Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk

18.05.2021
Unique visitors: 1275

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Polonia în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk. Întrevederea a avut loc la 18 mai 2021, la sediul Ambasadei Polone, la invitația șefului diplomației poloneze.

Președintele AȘM i-a mulțumit Ambasadorului pentru invitație și pentru interesul manifestat vizavi de forul științific suprem, de comunitatea științifică din țară, dar și de rolul și locul științei în societate.

În cadrul dialogului, președintele Tighineanu a informat diplomatul despre organizarea și desfășurarea, la Academia de Științe, a „Săptămânii Științei”, eveniment important prilejuit de aniversarea a 60-a a Academiei de Științe a Moldovei și 75-a a institutelor de cercetare de tip academic. În context, acad. Tighineanu i-a înmânat Ambasadorului invitația pentru a participa la inaugurarea evenimentului aniversar, precum și agenda activităților, care cuprinde o serie de prelegeri publice ale laureaților Premiului Nobel din diferite domenii, precum și ale oamenilor de știință din Republica Moldova și alte țări, personalități notorii cu largă recunoaștere internațională.

Ambasadorul Bartlomiej Zdaniuk a mulțumit pentru invitație, fiind onorat de posibilitatea de a participa la deschiderea „Săptămânii Științei” și de a reveni în templul științei, pentru care are un respect aparte. Excelența Sa speră ca pe agendă evenimentului științific aniversar să fie și subiecte cu tematică socio-umane, astfel încât să poată participa și la alte activități de interes.

Luând în considerare faptul că Excelența Sa activează și în domeniul științei, fiind doctor habilitat în științe politice, președintele AȘM i-a făcut o invitație diplomatului de a susține, în cadrul Lecturilor academice, practicate de AȘM, o prelegere publică la Academia de Științe a Moldovei, în care ar prezenta experiența Poloniei în edificarea unei societăți moderne bazate pe cunoaștere.

Ambasadorul Bartlomiej Zdaniuk a mulțumit pentru invitația de a ține o prelegere în cadrul forului științific suprem, accentuând că de fiecare dată vine cu enormă plăcere la Academie, iar propunerea de a ține o lecție publică îl onorează mult.

Șeful diplomației poloneze a remarcat că dincolo de faptul că se află într-o misiune diplomatică, cercetarea și, respectiv, tot ce ține de domeniul științei este o tematică foarte apropiată, astfel încât acceptă cu onoare propunerea, considerând acest lucru și mai motivant pentru a lucra și mai mult și mai eficient atât pentru știință, cât și pentru țară.

Discuţiile s-au referit și la relaţiile de colaborare pe care le are AȘM cu Academia de Științe și cu centrele de cercetare din Polonia. În context, președintele AȘM a prezentat necesitatea dezvoltării în continuare a relațiilor de cooperare dintre entitățile științifice, impunându-se actualizarea priorităților în agenda colaborării și prin prisma noilor oportunități oferite de Programul comunitar Orizont-Europa. Președintele AȘM a subliniat totodată că actualul context poate oferi un suport pentru crearea de noi platforme și punți de colaborare, elaborarea de noi proiecte europene comune, lucru foarte important pentru cercetătorii din Republica Moldova. În acest sens, s-a discutat și despre importanța unei întrevederi între președinții celor două foruri academice.

La rândul său, diplomatul a menționat că este onorat să confirme susținerea colaborării moldo-polone pe dimensiunea științifică, exprimând certitudinea că va oferi suportul necesar în limitele mandatului său.  

Părțile au exprimat mulțumiri reciproce pentru posibilitatea de a se revedea, a discuta și a face schimb de opinii, considerând că abordarea științifică a problemelor este un lucru extrem de important. 

Președintele AȘM i-a mulțumit Excelenței Sale pentru deschidere, pentru susținerea demersurilor Academiei de Științe a Moldovei, care traversează actualmente o perioadă mai dificilă, inclusiv în contextul pandemiei. Academicianul Tighineanu a exprimat, de asemenea, speranța că prin eforturi comune va fi posibilă impulsionarea colaborării, menținerii parteneriatelor dintre cele două instituții academice care au frumoase tradiții de colaborare.

 

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

 

 

 

 

Categorie:
Cuvinte-cheie: