Lansarea publicaţiei „Tendinţe în Economia Moldovei”

22.04.2021
Unique visitors: 400

La data de 21 aprilie 2021 a avut loc lansarea publicației trimestriale „Tendinţe în economia Moldovei”. Principalele tendinţe ce au marcat activitatea social-economică a țării și prognozele privind evoluţia economiei naţionale pentru anul 2021 au fost prezentate de membrul corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, Alexandru Stratan și doctorul în științe economice, Olga Timofei. Evenimentul a avut loc în cadrul Institutului Național de Cercetări Economice.

În 2020, Republica Moldova ca și celelalte state din regiune a înregistrat un declin economic, al treilea la număr pe parcursul deceniului precedent (2012, 2015). Criza a fost generată nu doar de efectele interne ale pandemiei COVID-19, dar și de un an agricol extrem de nefavorabil, precum și de transmisia crizei din principalele țări parteneri economici ale Republicii Moldova  în principal prin contractarea semnificativă a ISD, a cererii externe pentru bunurile și serviciile exportate de Moldova și a remitențelor.

Această criză s-a produs în contextul în care economia națională conturează pe parcursul ultimilor 10 ani o tendință generală de temperare a creșterii economice, manifestând o serie de vulnerabilități la diverse șocuri interne și externe, dar și acutizarea unor constrângeri critice creșterii productivității totale a factorilor și aici ne referim mai cu seamă la calitatea instituțiilor, instabilitatea și calitatea implementării politicilor, disponibilitatea și calitatea infrastructurilor necesare – transport, calitate digitală, etc.

Luând în considerare situaţia socio-economică creată la moment, INCE a efectuat calculele de prognoză a principalilor indicatori macroeconomici pe anul 2021, prognozând o creștere economică pentru 2021 de 4,5%. Cu toate că continuăm să fim în starea de urgență, cauzată de pandemia Covid-19, prognoza pentru 2021 prezintă ritmuri pozitive, determinate atât de baza joasă a anului 2020, cât și de slăbirea măsurilor de restricționare în contextul Pandemiei Covid-19 în comparație cu perioada martie-aprilie 2020.

Link-ul publicației: https://ince.md/uploads/files/1618996442_met_40_site.pdf

Sursa:
Categorie: