- Представления: 309
Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a vizitat, la 17 iulie 2020, Institutul de Geologie și Seismologie (IGS), pentru a se documenta la fața locului asupra furtului care s-a produs zilele trecute la Institut.
Directorul IGS, dr. Igor Nicoară i-a relatat președintelui AȘM informațiile pe care le deține la ora actuală privind întâmplarea monstruoasă care a avut loc în noaptea de 7 spre 8 iulie curent. Directorul a spus că hoții au intrat prin geam. A fost tăiată plasa de protecție a geamului, însuși geamul fiind forțat cu un instrument special. A fost sustras un calculator de serviciu, un laptop și două hard-uri separate. Deși tehnica ca atare nu prezintă pagube enorme, însăși informația păstrată în calculator și, îndeosebi, cea de pe laptop, un soft special, ce permitea deservirea stațiilor seismice și senzorilor seismici, era foarte prețioasă.
Asta înseamnă, a specificat, directorul Nicoară, că Institutul a rămas fără arhiva pe care a acumulat-o și stocat-o pe parcursul a 20 de ani, care conținea informații extrem de importante nu doar pentru cercetarea seismologică, dar și pentru țară. În particular, hoții au deposedat instituția de date importante ce țin de parametrii dinamici ai clădirilor vulnerabile în fața cutremurelor. Pe dispozitivele furate erau stocate toate informațiile care se utilizează la evaluarea stării clădirilor și la pașaportizarea lor.
Directorul IGS a menționat că vor fi nevoiți să procure acum senzori de generație nouă cu soft. Într-un proiect internațional a fost prevăzută procurarea senzorilor noi, dar bani pentru achiziționarea unui soft de deservire nu au fost prevăzuți, iar Institutul nu dispune de finanțe pentru asemenea achiziții. Așa sau altfel, aceste dispozitive trebuie să fie procurate cât mai curând pentru a putea fi restabilită și reluată activitatea, întrucât Institutul este și parte componentă a rețelei seismice globale.
Deși procedurile de investigație a furtului au fost demarate, până la ora actuală nu a fost înaintată nici o versiune care ar conduce la autorii faptei.
Președintele AȘM a atras atenția la necesitatea păstrării informației acumulate pe hard-discuri externe, precum și a efectuării periodice a copiilor de rezervă a informației (backup-uri). S-a discutat și posibilitatea restabilirii urgente a unei părți a informației care a fost prelucrată de colaboratorii IGS în decursul realizării diferitor proiecte de cercetare.
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM