Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a avut, o întrevedere cu Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova E.S. Katayama Yoshihiro

24.06.2021
Unique visitors: 1603

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova E.S. Katayama Yoshihiro:

„Rolul științei este foarte important și va continua pentru totdeauna”

 

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a avut, la 24 iunie 2021, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova E.S. Katayama Yoshihiro. Excelența Sa a fost însoțit de prim-Secretarul Ambasadei, Dl Hagino Atsutoshi. La întrevedere au participat reprezentanți ai Secției Managementul Academic și Relații Externe a AȘM.

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu i-a mulțumit Excelenței Sale pentru că a acceptat invitația de a vizita cel mai înalt for științific din țară, fapt ce onorează atât conducerea Academiei de Științe, cât și comunitatea științifică din Republica Moldova. În cadrul întrevederii, preşedintele AŞM a trecut în revistă aspecte ce vizează activitatea, dar şi realizările de excepţie ale cercetătorilor din Republica Moldova, prezentând un rezumat elocvent asupra structurii AŞM, reformării acesteia. Prezentând succint istoricul Academiei de Științe, rolul și locul instituției academice în societate, președintele Tighineanu a informat diplomatul nipon despre activitățile recente în cadrul Academiei de Științe a Moldovei. În acest sens, a menționat aniversările pe care le-a marcat Academia de Științe, evenimente de amploare ce s-au desfășurat în premieră, în cadrul „Săptămânii Științei”. Tot la capitolul premiere s-au înscris și prelegerile publice susținute de laureați ai Premiului Nobel pentru diferite domenii, unul din laureați fiind din Japonia și anume, prof. Hiroshi Amano, care a prezentat prelegerea „Profitul economic al edificării societății energiei regenerabile” / „Economical profit of establishing a renewable energy society”. În context, președintele AȘM a transmis, prin intermediul Ambasadei Japoniei, invitația pentru prof. Hiroshi Amano de a vizita Republica Moldova și, bineînțeles, Academia de Științe, de îndată ce va fi posibil, exprimând gratitudine pentru deschidere și susținere.

Un alt subiect care a făcut agenda întrevederii l-a constituit discuțiile privind continuarea colaborării cu centrele științifice de cercetare din Japonia, cu care Republica Moldova are deja o frumoasă tradiție. Președintele AȘM a subliniat în acest sens că, comunitatea academică din Republica Moldova apreciază înalt contribuția Excelenței Sale pentru promovarea agendei de cooperare științifică, economică şi culturală și transmite expresia înaltei sale gratitudini pentru consolidarea oportunităților de colaborare dintre ambele țări.

În acest context, președintele Tighineanu l-a informat pe șeful diplomației nipone că în perioada 3-5 noiembrie 2021 la Chișinău va avea loc cea de-a V-a ediție a Conferinței Internaționale în domeniul Nanotehnologiilor și Ingineriei Biomedicale (International Conference on Nanotechnologies and Biomedical Engineering), organizată de Asociația pentru Inginerie Biomedicală din Moldova, UTM, USMF, cu suportul Federației Internaționale pentru Inginerie Medicală și Biologică, Academiei de Științe a Moldovei și al Comisiei Europene în baza grantului #810652 “NanoMedTwin”. Președintele AȘM a precizat că edițiile anterioare ale acestui eveniment internațional important a întrunit savanți notorii din Japonia, Germania, UK, SUA și alte țări, care au manifestat un interes deosebit pentru dezvoltarea relațiilor de parteneriat cu colegi din Republica Moldova. În același context, acad. Tighineanu a relevat că grație acestor evenimente a fost semnat Acordul de colaborare între Universitatea Shizuoka și Academia de Științe a Moldovei, care a deschis posibilități de colaborare prin intermediul mobilităților academice, schimburilor de studenți și de profesori. Iar Prof. Hidenori Mimura, director al Institutului de Cercetare în Electronică de la Universitatea din Shizuoka, care a participat activ la Școlile de vară și toamnă organizate în cadrul acestor Conferințe, i-a fost conferit, în anul 2018, onorificul titlu de membru de onoare al AȘM, savantul nipon fiind și primul reprezentant al Ţării Soarelui Răsare, ales membru de onoare al Forului științific suprem al Republicii Moldova.

În cadrul discuţiilor a fost abordat subiectul ce vizează relaţiile bilaterale, în vederea extinderii şi aprofundării cooperării pe dimensiunea ştiinţifică. Menționând dinamica relaţiilor pe care AŞM le dezvoltă cu Universitatea din Shizuoka și alte centre de cercetare, președintele AȘM a exprimat doleanța de a fi susținute și în continuare vizitele profesorilor din Japonia la Conferință, dar odată ce va fi posibil, după pandemie, și reluarea școlilor de vară/toamnă, cu participarea studenților din Republica Moldova și Japonia.

Sub aspectul colaborării cu instituțiile de cercetare, președintele AȘM, în numele dlui director dr. Ion Roșca, i-a făcut Ambasadorului o invitație la Grădina Botanică (Institut) „Alexandru Ciubotaru”, or, prin intermediul Ambasadei Japoniei, anul trecut Grădina Botanică s-a bucurat de un gest generos din partea Japoniei, primind 14 pomi de Sakura, un copac-simbol al Japoniei.

La rândul său, Ambasadorul Katayama Yoshihiro a mulţumit preşedintelui AŞM, acad. Ion Tighineanu pentru invitație și pentru informația prețioasă care i-a fost prezentată despre Academia de Științe a Moldovei, despre activitatea ei, adresând și un mesaj de felicitare cu ocazia aniversărilor care au avut loc recent. De asemenea, șeful diplomației nipone a apreciat felul în care președintele instituției academice a vorbit despre relaţiile bilaterale în domeniul ştiinţific şi academic cu Japonia. Diplomatul le-a calificat ca fiind foarte importante, asigurând că va urmări cu deosebit interes și de acum încolo dinamica acestora. Excelența Sa a menționat că va fi bucuros să poată contribui la dezvoltarea în continuare a relațiilor bilaterale în domeniul științific, să le stimuleze, încurajeze şi să le susţină în măsura în care mandatul său de diplomat îi îngăduie acest lucru. „Rolul științei este foarte important și așa va fi întotdeauna”, a remarcat diplomatul.

Exprimând doleanţa de a cunoaşte cât mai multe lucruri despre Republica Moldova, Excelența Sa  a acceptat cu plăcere invitația de a vizita Grădina Botanică, unde va avea și ocazia să vadă Aleea pomilor de Sakura donați cu generozitate de statul nipon. Iar pentru ca să îndrăgim și noi la fel de mult ca japonezii acest copac, diplomatul a relatat episodic câteva informații despre sentimentul pe care îl au niponii față de acest copac-simbol.

Președintele AȘM i-a urat diplomatului mult succes în exercitarea mandatului de înaltă responsabilitate, exprimând speranța unor noi întâlniri în cadrul Academiei de Științe.

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

 

Categorie:

Înregistrări online