Științele fundamentale pentru dezvoltarea durabilă a societății

Platforma „Științele fundamentale pentru dezvoltarea durabilă a societății” este inițiată, în conformitate cu Hotărârea Prezidiului AȘM din 11.01.2021, și are ca scop de a scoate în evidență importanța științei fundamentale în contextul provocărilor Secolului XXI, inclusiv, în contextul proclamării de către ONU a anului 2022 drept An Internațional al Științelor Fundamentale (IYBSSD – International Year of Basic Sciences for Sustainable Development, https://asm.md/2022-international-al-stiintelor-fundamentale-pentru-dezvoltare-durabila).

Științele fundamentale constituie baza pentru înțelegerea provenienței materiei, interacțiunilor și legităților, care guvernează Universul și ajută cercetătorii să înțeleagă funcționarea sistemelor și proceselor mecanice și ale vieții. Științele fundamentale oferă oportunități și pentru a face față provocărilor legate de accesul la alimente, energie, serviciile de sănătate, tehnologiile de comunicare etc. Îndeosebi a devenit evidentă contribuția științelor fundamentale – ale fizicii, matematicii, chimiei, biologiei, medicinii etc. – în ultimii doi ani, când lumea s-a confruntat cu pandemia COVID-19. Semnificativă în acest sens este lecția publică „Importanța științei fundamentale în descoperirile medicale”, susținută online la 12 iunie 2020 de profesorul Randy Schekman de la Universitatea din California/Berkeley (SUA), Laureat al Premiului Nobel (https://asm.md/ziua-academiei-de-stiinte-marcata-premiera-printr-o-lectie-publica-sustinuta-de-un-laureat-al).

Un obiectiv important al platformei este de a atrage atenția politicienilor, mediului de afaceri, organizațiilor internaționale, fondurilor de binefacere, universităților, instituțiilor mass-media și publicului larg asupra importanței dezvoltării științelor fundamentale pentru elaborarea de noi concepții și tehnologii care ar permite societăților și omenirii în general să facă față provocărilor Secolului XXI. Totodată platforma va oferi posibilitate oamenilor de știință să evalueze mai profund modul în care ei promovează rezultatele cercetării și știința în general, să devină mai transparenți în comunicarea cu publicul larg pentru a cuceri credibilitatea și suportul societății.

Noua platformă este coordonată de profesorul Vladimir Fomin, doctor habilitat în științe fizice și matematice, Institutul de Cercetări în domeniul corpului solid științei materialelor din Leibniz, Dresda, Germania, Membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei.