- Представления: 94
Pe 11 aprilie 2025, Președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu, și vicepreședintele AȘM, m.c. Ion Hadârcă, au participat la Conferința științifico-practică internațională cu genericul „Parlamentul Independenței – 35 de ani de la constituirea legală: Provocări și realizări”, care și-a desfășurat lucrările în reședința Președinției Republicii Moldova. Evenimentul a fost organizat de Asociația Obștească „Parlamentul Independenței”, cu ocazia celebrării a 35 de ani de la constituirea legală a Primului Parlament ales democratic al Republicii Moldova.
Forul științific a fost moderat de m.c. Ion Hadârcă, vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei, prim-vicepreședinte al „Parlamentului Independenței”, prof. univ., dr.hab. Alexandru Arseni, Președinte al Asociației Obștești „Parlamentul Independenței” și prof. univ., dr. Pintilie Pârvan.
Conferința a fost deschisă cu un mesaj de salut de Președintele Republicii Moldova, ES Maia Sandu. Domnia sa a apreciat curajul deputaților din „Parlamentul Independenței”, care „au readus tricolorul și au votat Declarația de Independență la 27 august 1991”.
„Prin curajul său, primul Parlament ne-a redat libertatea și a pus temelia instituțiilor democratice. Astăzi, când democrația este tot mai des pusă la încercare în întreaga lume, înțelegem că ea nu este un dat. Este o construcție fragilă, care trebuie protejată, consolidată și îngrijită constant”, a remarcat Președintele Republicii Moldova Maia Sandu.
Acad. Ion Tighineanu, Președintele AȘM, în mesajul său de salut, a exprimat felicitări membrilor „Parlamentului Independenței” cu prilejul aniversării a 35-a de la constituire, dorindu-le mult succes în activitatea lor nobilă axată pe promovarea valorilor și idealurilor noastre.
Totodată, acad. Ion Tighineanu a informat despre participarea sa, pe 9 aprilie curent, la o ședință a Consiliului Științific Internațional, unde s-a discutat despre vulnerabilitatea lumii moderne în fața schimbărilor geopolitice, necesitatea finanțării adecvate a cercetării, consolidarea cooperării internaționale și promovarea deciziilor bazate pe dovezi științifice. „Există o corelație clară între frecvența luării deciziilor bazate pe dovezi și gradul de încredere publică în guvernele naționale, fapt demonstrat de o investigație realizată de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene. Cu alte cuvinte, dacă vrem să aderăm la Uniunea Europeană, trebuie să recunoaștem știința ca una dintre prioritățile naționale și să-i oferim sprijinul pe care îl merită”, a menționat acad. Ion Tighineanu.
Un cuvânt de salut a avut și Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, domnul Dumitru Obadă, după care au urmat alocuțiuni prezentate de m.c. Ion Hadârcă, vicepreședinte al AȘM; Alecu Reniță, Directorul revistei naționale „Natura”; prof.univ.dr.hab. Alexandru Arseni, Președinte al Asociației Obștești „Parlamentul Independenței”; dr. Anatol Țăranu; prof.univ., dr.hab. Ion Mereuță; dr. Pintilie Pârvan; Valentin Dolganiuc; Valentin Krâlov; prof.univ.dr.hab. Mihai Patraș; Vladimir Darie; m.c. Nicolae Țâu.
La eveniment au participat mai mulți reprezentanți ai comunității științifice, inclusiv acad. Mihail Popovici, m.c. Nicolae Țâu ș.a. O galerie foto de la Conferința „Parlamentul Independenței – 35 de ani de la constituirea legală: Provocări și realizări” a fost diseminată de Agenția informațională de stat “Moldpres”: https://www.moldpres.md/rom/stiri-in-imagini/galerie-foto-22?fbclid=IwY2xjawJmMKhleHRuA2FlbQIxMQABHqgh7zTNdCKdXSK8zSWv41pQgdW1SdLyp6kskGbTYwENZqWwaFyvqBtrEks8_aem_wG0O4v2DHUOSQOj19MijnQ
Înregistrarea video a evenimentului este disponibilă la următoarele linkuri:
Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale: https://www.youtube.com/watch?v=memZJCyP9E0
Cristina BUMBU