- Представления: 119
Compozitorul academician Eugen Doga a scris o carte de proză autobiografică. „Viața mea așa cum a fost să fie” este o realizare comună a maestrului Eugen Doga, Editurii Cartier și Direcției Primăriei mun. Chișinău. Volumul are 400 de pagini și este editat într-un tiraj de 2000 de exemplare.
Întrebat dacă cartea „Viața mea așa cum a fost să fie” este anume cea pe care și-a dorit-o, maestrul Doga a spus: „Da, dar, cartea pe care am dorit-o eu, cred că încă nu a apărut. Dar ceea ce a apărut este, de fapt, o sumă din scrierile mele referitor la diferite obiecte și subiecte, cum ar fi Mama, cum ar fi Talentul, cum ar fi Creația, Inspirația, Femeia etc. Și le-am adunat într-o carte, dar ele nu sunt scrise sau nu sunt concepute ca pentru o singură carte, pur și simplu, sunt adunate. În al doilea rând, eu am vrut să urmăresc această idee de a-mi expune viziunea mea asupra acestor subiecte despre care am vorbit. De aici a pornit și titlul cărții: Cine sunt eu? Deci, eu fac descrierea sinelui meu, cum gândesc eu referitor la aceste subiecte. Din păcate, editura a publicat cu alt titlu, care tot e potrivit, dar era să fie așa: „Cine sunt eu sau izvorașele tinereții mele neterminate”. Era poetic, dar mă rog”, a spus autorul Eugen Doga.
Maestrul a menționat că o bună parte din materiale nu au intrat în această carte, dar speră că în varianta rusă, care de fapt este originalul cărții, vor intra. Va încerca să fie mai insistent și să fie introduse acele subiecte care pentru el sunt importante și chiar foarte interesante.
„Așa sau altfel, mă bucură faptul că aceasta este prima carte scrisă de mine. Eu am scris-o și chiar mă examinez așa, ca cititor, deja dintr-o parte. Și multe lucruri chiar îmi plac. Și încă un lucru pe care l-am înțeles. Chiar dacă nu scriu atât de strălucit în limba română, mie îmi place, pentru că nuvelele sunt autentice, nu sunt transformate prin prisma cuiva, sunt nemijlocit expuse de mine. Am avut ca scop să fiu până la capăt sincer, să-mi expun părerea despre prietenii mei, luându-i pe rând, deși nu-s prea mulți. Dacă vorbesc, de exemplu, despre Grigore Vieru, l-am descris așa cum era el, despre Emil Loteanu, așa cum era el. Nu am scăpat nimic din ceea ce a fost. Ceea ce se poate spune și scrie fără sfârșit, este însă despre mama. Acest subiect este inepuizabil. Și chiar dacă aș începe să scriu de la zero, ar fi parcă pentru prima dată să vorbesc despre mama. Dacă despre Vieru, Loteanu eu știu unde am început, știu unde se termină, știu care este punctul culminant, culminația, cu mama eu nu o știu. Mama este o temă infinită”, a mărturisit artistul.
„Am cuprins-o în brațe ca pe un copil mult iubit și nu credeam că e adevărată, că e cartea la care am lucrat cu dragoste mult timp”, a scris Eugen Doga când a văzut cartea. „Nici nu știam cum se va numi, fiindcă voiam să scriu despre toate, să cuprind lumea, dar la un moment dat am înțeles că mâinile-mi sunt prea scurte, iar lumea - foarte mare”.
Referitor la o eventuală lansare a cărții, maestrul Doga a spus că se preconizează o lansare a volumului către sfârșitul lunii decembrie curent, la Academia de Științe a Moldovei, data exactă va fi suplimentar anunțată. De asemenea, maestrul a primit invitația de a lansa cartea și pe 24 decembrie, la Compania „Creator-Iurie Borş”. Artistul crede ca va fi foarte frumos acolo și așteaptă cu nerăbdare să vadă cum va fi.
Eugenia Tofan,
AȘM