Imnul „Planeta Albastră” de maestrul Constantin Rusnac este recunoscut la scară globală

16.12.2023
Vizitatori unici: 1475

La 15 decembrie 2023, în incinta Organizației Europene de Cercetări Nucleare din Geneva, a avut loc Ceremonia oficială de încheiere a Anului Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă (International Year of Basic Sciences for Sustainable Development – IYBSSD, https://www.iybssd2022.org/en/home/). La eveniment au participat cercetători și factori de decizie din toată lumea, reprezentanți ai academiilor de științe, asociațiilor științifice internaționale, jurnaliști, membri ai Academiei Globale a Tinerilor, reprezentanți UNESCO, miniștrii ai educației din Serbia și Hornduras, fostul președinte al Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Casaba Korosi, ș.a.

Academia de Științe a Republicii Moldova a fost un susținător oficial al Anului Internațional și a organizat un număr impunător de activități, atât cu prezență fizică, cât și online, care sunt reflectate pe pagina web a instituției: https://asm.md/stiintele-fundamentale-pentru-dezvoltarea-durabila-societatii. În cadrul Anului Internațional s-au desfășurat numeroase conferințe, întruniri, prelegeri dedicate și alte evenimente cu participarea publicului larg și a reprezentanților guvernului, printre care aș dori să subliniez Conferința Internațională reprezentativă din 28 septembrie 2022 cu genericul „Științele Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă și Pace” (https://asm.md/conferinta-internationala-stiintele-fundamentale-pentru-dezvoltare-durabila-si-pace-sa-pastram-si). La această conferință a fost interpretat pentru prima dată Imnul „Planeta Albastră”, recunoscut acum international ca Imnul Dezvoltării Durabile, de maestrul Constantin Rusnac, professor universitar, Doctor Honoris Causa al AȘM. Imnul a fost interpretat - spre mândria noastră – și la Ceremonia de încheiere a Anului Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă (https://www.youtube.com/watch?v=OypSheRd0Eo).

În calitatea mea de Coordonator al Platformei „Științele fundamentale pentru dezvoltare durabilă” a Academiei de Științe a Moldovei îmi face plăcere să atrag atenția la vizibilitatea pronunțată și înalta recunoaștere a acestor activități ale AȘM pe plan internațional. Printre acestea voi menționa prelegerile publice și discursurile online ale mai multor Laureați ai Premiului Nobel, ale Președintelui Academiei Europene de Științe și Arte, ale Secretarului General al Agendei Anului Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă și ale Președintelui Fundației Alexander von Humboldt, precum și ale Președinților Academiilor Naționale de Științe şi ale unui număr impresionant de savanți notorii din Republica Moldova și din întreaga lume.

Concluzia principală a discuțiilor purtate în cadrul evenimentelor este că în epoca modernă a globalizării, realizările științelor fundamentale deschid noi oportunități pentru dezvoltarea durabilă intelectuală, socială, economică, educațională și culturală a umanității. Orice țară, mare sau mică, beneficiază enorm de progresul științei și, la rândul ei, poate oferi o contribuție creativă semnificativă. O modernizare structurală, bazată pe realizările științei fundamentale la scară globală, în industrie, aprovizionare cu energie, agricultură și medicină necesită implicarea experților naționali calificați, cunoscători profunzi în sfera lor de activitate, ceea ce este imposibil fără o instruire de înaltă calitate în domeniile științelor fundamentale. Apreciez foarte mult faptul că în multe teze de doctor, susținute în Republica Moldova după demararea Anului Internațional, au fost scoase în evidență scopurile practice ale aplicării rezultatelor fundamentale obținute pentru dezvoltarea durabilă a societății.

Cel mai important rezultat al Anului Internațional a fost proclamarea Deceniului Internațional al Științelor pentru Dezvoltare Durabilă (2024-2033) de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite din 25 august 2023. În acest sens, am onoarea să Vă invit cordial să participați în continuare la activitățile Platformei AȘM „Științele fundamentale pentru dezvoltarea durabilă a societății” cu accent pe creativitate, gândire critică, comunicare si cooperare, necesare implementarii scopurilor si obiectivelor Deceniului International.

La Ceremonia oficială de încheiere a Anului Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă a participat Dr. Tudor Braniște, Șeful Secției Management Academic și Relații Externe, președinte al Academiei Tinerilor din Moldova.

 

Prof. dr. habil. Vladimir FOMIN

Membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei,
Coordonator al Platformei „Științele Fundamentale pentru dezvoltare durabilă” a AȘM

15 decembrie 2023

 

Categorie: