țîbîrnă, care și-a dedicat întreaga viață medicinii, științei medicale și managementului medical. Gheorghe Țîbîrnă a desfășurat o mare activitate didactică și științifică în cadrul USMF și AȘM, fiind permanent în conexiune cu practica chirurgicală în cadrul Institutului Oncologic, bucurându-se de o autoritate excepțională în țară și peste hotare. A fost președinte al Academiei de Științe Medicale din Moldova, membru de onoare al Academiei Medicale din România, membru titular al AȘM, șef de Catedră, director al Institutului Oncologic, șef de centru, șef de laborator în Institutul Oncologic, institut, la fondarea căruia am participat și eu fiind președintele sindicatului de la Institutul Oncologic”, a relevat acad. Duca. În acest context, ex-președintele Duca a mărturisit cu sinceritate că avea așteptarea că după ce a fost scos trupul neînsuflețit al regretatului savant de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, Institutul Oncologic va ieși să-și ia rămas bun de la cel care a fost directorul acestei instituții, academician, mare chirurg oncolog, Gheorghe Țîbîrnă. Așteptările, însă, i-au fost înșelate.

 

„Gheorghe Țîbîrnă este o istorie de succes pentru Republica Moldova. El a creat imaginea intelectuală a republicii. Ca să fim creștini, în numele acestui mare om trebuie să numim străzi, inclusiv în satul natal, în Chișinău, pentru că el merită. Institutul de Oncologie trebuie să fie numit în numele academicianului Gheorghe Țîbîrnă, laboratorul unde el a lucra și l-a condus, altfel, ce putem să-i spunem tineretului? Nu este o poveste, este o istorie de succes”, a spus acad. Gheorghe Duca, subliniind că de astăzi Academia și Universitatea au rămas mai sărace. „Noi toți am pierdut un mare om, un savant notoriu cu o inteligență nativă, care a fost întotdeauna simplu în comunicare, cu zâmbetul pe față, nobil la chip și profesional la mâini. Această pierdere este de neînlocuit”, a spus acad. Duca, rugându-l pe Dumnezeu să-l ierte și să-i dea lumina pe care o merită. Să-i fie țărâna ușoară și inima împăcată.

 

Un mesaj de adio răvășitor a avut prof. Ion Mereuță, director al Institutului Fiziologie și Sanocreatologie, prieten, coleg și discipol. „Mă adresez, în primul rând, celor 72 de lucrători medicali care stau la straja sănătății populației noastre, este un criteriu de apreciere a acestui reprezentant. Prieteni buni a bunului meu învățător și prieten de 40 de ani, academicianul, inventatorul renumit, laureat al tuturor premiilor de stat, Cavaler al „Ordinului Republicii”, director de Institut, am sufletul și inima întristată, pentru că n-am făcut noi ceea ce trebuia să facem pentru această personalitate emblematică a științei și a medicinii noastre. Acum toți ne gândim la sensul vieții. Dar care a fost sensul vieții acad. Gheorghe Țîbîrnă? A fost medicina, oncologia, chirurgia și lupta împotriva cancerului cu bisturiul”, a spus discipolul Ion Mereuță, specificând că Dumnezeu l-a înzestrat pe profesorul său cu niște calități extraordinare de intelectual atât de sever în chirurgia oncologică și atât de blând ca om.

A fost creștin adevărat cu dreaptă credință, a spus prof. Mereuță, iar dl acad. Țîbîrnă i-a învățat mereu să fie oameni, iubitori de oameni. N-a fost niciodată, nici un bolnav care să se adreseze la el și să nu-l ajute. Chiar în ziua plecării dintre noi, acad. Gheorghe Țîbîrnă, a salvat viața unui copil, printr-o complicată operație pe creier, făcută chiar în ziua despărțirii de noi. Făcea câte trei vizite pe zi la pacientul operat, era mereu cu grija la pacient și poate că și acest lucru l-a extenuat.

„Cel ce ne omoară este factorul psiho-social, mai ales pentru marile personalități. Dar la acești oameni care ne reprezintă țara, poporul, sistemul, nu s-a găsit nimic să fie apreciat”, a spus cu durere în suflet prof. Mereuță, invocând mai mulți factori  care i-au distrus sănătatea învățătorului său și care i-a cauzat și grăbit moartea, inclusiv, înlăturarea de la catedra pe care a fondat-o, de la laboratoarele științifice, de la clinica lui, din 2017, acad. Țîbîrnă fiind supus unui stres psihologic continuu, până a murit. „De aceea, dragii mei, haideți să fim oameni. Să fim oameni cu inima deschisă și să-i slăvim pe cei care ne-au învățat pe noi. Acad. Țîbîrnă a construit acest institut și el a meritat să aibă biroul lui și să moară în cabinetul lui”, și-a exprimat regretul discipolul Mereuță. Și pentru că pe pământul acesta acum domină ura, invidia, răutatea, război, conflicte, infecții, epidemii…l-a rugat pe mentorul său, ca ajungând Acolo, Sus, să-l roage pe Dumnezeu ca să-l trimită pe Isus Hristos încă o dată să ne aducă la valori creștine, la valori umane, la valori naționale pentru dăinuirea noastră.

 

Un ultim omagiu în ziua marii despărțiri i-a adus dl Valeriu Burlacu, din partea colegilor stomatologi. Profesorul l-a rugat și el pe Dumnezeu să-i ierte nefăcutele păcate ale savantului Țîbîrnă. Iar regretatului academician i-a spus să se odihnească în pace în veșnicia somnului. Ușoară să-i fie țărâna pe al său mormânt deasupra căruia s-a rugat să sufle un pașnic vânt.

 

„Cu tristețe în suflet și în inimile noastre astăzi îl conducem pe ultimul drum pe unul din fondatorii chirurgiei oncologice naționale, pe pionierul oncologiei tumori cap și gât în RM. Domnia Sa a parcurs calea academică de formare a unui savant exigent, a unui adevărat chirurg profesionist”, a spus dr. Adrian Clipca, șeful Secției Tumori ale regiunii capului și gâtului a Institutului Oncologic, având convingerea că eterna amintire pentru cel care a fost acad. Țîbîrnă le va încălzi inimile și sufletele de acum încolo.

 

Din partea băștinașilor un mesaj de adio a rostit primarul de Sângerei, Arcadie Covaliov, medic de specialitate. „Plânge Sângereiul pentru acest Om cu literă mare. Parcă mai ieri a fost în Primărie și am discutat mai multe probleme. Tot timpul a fost cu gândul și cu fapta. Dar, cum se spune, omul gândește, dar Dumnezeu cârmuiește. Slujind oamenilor, slujim lui Dumnezeu. Și iată Gheorghe Țîbîrnă a fost acel care a slujit toată viața lui Dumnezeu. Pleacă un pilon al chirurgiei, pleacă în eternitate și cu siguranță va străluci de Acolo prin faptele lui, prin bunătatea lui”, a spus primarul, anunțând că va veni cu propunerea către autoritățile locale ca să fie numită o stradă, și nu numai, în numele pământeanului, Gheorghe Țîbîrnă. „Sângereiul este mândru de el. El a fost mesagerul Sângereiului”, a spus edilul.

 

Vorbitorii au scos din arhiva sufletelor lor cele mai frumoase amintiri despre cel care a fost academicianul Gheorghe Țîbîrnă. Știm că există un timp pentru toate, știm că există un timp și pentru moarte, regretatul savant a avut, se pare, un sfârșit nemeritat de trist. E trist și rece în sufletele multor oameni care l-au cunoscut și l-au apreciat cu adevărat, pentru că a plecat un purtător de rare virtuți, iar cei care au venit să-i onoreze memoria, au confirmat acest adevăr.

S-a întrerupt firul vieții unui om cu multe planuri de viitor. A plecat un mare medic, dar și un om frumos. A plecat un om care a dat viață Universității de Stat de Medicină și Farmacie, Institutului Oncologic, Academiei de Științe, prin finețea spiritului, prin bunătatea și sensibilitatea sa. Pentru mulți a fost un om, un coleg și un prieten plin de solicitudine. Sunt oameni buni, sunt oameni mari si sunt valori. El a cuprins tot. Dar ceea ce mai puțin știm e că și-a purtat partea nevăzută a crucii, care era mai grea ca însăși viața. Acum se pare că nici o mie de cuvinte nu mai contează. Ne rămâne revolta adâncă, dar și credința că Dumnezeu îi va lumina calea de Dincolo. Ne va urmări de Sus frumusețea fugară și nepăsarea pentru dureri și frământări străine. Acum, însă, când sufletul lui se ridică tăcut pe bolta celestului, tăcerea noastră ar fi cu mult mai decentă.

   

Academicianul Gheorghe Țîbîrnă a fost înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău.

 

Eugenia Tofan,

AȘM

 

 

 

 

 

Categorie:
Cuvinte-cheie:

Înregistrări online