- Представления: 529
La 3 august, elita culturală a țării a adus un omagiu celebrei soprane Maria Bieșu, care ar fi împlinit 85 de ani. Academia de Științe, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Biblioteca Națională au organizat o serie de evenimente consacrate memoriei celei mai remarcabile și valoroase personalități din domeniul artei lirice, pe care a avut-o țara noastră. Dimineața a început cu depuneri de flori la locul de veci al Primadonei Operei Naționale, unde au venit personalități ale vieții culturale, oficiali și admiratori al artistei.
În după-amiaza zilei de 3 august 2020, Biblioteca Națională a găzduit mai multe manifestații, în colaborare cu Academia de Științe, una din ele fiind Salonul Muzical consacrat personalității marcante a culturii noastre, Maria Bieșu, care ne-a dus faima țării prin prestația valoroasă în domeniul artei lirice, obținând admirația publicului pe cele mai importante scene ale lumii.
La evenimentul de inaugurare a participat președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, Secretarul de Stat al MECC, Andrei Chistol, Svetlana Bivol, președintele Uniunii Muzicienilor. Ședința festivă a Salonului Muzical a fost moderată de două mari personalități ale culturii din RM, dr.hab., prof. Aurelian Dănilă, adjunct al conducătorului Secției Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a AȘM și compozitorul Constantin Rusnac, Doctor Honoris Causa al AȘM
„Este o zi extraordinară, o zi în care bucuria sufletelor noastre trebuie să fie ridicată până la ceruri, fiindcă în această zi s-a născut Maria Bieșu, una dintre cele mai frumoase voci ale lumii, nu numai din ultima sută de ani. În același timp, această zi este foarte tristă, pentru că în loc sa venim să o aplaudăm pe scenă, venim la cimitir, să depunem flori, dar e bine să o avem în memoria noastră, pentru ca amintirea despre Maria Bieșu să nu moară niciodată. Toți tinerii de azi trebuie să o cunoască și sa se mândrească că pe acest pământ s-a născut așa o divă”, a spus în debutul evenimentului compozitorul Constantin Rusnac, făcând mărturisiri despre norocul pe care l-a avut de a fi alături de Maria Bieșu mult timp. Se bucură și de faptul că i-a dedicat un acrostih Mariei Bieșu când era în viață. Pe tot parcursul evenimentului, moderatorul Constantin Rusnac a vocalizat mai multe gânduri ale Mariei Bieșu despre dragostea ei față de cântec, muzică și despre forța incomparabilă a muzicii, pe care o considera magnifică. Compozitorul a expus și câteva gânduri și aprecieri ale unor mari personalități ale lumii culturale din țară și de peste hotare despre celebra soprană Maria Bieșu.
În discursul său inaugural, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a reiterat semnificația și importanța acestei zilei, când ne simțim mândri că personalitatea Mariei Bieșu a pus, într-un mod atât de onorant, țara noastră pe harta culturală a lumii prin prestația și talentul ei, iar noi avem obligația morală să-i cinstim memoria așa cum a meritat celebra artistă, să manifestăm recunoștință și gratitudine pentru contribuția sa uriașă la dezvoltarea și promovarea muzicii lirice în Republica Moldova. „Astăzi este o zi deosebită. 3 august este ziua când, de obicei, ne întâlneam, acasă la soprana Maria Bieșu și o felicitam, iar astăzi suntem aici, pentru a-i aduce un omagiu, un omagiu pentru acea moștenire artistică, de mare valoare pe care a lăsat-o și, desigur, pentru faptul că ne-a dus faima în toată lumea, dar și pentru exemplul de consacrare și dăruire de sine”, a declarat președintele AȘM, subliniind că Steaua Mariei Bieșu s-a aprins repede. Iar despre cât de repede s-a aprins steaua sopranei Mariei Bieșu, acad. Tighineanu a venit cu câteva mărturisiri ale ilustrului compozitor academician Eugen Doga, culese din interviurile maestrului. Însuși maestrul vorbește despre prima sa ieșire în calitate de compozitor, alături de colega sa de conservator, Maria Bieșu. Dirijorul lui Eugen Doga i-a propus atunci să compună o piesă, iar destinul a făcut ca melodia să fie interpretată de tânăra studentă, Maria Bieșu și iată citatul: „A fost prima ieșire în eter în Chișinău, prima ieșire a mea ca și compozitor, iar Maricica a apărut pentru prima dată în calitate de cântăreață. Ea a răsărit devreme, dar a și crescut repede, peste ceva timp, a devenit rapid Maria Bieșu, iar eu am rămas încă mult timp Jenea”, președintele aducând în memorie că la doar 32 de ani, Maria Bieșu a obținut titlul de „Cio-cio-san”, la Concursul Internațional de Canto din Tokyo, 1967, Premiul I și Cupa de Aur pentru interpretarea rolului Madam Butterfly. „Maria Bieșu a fost așteptată pe scenele celor mai prestigioase teatre ale lumii, dar a preferat să activeze aici, la Chișinău, și steaua Mariei Bieșu să lumineze pentru noi toți”, a spus academicianul, reconstituind că Maria Bieșu avea posibilitatea să semneze mai multe contracte, inclusiv, în SUA, dar mereu era cu dorul de casa de aici, patria, teatrul și publicul ei.
Maria Bieșu a fost aleasă membru de onoare a AȘM, în anul 1999, a consemnat președintele AȘM, iar în semn de profundă recunoștință și gratitudine pentru contribuția considerabilă a primadonei la dezvoltarea artei lirice din țara noastră, Academia de Științe i-a dedicat un volum de excepție, intitulat „Maria Bieşu – vocaţie şi destin artistic”, volumul cu numărul şapte din prestigioasa serie „Academica”. Ediția conţine texte inedite, sinteze ştiinţifice, care au apărut pentru prima dată în Republica Moldova, ce îi scot în evidenţă talentul de interpretă absolut neobişnuit. Volumul conţine o bibliografie, de asemenea, inedită, ce include mai multe titluri noi şi un bloc impresionant de fotografii, unele din ele fiind publicate pentru prima dată. La lansarea cărții, Primadona, a menționat atunci contextul mândriei și dorinței sale de a rămâne la baștină, alături de colegii săi talentați, de publicul său iubitor, într-un cuvânt, aici, unde îi este casa, mama, patria, teatrul şi publicul. „În toată activitatea sa, Maria Bieșu a promovat valoarea, a fost un patriot al acestui pământ. Va rămâne în memoria noastră, o personalitate de cel mai înalt rang, un talent rar pe acest pământ”, a spus la finele discursului său președintele AȘM.
Secretarul de Stat al MECC, Andrei Chistol, a ținut să mulțumească tuturor celor care au stat la baza organizării acestui frumos eveniment, această frumoasa colaborare dintre Academia de Științe, Teatrul Național de Operă și Balet, Biblioteca Națională, Primăria Municipiului Chișinău, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. „Doar astfel putem pune baza unei adevărate și sustenabile dedicații față de Maria Bieșu. Astăzi este un prilej extraordinar să fiu alături de cei care au scris despre Maria Bieșu, cei care au compus pentru Maria Bieșu și cei care o cântă pe Maria Bieșu”, a spus demnitarul, mulțumind artiștilor de la Teatrul Național de Operă și Balet pentru creațiile interpretate și care constituie o frumoasă amintire și o sensibilă dedicație pentru îndrăgita soprană, Maria Bieșu, care a promovat RM, a promovat partea lirică nu doar aici, în RM, dar și peste hotarele ei, cea care ne-a făcut cunoscuți din Japonia până în Statele Unite, cea care cânta numele țării noastre acolo unde interpreta și cea care a venit de fiecare dată aici, în RM, pentru a promova si aduce această dedicație pentru arta lirică aici în RM. „Talentul de excepție a plasat-o în rândul celor mai mari și mai puternice personalități ale teatrului liric european și mondial al secolului nostru, un adevărat ambasador cultural al țării noastre peste hotare, o carte de vizită a Republicii Moldova. E de datoria noastră să păstrăm și să promovăm întreaga creație a Mariei Bieșu. Mă bucur că an de an, cu ajutorul colegilor de la Teatrul Național de Operă și Balet, susținem festivalul dedicat Mariei Bieșu, un festival care este un brand recunoscut peste hotarele ei, un brand care duce faima Mariei Bieșu și un brand care adună aici, la Chișinău, interpreți de valoare din întreaga lume și acest lucru spune foarte mult despre creația Mariei Bieșu”, a mai declarat oficialul de la MECC.
„Ceea ce se scrie sau ceea ce am scris şi eu că o astfel de interpretă se naşte la o sută de ani, pot să repet azi. Una din cele mai mari bogății spirituale ale poporului nostru și cred că în a doua jumătate a secolului XX a fost cea mai sclipitoare stea în domeniul culturii muzicale nu numai în Moldova, dar și în întreaga lume. În prima jumătate nu o uit pe Maria Ciubotari, în felul acesta avem două mari Marii a secolul XX. Maria Bieșu a dus faima ţării departe de hotare, nu numai în spaţiul CSI, dar în toată lumea. Este o personalitate în jurul căreia s-a format teatrul de operă. Îi suntem recunoscători pentru acest teatru frumos, teatru liric al Moldovei”, a afirmat prof. Aurelian Dănilă.
În cadrul salonului Muzical au evoluat, într-un recital muzical, soliști ai Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, în memoria celebrei soprane – Lilia Șolomei, Vladimir Dragoș, Taisia Caraman, la pian Natalia Dragoș, colegi de scenă ai artistei, dar și nepoțica Mariei Bieșu, Tatiana Chiriliuc. De asemenea, a fost lansată o expoziție tematică cu fotografii inedite din viața și creația interpretei, care va putea fi vizitată în incinta sediul Muzeului de Istorie a orașului Chișinău.
Soprana Maria Bieșu s-a născut la 3 august 1935, în satul Volintiri, Ștefan Vodă. În 1990 a fost inițiat Festivalul Internațional al Vedetelor de Operă și Balet „Invită Maria Bieșu”, care este organizat și după trecerea sopranei în eternitate. Maria Bieșu a decedat la 16 mai 2012.
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM