Școala de Vară „Calea spre descoperiri științifice”: Cinci zile de prelegeri captivante și vizite în laboratoare

01.07.2025
Unique visitors: 270

În perioada 23–27 iunie 2025, Academia de Științe a Moldovei a găzduit Școala de Vară „Calea spre descoperiri științifice”, un eveniment care a oferit posibilitatea pentru 47 de elevi ai instituțiilor de învățământ din Republica Moldova să interacționeze cu oameni de știință, profesori și cercetători de renume. Evenimentul, desfășurat în Sala Azurie și online, a oferit participanților o platformă unică pentru a explora cele mai recente descoperiri și provocări din domenii variate, de la medicină și nanotehnologie la drept și agricultură sustenabilă.

Ceremonia de deschidere, care a avut loc pe 23 iunie, a fost marcată de discursul acad. Ion TIGHINEANU, Președintele Academiei de Științe a Moldovei, care a subliniat importanța cercetării fundamentale și a educației prin știință.

Conform agendei, în prima zi a evenimentului, prof. James ROTHMAN, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, Yale University, SUA, a susținut o prelegere despre importanța cercetării fundamentale. Prof. Klaus MAINZER, Președintele Academiei Europene de Științe și Arte, Salzburg, Austria, a abordat provocările inteligenței artificiale în știință și sănătate, iar acad. Aurelian GULEA a prezentat perspectivele inovatoare în tratamentul cancerului.

În cea de-a doua zi a Școlii de vară,  acad. Eva GUDUMAC, vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei, a elucidat factorii de risc în sănătatea adolescentului, iar prof. Irina-Iuliana COSTACHE-ENACHE, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Spiridon, Iași, a discutat despre factorii de risc cardiovascular.

În aceeași zi, tinerii au putut audia prelegerea susținută de către prof. Ioannis LIRITZIS, de la Academia Europeană de Științe și Arte, care a prezentat aspecte ce țin de penetrarea STEM în domeniul artelor și al patrimoniului cultural. Programul a continuat cu o comunicare a prof. Andrei ROTARU, de la Universitatea Babeș-Bolyai, România, care a vorbit despre modelul mediului poros aplicat societății.

Prof. Nicolae CHELE, de la USMF „Nicolae Testemițanu”, a discutat despre chirurgia oro-maxilo-facială, iar dr. Iuliana POPESCU, Kentucky Academy of Sciences, SUA, a explorat cauzele îmbătrânirii și posibilitatea reîntineririi. Ziua s-a încheiat cu prelegerea susținută de către prof. Xiao-Yu YANG, Wuhan University of Technology, China, care a analizat echilibrul dintre educația fundamentală și cercetarea de frontieră.

În a treia zi, pe 25 iunie 2025, elevii au fost captivați de prezentarea prof. Viorel NACU, de la USMF „Nicolae Testemițanu”, cel care le-a vorbit despre strategii noi pentru țesuturi și organe artificiale. Ulterior m.c. Liliana CEPOI, a susținut o prelegere despre biotehnologia de mâine.

Stephanie Boyce FKC și Robert Williams, The Law Society of England and Wales & News247WorldPress, au discutat despre accesul populației la justiție și educația juridică. Prof. Liviu-Bogdan CIUCĂ, președintele Academiei de Științe Juridice din România, a abordat supraviețuirea justiției în lumea contemporană. Dr. Marian Enache, președintele Curții Constituționale a României, a vorbit despre dreptul ca ordine și sistem.

În penultima zi a Școlii de vară „Calea spre descoperiri științifice”, acad. Marius ANDRUH, Vicepreședinte al Academiei Române, le-a vorbit elevilor despre frumusețea chimiei, iar m.c. Viorel BOSTAN, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, a discutat despre elaborarea primului satelit al Republicii Moldova.

În continuare, prof. Kornelius NIELSCH, Leibniz Institute of Solid State and Materials Research, IFW-Dresden, Germania, a vorbit despre depunerea stratului atomic cu precizie. M.c. Liliana GROPPA de la USMF „Nicolae Testemițanu” a abordat infecțiile în debutul maladiilor reumatice, iar prof. Juras BANYS, Academia de Științe a Lituaniei, a prezentat materiale avansate pentru viitor.

Ultima zi a Școlii de vară a debutat cu o prelegere susținută de către acad. Alexandru STRATAN, Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, care le-a vorbit elevilor despre gândirea economică și leadership. Prof. Violeta DINESCU, de la Academia Europeană de Științe și Arte, a prezentat procesul de scriere a unei opere pentru copii, iar acad. Ion TIGHINEANU a revenit cu o prelegere despre impactul nanotehnologiilor asupra lumii.

Prof. Rattan LAL, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Ohio State University, SUA, împreună cu m.c. Boris BOINCEAN, Academia de Științe a Moldovei, au discutat despre agricultura regenerativă și rolul solului în sustenabilitate.

Pe lângă prelegeri, participanții au beneficiat de vizite în laboratoarele de cercetare ale USMF „Nicolae Testemițanu” și ale Universității Tehnice a Moldovei, ce le-a faciliat formarea unei viziuni practice asupra cercetării științifice. Evenimentul s-a încheiat pe 27 iunie cu ceremonia de înmânare a certificatelor de participare, marcând succesul unei săptămâni pline de inspirație și cunoaștere.

Tinerii care au participat la activitățile desfășurate la Academia de Științe a Moldovei spun că Școala de vară „Calea spre descoperiri științifice” le-a depășit așteptările. Unii au reușit să-și definească clar domeniul de studiu după absolvirea liceului, alții au înțeles că sunt pasionați de cercetare și vor să-și dezvolte capacitățile în acest sens. În mare parte, participanții s-au arătat încântați de felul în care au fost susținute prelegerile, menționând limbajul accesibil, metode unice de captivare a atenției și deschidere din partea cercetătorilor. Elevii au avut posibilitate să pună întrebări, să discute cu oamenii de știință.

Școala de Vară „Calea către descoperiri științifice”, aflată la cea de-a 3-a ediție,  a demonstrat repetat angajamentul Academiei de Științe a Moldovei de a promova excelența în cercetare și educație, reunind minți sclipitoare din diverse domenii pentru a inspira viitoarea generație de oameni de știință.

Evenimentul a fost organizat de Academia de Științe a Moldovei în parteneriat cu Academia Europeană de Științe și Arte, Academia Română, Academia de Științe Juridice din România și Academia Tinerilor din Republica Moldova, cu sprijinul financiar al UNESCO.

Informația privind organizarea Școlii de vară a fost diseminată pe portalul Academiei Europene de Științe și Arte și poate fi accesată la linkul: https://euro-acad.eu/events?id=283 

 

Cristina BUMBU

Categorie: