Lecțiile publice ale Laureaților Premiului Nobel prezentate pe parcursul „Săptămânii Științei” la AȘM

14.06.2021
Vizitatori unici: 4298

În decursul „Săptamânii Științei”, organizate de Academia de Științe a Moldovei, am avut ocazia inedită de a participa la lecțiile publice, susținute de cinci Laureați ai Premiului Nobel.

La 7 iunie 2021 „Săptămâna Științei” a debutat cu lecția publică a Profesorului Rattan Lal, SUA, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace (2007) și al Premiului Mondial pentru Alimentație (2020), genericul lecției fiind „Sănătatea solului în era încălzirii globale: importanța pentru dezvoltarea durabilă a societății, inclusiv îmbunătățirea sănătății umane post-pandemice” / „Soil Health in the Age of Global Warming: Importance for the Sustainable Development of Society, Improving Post-Pandemic Human Health”.

În prezentarea sa, profesorul Lal a vorbit despre importanța sănătății, calității solului asupra serviciilor ecosistemice și sociale, acordate de sol pentru societate, identificând o legătură foarte strânsă între sănătatea solului și sănătatea omului. În context, s-a referit nemijlocit la situația pandemică, venind cu anumite soluții pentru reducerea impactului negativ al pandemiei. În particular, a abordat problema creșterii produselor la nivel local de calitate înaltă, care asigură o viabilitate mai bună organismului uman, astfel fiind redus impactul negativ al pandemiei asupra sănătății oamenilor.

Înregistrarea video a prezentării profesorului Rattan Lal poate fi accesată aici.

 

La 8 iunie 2021 AȘM a găzduit lecția publică a profesorului Stefan Hell, Germania, Laureat al Premiului Nobel în Chimie (2014), „Microscopia optică: Revoluție în rezoluție” / „Optical microscopy: Revolution in resolution”. Profesorul Stefan Hell a prezentat calea pe care a parcurs-o în procesul de elaborare și validare a tehnologiei revoluționare de super-rezoluție în microscopia cu fluorescență.

Înregistrarea video a prezentării profesorului Stefan Hell poate fi accesată aici.

 

La 9 iunie 2021 profesorul Randy Schekman, SUA, Laureat al Premiului Nobel în Medicină (2013) a susținut lecția publică „Cercetări privind secreția de proteine și colaborarea cu George Palade” / „Research on protein secretion and collaboration with George Palade”. Distinsul Profesor, cu origini basarabene, a prezentat unele detalii privind secreția de proteine și transportul vesicular, precum și influența pe care a avut-o asupra dezvoltării sale profesionale profesorul român George Palade, stabilit în SUA.

Înregistrarea video a prezentării profesorului Randy Schekman poate fi accesată aici.

 

La 10 iunie 2021 profesorul Hiroshi Amano, Japonia, Laureat al Premiului Nobel în Fizică (2014), a prezentat lecția: „Profitul economic al edificării societății energiei regenerabile” / „Economical profit of establishing a renewable energy society”. În prezentarea sa, profesorul Hiroshi Amano a menționat că știința și cercetarea fundamentală sunt foarte importante pentru a schimba calea dezvoltării. Parcursul său științific spre Premiul Nobel a început cu lucrul asupra tezei de doctorat, abordând problema obținerii nitrurii de galiu cu conductibilitate dirijată, care este esențială pentru dezvoltarea diodelor luminescente. Într-un context mai larg, a fost analizată implementarea tranzistoarelor pe nitrură de galiu în electronica de putere, inclusiv în automobilele electrice, fiind demonstrată eficiența superioară a tranzistoarelor pe GaN în raport cu cele pe siliciu sau carbură de siliciu, utilizate actualmente. S-a demonstrat concludent că nitrura de galiu este un material al prezentului și viitorului.

Înregistrarea video a prezentării profesorului Hiroshi Amano poate fi accesată aici.

 

La 11 iunie 2021 „Săptămâna Științei” a culminat cu lecția publică, susținută de profesorul Konstantin Novoselov, Marea Britanie, Laureat al Premiului Nobel în Fizică (2010), „Materiale pentru viitor” / „Materials for the future”. În prezentarea sa, profesorul Novoselov a remarcat perspectivele dezvoltării materialelor bi-dimensionale, începând cu grafenul, al cărui proprietăți unicale au accelerat interesul pentru investigarea altor materiale, cum ar fi nitrura de bor bi-dimensională, MoS2, WS2, NbSe etc. Dezvoltarea tehnologiilor de producere la scară largă a materialelor 2D, penetrarea pe piață a grafenului în diverse componente electronice și în industria auto, precum și perspectivele de utilizare a acestuia în aplicații medicale de viitor, precum ar fi încapsularea selectivă a medicamentelor, sunt subiectele principale care au fost expuse de profesorul Konstantin Novoselov în comunicarea sa.

Înregistrarea video a prezentării profesorului Konstantin Novoselov poate fi accesată aici.

 

Dr. Tudor Braniște,

Secția management academic și relații externe

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie:

Înregistrări online