Comunitatea științifică s-a despărțit astăzi de acad. Haralambie Corbu, un protagonist de seamă al promovării literaturii clasice

13.05.2021
Unique visitors: 1147

Academicianul Haralambie Corbu a fost petrecut astăzi, 13 mai 2021, pe ultimul drum. La ceremonia de rămas bun a participat conducerea AȘM, colegii de la Institutul de Filologie Română „B.P.Hașdeu”, oameni de cultură și artă, consăteni, rude, apropiați.

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu,  a exprimat, în numele Prezidiului AȘM, membrilor Academiei, sincere condoleanțe rudelor, colegilor regretului academician Haralambie Corbu. Președintele AȘM a menționat că a plecat o personalitate notorie, un savant consacrat, un mentor pentru zeci și sute de discipoli, un manager iscusit și un patriot al neamului. „Academicianul Corbu a parcurs un drum impresionant în cariera sa. Născut la Dubăsarii Vechi, în îndepărtatul 1930, și-a făcut studiile mai întâi la Liceul Industrial din Chișinău, apoi la Școala Pedagogică din Călărași, a urmat Institutul Pedagogic Ion Creangă și apoi studiile de doctorat la Institutul de Literatură ,,Maxim Gorki” din Moscova. Sunt impresionante și rezultatele obținute de savant. A  lăsat o brazdă adâncă în dezvoltarea cercetării științifice”, a remarcat acad. Tighineanu, menționând în context cele peste 650 de lucrări științifice și de popularizare a științei, dintre care circa 80 de culegeri colective și monografii, participarea la sute de conferințe naționale și internaționale, ducând faima acestui plai departe de hotarele țării noastre. A pregătit 18 doctori în filologie. Cu titlu special, președintele AȘM a subliniat că acad Corbu ne rămâne în memorie și prin faptele sale, participând la acea istorică ședință a Prezidiului AȘM, care, în 1994, a argumentat științific că limba literară în Republica Moldova este limba română. „Pentru mine rămâne în memorie și ca personalitatea care l-a cunoscut pe marele nostru astrofizician Nicolae Donici. Cu câtă dragoste și mândrie povestea despre Nicolae Donici, consăteanul din Dubăsarii Vechi. Sunt sigur că opera științifică a academicianului va dăinui în timp, iar acele proiecte inițiate pe parcursul vieții vor fi continuate de numeroșii săi discipoli”, a spus acad. Tighineanu.

„Țin să exprim condoleanțele și regretul nostru pentru această plecare dintre noi a lui Haralambie Corbu. Acad. Haralambie Corbu a fost membru al Uniunii Scriitorilor de mai bine de jumătate de veac. Ne despărțim astăzi de un protagonist de seamă, în primul rând, al promovării literaturii noastre clasice. Și când spun acest lucru, am în vedere valorificarea operei lui Vasile Alecsandri, acea ediție în patru volume, a rămas o ediție emblematică pentru spațiul nostru din Vasile Alecsandri, dar și valorificarea lui Constantin Stere sau Alexie Mateevici și altor clasici ai literaturii noastre”, a menționat scriitorul Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova. Scriitorul a ținut să precizeze că, dacă ar fi să se facă un bilanț, oricât ar fi de sumar, s-ar aduna zeci și zeci de studii, monografii, exegeze, articole semnate de-a lungul vieții, în cariera sa de academician, dar și de scriitor, Haralambie Corbu. Ceea ce a apreciat în mod personal președintele Uniunii Scriitorilor la acad. Haralambie Corbu, omul și savantul, a fost seriozitatea și tenacitatea lui, activitatea lui nu era foarte vizibilă, lipsită de ostentație. „Acad. Corbu fiind un om activ și având această ambiție și voință de a-și păstra în inima sa karatele spiritului tânăr, al tinereții. Și voința de a fi în arenă, a fost prezent în arenă la Academie, la Uniunea Scriitorilor poate mai puțin, până în ultimele sale clipe de viață. Așa îl vom păstra noi în amintirea noastră”, și-a încheia mesajul de compasiune președintele Arcadie Suceveanu.  

„E greu să vorbești despre omul pe care îl cunoști de mult timp și care pleacă în lumea cealaltă. Cred însă că acad. Corbu va duce mesajul nostru celor apropiați Acolo. Cu câtă dragoste el se uita la om, în general. Și dacă un om era nedreptățit, el sărea în ajutor ”, a spus compozitorul Constantin Rusnac, Doctor Honoris Causa al AȘM, Secretar general al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO și un bun prieten al regretatului academician și al familiei,  amintind în context de scriitorul Andrei Lupan, care adesea era nedreptățit pentru scrierile sale, iar el îi sărea în apărare, scriind la rându-i despre axacalul literaturii Andrei Lupan. A vorbit și despre concursurile pe care le organiza cu copiii din satul natal și care primeau diplome UNESCO. Era foarte că acești copii cresc frumos și că vor fi viitorii oameni frumoși ai societății care vor construi această țară pe care maestru așa nu a mai văzut-o atât de frumoasă cum și-o dorea.  

Un discurs ușor diferit de cele solemne, rostite de antevorbitori, a fost cel al nepotului Dumitru, care a venit să-i spună adio bunelului din Franța. „Bunelu, să știi, chiar dacă corpul tău a plecat, prezența ta va fi mereu cu noi, umorul tău, bunăvoința ta și bună credința ta”, a spus nepotul, certificând că bunelul său a fost, de fapt un om foarte norocos. În primul rând, pentru că a trăit o viață foarte lungă, dar mai mult decât atât, o viață lungă și bogată, deși s-a născut în îndepărtații ani 30 ai secolului trecut, extrem de dificili,  într-o familie nu atât de bogată. Dar este fericit și împlinit că tot ce a obținut, a obținut singur, cu propria muncă, cu propria inteligență și cu propriul său spirit. A obținut tot ce ai vrut să aibă în viața asta – o familie frumoasă, o poziție în societate frumoasă și nu în ultimul rând, mereu a făcut ceea ce și-a dorit, de fapt - a lucrat în domeniul pe care îl iubea atât de mult, limba și literatura română. „Mai mult decât atât, ai reușit să transmiți dragostea față de limbă, literatură, istorie, cultură a neamului nostru  tuturor celor care erau în jurul tău, eu fiind exemplu. Acum când corpul tău pleacă din lumea asta, pot să spun că pleci fără regrete. Pleci doar cu amintiri. Suntem foarte mândri de tine”, a mai spus urmașul academicianului.

Durerea și regretul pentru plecarea din această lume a fost exprimată și de fiica savantului, Luminița Drumea. A împărtășit din frumoasele amintiri despre tatăl său, evidențiind calitatea de părinte, savant, prieten, coleg. A mulțumit tuturor celor prezenți că au venit și astăzi sa fie alături în ultimul său drum, să-i aducă un ultim omagiu celui care a fost academicianul Haralambie Corbu.

Mesaje de compasiune au rostit m.c. Victor Moraru, vicepreședinte al AȘM, directorul școlii primare din satul de baștină al academicianului, Dubăsarii Vechi, care îi poartă numele, colegi, rude.

Savantul a fost înmormântat la Cimitirul Central din str. Armenească.

 

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presa al AȘM

 

Categorie:
Cuvinte-cheie:

Înregistrări online