Științele fundamentale pentru dezvoltarea durabilă a societății

Platforma „Științele fundamentale pentru dezvoltarea durabilă a societății” este inițiată, în conformitate cu Hotărârea Prezidiului AȘM din 11.01.2021, și are ca scop de a scoate în evidență importanța științei fundamentale în contextul provocărilor Secolului XXI, inclusiv, în contextul proclamării de către ONU a anului 2022 drept An Internațional al Științelor Fundamentale (IYBSSD – International Year of Basic Sciences for Sustainable Development, https://asm.md/2022-international-al-stiintelor-fundamentale-pentru-dezvoltare-durabila).

Științele fundamentale constituie baza pentru înțelegerea provenienței materiei, interacțiunilor și legităților, care guvernează Universul și ajută cercetătorii să înțeleagă funcționarea sistemelor și proceselor mecanice și ale vieții. Științele fundamentale oferă oportunități și pentru a face față provocărilor legate de accesul la alimente, energie, serviciile de sănătate, tehnologiile de comunicare etc. Îndeosebi a devenit evidentă contribuția științelor fundamentale – ale fizicii, matematicii, chimiei, biologiei, medicinii etc. – în ultimii doi ani, când lumea s-a confruntat cu pandemia COVID-19. Semnificativă în acest sens este lecția publică „Importanța științei fundamentale în descoperirile medicale”, susținută online la 12 iunie 2020 de profesorul Randy Schekman de la Universitatea din California/Berkeley (SUA), Laureat al Premiului Nobel (https://asm.md/ziua-academiei-de-stiinte-marcata-premiera-printr-o-lectie-publica-sustinuta-de-un-laureat-al).

Un obiectiv important al platformei este de a atrage atenția politicienilor, mediului de afaceri, organizațiilor internaționale, fondurilor de binefacere, universităților, instituțiilor mass-media și publicului larg asupra importanței dezvoltării științelor fundamentale pentru elaborarea de noi concepții și tehnologii care ar permite societăților și omenirii în general să facă față provocărilor Secolului XXI. Totodată platforma va oferi posibilitate oamenilor de știință să evalueze mai profund modul în care ei promovează rezultatele cercetării și știința în general, să devină mai transparenți în comunicarea cu publicul larg pentru a cuceri credibilitatea și suportul societății.

Platforma este coordonată de profesorul Vladimir Fomin, doctor habilitat în științe fizice și matematice, Institutul Leibniz de Cercetări în domeniul corpului solid și științei materialelor din Dresda, Germania, Membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei.

Platforma a fost lansat la 25 ianuarie prin prezentarea de către dl Fomin a unei lecții publice în format online (https://youtu.be/_wySyG5mztU).

Un alt eveniment a fost organizat în cadrul Platformei la 11 februarie 2022 cu prezentarea a două prelegeri publice întitulate „Organizarea și finanțarea cercetării științifice în Germania” https://www.youtube.com/watch?v=27KA0IDkR5A și „Rolul și importanța științei fundamentale în secolul XXI” https://asm.md/sites/default/files/2022-02/P2_Rolul-Stiintelor-Fundamentale.pdf.

Un eveniment de anvergură, organizat în cadrul Platformei, a fost conferința Internațională din 28 septembrie 2022 cu genericul „Științele Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă și Pace”, dedicată Anului Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă. Conferința a fost deschisă cu un, cuvântul inaugural al acad. Ion Tighineanu, care a pus în evidență importanța științelor fundamentale și a venit cu unele exemple de realizări semnificative în cercetarea fundamentală, inclusiv din Republica Moldova.

La conferință au participat on-line personalități științifice de prestigiu internațional din 7 state ale lumii, inclusiv Franța, România, SUA, Belgia, Marea Britanie, Japonia, Germania.

Mesaje de salut cu urări de succes și informații de actualitate au prezentat dr. Luc Allemand din Paris, Franța, Secretar General al Agendei Anului Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă, care a prezentat comunicarea Scopul și Agenda Anului Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă”; dr. Anne Haglund-Morrissey, Direcția generală cercetare și inovare a Comisiei Europene; acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române; dr. Luminița Drumea, secretar general adjunct al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO.

În cadrul evenimentului a fost lansat Imnul Dezvoltării Durabile Planeta albastră”, autorul muzicii și al versurilor fiind compozitorul Constantin Rusnac, Doctor Honoris Causa al AȘM. În calitate de Secretar General al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO, compozitorul Constantin Rusnac și-a prezentat la conferință comunicarea Cultura și rolul ei în dezvoltarea durabilă”.

Prof. Masakazu Kimura, director al Institutului de Cercetări în Electronică de la Universitatea din Shizuoka, Japonia a venit cu prezentarea on-line a infrastructurii de cercetare și a celor mai importante rezultate a cercetărilor în domeniul științelor fundamentale din această instituție de învățământ superior.

Prof. Richard J. Roberts, Laureat al Premiului Nobel în Medicină (1993), New England Biolabs, SUA a abordat subiectul Importanța științelor fundamentale în domeniul biomedicinei. A fost pusă în evidență contribuția acestui domeniu important în avansarea tratamentului la infecția COVID-19.

Prof. Rattan Lal, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace (2007) și al Premiului Mondial pentru Alimentație (2020), Centrul pentru Managementul și Sechestrarea Carbonului din cadrul Universității de Stat din Ohio, USA, a prezentat comunicarea “Științele fundamentale transformă managementul solului și agricultura în soluții pentru adaptarea la schimbările climatice și atenuarea lor, în care s-a accentuat necesitatea unei abordări transdisciplinare a problemei încălzirii globale, printr-o cooperare mai strânsă între specialiștii din diferite discipline științifice. Această prezentare a fost complimentată prin comunicarea Științele fundamentale în relație cu managementul solului în agricultură a profesorului Boris Boincean, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți, care cooperează de mai mulți ani cu profesorul Ratan Lal.

Prof. Victor Juc, director al Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, și-a intitulat comunicarea sa „Pacea și securitatea în contextul modelului de conflict global.

La conferința internațională au fost prezentate și opiniile unor personalități științifice din țară și de peste hotare cu privire la importanța științelor fundamentale pentru dezvoltarea durabilă, precum Prof. Randy Schekman, Laureat al Premiului Nobel în Medicină (2013), Universitatea California/Berkeley, SUA; Prof. Konstantin Novoselov, Laureat al Premiului Nobel în Fizică (2010), Universitatea din Manchester, UK; acad. Isaac Bersuker, Universitatea din Texas, SUA; acad Leonid Culiuc, Institutul de Fizică Aplicată; m. c. Constantin Gaindric, Institutul de Matematică și Informatică „Vladimir Andrunachievici”; m.c. Alexandru Stratan, Academia de Studii Economice din Moldova; prof. Vladimir Fomin, Membru de Onoare al AȘM, coordonator al Platformei de comunicareȘtiințele fundamentale pentru dezvoltarea durabilă a societății”.

Conferința Internațională cu genericul „Științele Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă și Pace” s-a finalizat cu aprobarea unei Rezoluții. Totodată, în temeiul prevederilor statutare, a fost propusă crearea în cadrul Academiei de Științe a Moldovei a Centrului de suport pentru proiecte interdisciplinare naționale și internaționale, vizând consolidarea eforturilor ce țin de susținerea și promovarea cercetărilor fundamentale.

Opinia profesorului  Hermann Suderow, Universitatea Atonoma din Madrid, Spania, cu privire la importanța științelor fundamentale pentru dezvoltarea durabilă: https://www.youtube.com/watch?v=Lb9KAKLCj5o

Opinia profesorului Francesco Tafuri, Universitatea din Napoli, Italia cu privire la importanța științelor fundamentale pentru dezvoltarea durabilă: https://www.youtube.com/watch?v=y3olUfKtSSk

Opinia, expusă de către profesorul Robert Schlögl, Președintele Fundației Alexander von Humboldt, Germania, cu privire la importanța cercetărilor fundamentale, poate fi accesată aici.

Opinia profesorului Dieter Bimberg, Universitatea Tehnică din Berlin, cu privire la importanța științelor fundamentale pentru dezvoltare durabilă: https://www.youtube.com/watch?v=AfIzpCsRU5g

Înregistrări online