Invazia militară a Federației Ruse în Ucraina condamnată de 159 de Laureați ai Premiului Nobel

02.03.2022
Vizitatori unici: 1027

Printr-o Scrisoare deschisă, adresată comunității științifice internaționale, inclusiv conducerii AȘM,159 de laureați ai Premiului Nobel condamnă invazia militară a Federației Ruse în Ucraina. Printre semnatari se regăsesc Profesorul Randy Schekman de la Universitatea California/Berkeley din SUA, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicină (2013), Membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei, și Profesorul Hiroshi Amano din Japonia, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizică (2014).

Amintim că în cadrul Săptămânii Științei din 7-12 iunie 2021, Profesorul Amano a susținut, alături de Profesorul Randy Schekman și alți laureați ai Premiului Nobel, o prelegere publică dedicată aniversării a 60-a de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei și împlinirii a 75 de ani de la formarea primelor institute de cercetare de tip academic (https://asm.md/lectiile-publice-ale-laureatilor-premiului-nobel-prezentate-pe-parcursul-saptamanii-stiintei-la-asm).

Distinșii Laureați ai Premiului Nobel își exprimă sprijinul pentru poporul ucrainean și pentru statul independent Ucraina, care se confruntă cu această agresiune militară din partea Federației Ruse. „Întotdeauna există modalități pașnice de a rezolva disputele care apar. Invazia rusă încalcă în mod flagrant Carta Națiunilor Unite, care spune că toți membrii trebuie să se abțină în relațiile lor internaţionale de la ameninţarea sau folosirea forţei împotriva integrităţii teritoriale sau independenței politice a oricărui stat”, se menționează în Scrisoarea deschisă.  

Textul integral al Scrisorii deschise este disponibil la următoarele link-uri:

În limba engleză

În limba rusă

În limba ucraineană

List of Nobel signatories

 

 

 

Sursa:
Categorie:

Înregistrări online