Noutăți ale AȘM

Academicianul Isaac Bersuker: Scrisoare deschisă către autoritățile Republicii Moldova și membrii Academiei de Științe a Moldovei

01.07.2022

Многоуважаемый Президент Республики

Многоуважаемые члены Парламента Республики

Многоуважаемые члены Академии наук Молдовы

Vizitatori unici: 332

Apelul pentru Pace al Conferinței științifice internaționale Platforma europeană pentru pace organizată de Academia de Științe a Moldovei la 24 mai 2022

27.05.2022

Luând act de mesajele și rapoartele prezentate la Conferința științifică internațională Platforma europeană pentru pace, organizată la 24 mai 2022 de Academia de Științe a Moldovei cu implicarea unor savanți notorii din diferite părți ale lumii, participanții la conferință au adoptat următorul Apel:

Vizitatori unici: 837

INVENTATORI DIN MOLDOVA DISTINȘI CU MEDALII DE AUR LA SALONUL INTERNAȚIONAL ”INVENTICA 2022”

01.07.2022

Peste 300 de proiecte ale participanților din circa 50 de țări au fost expuse în Sala Pașilor Pierduți a Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași, România, în cadrul celei de-a XXVI-a ediții a Expoziției Internaționale de Invenții INVENTICA 2022.

Vizitatori unici: 227

Genofondul animalelor de fermă – baza sectorului zootehnic, un subiect de actualitate discutat în cadrul unei Conferințe științifico-practice naționale, la AȘM

27.06.2022

Institutul Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară (IȘPBZMV), în colaborare cu Secția Științe ale Vieții a Academiei de Științe a Moldovei, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Universitatea Agrară de Stat din Moldova, a organizat, la 27 iunie 2022, Conferința științifico-practică națională „Genofondul animalelor de fermă – baza sectorului zootehnic, probleme, soluții și perspective în Republica Moldova”.

Vizitatori unici: 285

Zi istorică pentru Republica Moldova, zi decisivă pentru domeniile cercetării și inovării

24.06.2022

Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei, în numele comunității științifice din țara noastră, susține decizia Consiliului European din 23 iunie 2022 de a acorda statut de țară candidată Republicii Moldova pentru aderare la Uniunea Europeană, și felicită comunitatea științifică cu oportunitățile și șansele oferite de internaționalizare a științei și integrare în spațiul european de cercetare.

Vizitatori unici: 400

Toate realizările de excepție se obțin prin pasiune, talent, răbdare și multă muncă

20.06.2022

Un eveniment de anvergură, ca proiect realizat și valoare, s-a desfășurat la 17 iunie 2022 în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei. E vorba de lansarea volumului enciclopedic al evreilor basarabeni, semnat de Denis Roșca „The Great Encyclopedia of Bessarabian Jews”, care s-au afirmat plenar pe toate continentele lumii. Cartea, într-o ținută poligrafică excelentă și bogat ilustrată, a ieșit de sub tipar în anul 2021, la editura „Deep Knowledge Group”.

Vizitatori unici: 402

Dr. Anatolie Topală, Ministrul Educației și Cercetării: „Pentru a crește cetățeni activi, responsabili, este necesară implicarea istoricilor”

18.06.2022

La 18 iunie curent, după doi ani grei pandemici, timp în care majoritatea evenimentelor s-au desfășurat în format online, comunitatea istoricilor și-a dat tradițional întâlnire la Muzeul Național de Istorie a Moldovei pentru a marca Sărbătoarea Profesională Ziua Istoricului.

Vizitatori unici: 412