Probleme de sănătate în contextul calității aerului atmosferic în municipiul Chișinău

04.01.2023
Unique visitors: 1197

Agenția de mediu a RM a anunțat cod roșu de poluare a aerului atmosferic în municipiul Chișinău ce se înregistrează în ultimele 4-5 zile. În special, conținutul de particule solide depășește nivelul admisibil de 2,0 – 2,8 ori. Au fost stabilite depășiri ale conținutului în aer de dioxid de azot, fenol, aldehidă formică. Situația creată este cauzată de existența surselor de poluare: mijloacele de transport, centrala electrotermică, alți furnizori de agent termic centralizat, întreprinderile industriale. Contribuie la creșterea poluării, de asemenea, particularitățile meteorologice din această perioadă: acalmie (lipsa vânturilor), ceața, încălzirea globală.

Din cauza poluării aerului atmosferic au sporit cu mult adresările populației pentru asistență medicală, în primul rând, cu maladiile acute ale aparatului respirator (rinite, sinusite, faringite, laringite, traheite), acutizări ale astmului bronhic, bronșitelor cronice, ale bolilor sistemului cardiovascular, alergiilor. Se înregistrează și o creștere a cazurilor de pneumonii, accidente vasculare cerebrale, acutizări ale unor maladii meteotropice (dureri de cap, acutizarea durerilor de inimă, a cicatricelor, a oaselor, a artritelor) etc.

Pentru a preveni influența negativă a aerului atmosferic poluat este necesar ca în această perioadă să minimalizăm pătrunderea aerului atmosferic în locuințe, să folosim condiționere cu funcție de purificare a aerului, plimbările să le facem în zonele mai puțin poluate, cum ar fi parcurile, scuarele. De evitat plimbările în orele de vârf ale mișcării autotransportului, în apropierea magistralelor. Este necesară respectarea regulilor igienice și ecologice de funcționare a termoelectrocentralelor, întreprinderilor industriale –  folosirea diferitor instalații de epurare, care se deosebesc atât prin principiul de lucru, cât şi prin capacitatea de a reține pulberile şi gazele, monitorizarea traficului auto pentru minimalizarea ambuteiajelor şi a poluării aerului atmosferic.

 

Prof. univ. Grigore Friptuleac, Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”

Secția de Științe ale Vieții, Academia de Științe a Moldovei

Sursa:
Categorie: