Noutăți ale AȘM

Apelul pentru Pace al Conferinței științifice internaționale Platforma europeană pentru pace organizată de Academia de Științe a Moldovei la 24 mai 2022

27.05.2022

Luând act de mesajele și rapoartele prezentate la Conferința științifică internațională Platforma europeană pentru pace, organizată la 24 mai 2022 de Academia de Științe a Moldovei cu implicarea unor savanți notorii din diferite părți ale lumii, participanții la conferință au adoptat următorul Apel:

Vizitatori unici: 3040

Eveniment festiv la Academia de Științe a Moldovei: Totalizarea anului științific 2024

21.12.2024

Pe 19 decembrie 2024, în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei, a avut loc un eveniment festiv dedicat totalizării anului științific 2024. Manifestarea, desfășurată într-o atmosferă încărcată de emoție și cu o sală plină, a reunit oameni de știință și personalități culturale remarcabile, care au fost onorați cu diplome și distincții în semn de înaltă apreciere a eforturilor și contribuțiilor lor pe parcursul anului.

Vizitatori unici: 177

Președintele EASA, profesorul Klaus Mainzer a susținut la AȘM prelegerea publică „Inteligența artificială în știință și în educație”

20.12.2024

Pe 19 decembrie 2024, în cadrul vizitei la Academia de Științe a Moldovei, Profesorul Klaus Mainzer, președintele Academiei Europene de Științe și Arte (EASA) cu sediul la Salzburg, Austria, a susținut  prelegerea publică „Inteligența artificială în știință și în educație”.

Vizitatori unici: 122

Consolidarea relațiilor internaționale în domeniul științei și artei promovată de Academia de Științe a Moldovei și Academia Europeană de Științe și Arte din Salzburg

20.12.2024

La data de 19 decembrie 2024, în Sala Argintie a AȘM, a avut loc ședința Prezidiului Academiei de Științe a Moldovei cu participarea dlui Profesor Klaus Mainzer, președintele Academiei Europene de Științe și Arte (EASA) cu sediul la Salzburg (Austria).

Vizitatori unici: 154

Mem. cor. Alexandru Stratan: „Totdeauna tindem spre perfecționism, să facem lucrurile mai frumoase și eficiente”

08.12.2024

Protagonistul emisiunii de la TVR Moldova „Portret Obiectiv” din 7 decembrie 2024 (producător - Ana Iacub, moderator - Elena Guțu) este membrul corespondent al Academiei de Științe a Moldovei Alexandru Stratan, rector al Academiei de Studii Economice a Moldovei, coordonator, împreună cu acad.

Vizitatori unici: 576

Masa rotundă „Republica Moldova între provocări și oportunități: securitate și dezvoltare în contextul aderării la Uniunea Europeană”

06.12.2024

Pe 5 decembrie 2024, în Sala Mică a Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) a avut loc masa rotundă cu tema „Republica Moldova între provocări și oportunități: securitate și dezvoltare în contextul aderării la Uniunea Europeană”, organizată de Secția Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a AȘM. Evenimentul a fost coordonat de academicianul Grigore Belostecinic și membrul corespondent Alexandru Stratan, fiind desfășurat într-un format mixt, cu participare fizică și online pe platforma ZOOM.

Vizitatori unici: 491

Accidentul vascular cerebral – o urgență de sănătate publică la nivel național și global

03.12.2024

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune neurologică acută, rezultată în urma blocării irigării cu sânge a unei zone cerebrale sau prin hemoragie cerebrală. Este o afecțiune gravă, care afectează mii de oameni, iar medicii sunt cei care pot oferi ajutorul necesar în primele 4-5 ore, grație centrelor inovaționale deschise și în Republica Moldova. În țările dezvoltate, în ultimele patru decenii se constată o reducere de 40 % a mortalității pacienților cu AVC.

Vizitatori unici: 619