A fost lansată Colecția publicistică a scriitorului Nicolae Dabija, constituită din 27 de volume

14.06.2021
Unique visitors: 1789

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Editura Tipo Moldova de la Iași și hebdomadarul „Literatura și Arta”, au lansat, la 11 iunie 2021, Colecția de publicistică a scriitorului Nicolae Dabija „Sunt un om fericit”.

Despre surpriza editorială am aflat încă în luna august a anului trecut, când regretatul poet Nicolae Dabija spunea că e o „surpriză dumnezeiasca”, oferită de Editură ieșeană Tipo Moldova. „Dacă mă întrebați cum luptă un scriitor contra covid-ului? Răspund: Scriind. Cum luptă tipograful? - editând cărți. Și iată aici ajungem la această surpriză extraordinară, pe care mi-au făcut-o ieșenii. Uitați-vă, cum pot ieșenii să ne facă niște surprize atât de frumoase. Editura Tipo Moldova, în frunte cu Aurel Ștefanache, mi-a editat opera publicistică, în 27 de volume”, a spus atunci cu recunoștință scriitorul, fără să intuiască măcar că nu va fi prezent la lansarea propriei colecții.

S-au îngrijit să facă acest lucru de mare angajament prietenii, colegii și fiica sa, Doina, care va duce de acum încolo și bucuriile și greutățile și povara celebrității celui care i-a fost și tată și mentor, și model de a-ți iubi neamul și țara.

La evenimentul de lansare au participat Aurel Ștefanache, directorul Editurii Tipo Moldova, venit de la Iași, acad. Mihai Cimpoi, acad. Tudor Lupașcu, acad. Eugen Doga, Ambasadoarea Iuliana Gorea Costin, poetul Iulian Filip, oameni de cultură, scriitori, colegi de redacție, reprezentanți mass-media.

Șeful editorii de la Iași, cel care a inițiat și realizat acest grandios proiect, a menționat că cele 27 de volume au fost editate timp de două luni pentru bibliotecile din România și Republica Moldova. „Publicistica lui Nicolae Dabija îi va ajuta pe istoricii de mâine la consemnarea obiectivă a evenimentelor de istorie recentă, la care scriitorul a fost nu doar martor ocular, ci și participant activ”, a spus editorul ieșean, specificând că acesta este un adaus neprețuit atunci când aplicăm memoria vizavi de memoria lui Nicolae Dabija şi o piatră pusă la cultura română.

Acad. Mihai Cimpoi, critic și istoric literar, eminescolog, care i-a fost și „naș literar” regertatului scriitor, Nicoale Dabija, a menționat că aceste editoriale constituie şi un document preţios de cronică şi de evaluare, de interpretare obiectivă a faptelor. „El a pus în lumină adevărul despre fiinţa noastră, despre limba română”, a spus intelectualul.

Compozitorul Eugen Doga a spus că, creaţia pe care a lăsat-o Nicolae Dabija trăieşte. „Așa că nu putem zice că Nicolae Dabija a murit. El trăieşte prin versuri, prin poezii, prin cântecele pe care noi le-am pus pe note”, amintind în context de frumoasa colaborare, pe care a avut-o cu regretatul scriitor la scrierea și lansarea, în premieră, la Craiova, a cantatei scenice „Unirea cea Mare”, cu prilejul Centenarului Marii Uniri, Nicolae Dabija fiind autorul versurilor oratoriului, alături de un alt mare scriitor, Ioan Deaconescu, traducător, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei.

Este destul de complicat sa vorbești în lipsa poetului, prozatorului, publicistului, academicianului, Omului politic și, mai cu seama, patriotului Nicolae Dabija, la lansarea colecției sale de publicistică. Mulțumim Editurii Tipo Moldova pentru gestul de apreciere și generozitate. Editorialele lui Nicolae Dabija erau asemeni unui clopot, ce trezea conștiințe. Iată de ce pentru generații și generații Nicolae Dabija a fost, este și va rămâne un Părinte spiritual”, avea să spună Ambasadoarea Iuliana Gorea Costin, menționând că acesta a fost și motivul de a scoate la editura UZPR, în an centenar, „Poeme alese. Nicolae Dabija”, sub genericul „Din Basarabia”, care a fost întâmpinată cu bucurie la Bookfest-ul din Chișinău, conștientă de faptul ca aceasta reprezintă doar o picătura din recunoștința ce i-o purtam. Dna Costin a remarcat și faptul că Poetul Renașterii Naționale a pledat în complexa sa activitate literară, academica și politica, pentru Unitatea Naționala, pentru Reîntregirea Națională, or, acesta era visul și crezul sau suprem. Nicolae Dabija, a relevat diplomatul, ne-a împărtășit secretul fericirii, îndemnandu-ne sa trăim în adevăr, sa nu juram strâmb. A venit la eveniment cu o ramura de tei, ce răspândește mireasma Poetului National. Și-ar fi dorit s-o înalțe la umărul regretatului Nicolae Dabija. A înmânat-o fiicei sale, Doina Dabija, cu convingerea ca este și va fi o urmașa destoinica a tatălui său.

Este un eveniment sărbătoare, pentru că tata şi-a dorit foarte mult ca să facem o lansare a acestor volume de publicistică. A fost o surpriză uriaşă, pentru că el nu a ştiut că este vorba despre 27 de volume diferite”, a spus Doina, fiica lui Nicolae Dabija, amintindu-și că atunci când au apărut cele 27 de volume, tatăl său a spus că trăiește o frumoasă duminică.

Directorul Bibliotecii Naționale a RM a exprimat bucuria că această Colecţie va fi donată Bibliotecii Naționale, volumele urmând a face topul unor expoziții, organizate de bibliotecă, la evenimente, dar se vor regăsi și pe masa cititorului larg.

Potrivit editorului ieșean, Aurel Ştefănache, cele 27 de volume au fost editate pentru bibliotecile de pe ambele maluri ale Prutului și includ peste 5 000 de articole scrise în 30 de ani de Nicolae Dabija. Colecţia de publicistică include articole din perioada 1986-2019. Volumele de publicistică au apărut în Colecţia „Biblioteca Marii Uniri”, acestea fiind însoţite de fotografii care ilustrează articolele, eseurile, studiile, tabletele pe care le-a scris Nicolae Dabija.

 

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

Categorie: