- Представления: 77
Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu” a celebrat un sfert de secol de activitate printr-o serie de manifestări culturale impresionante, dedicate poetului național și patrimoniului literar românesc. Evenimentul aniversar intitulat „Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu” – 25 de ani prin valurile vremii” a reunit personalități marcante din domeniul literaturii, artei și științei.
Ceremonia a început cu depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu, un moment solemn la care au participat președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu, și membrul corespondent Ion Hadârcă, vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei, coordonator al Secției de Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a AȘM.
În discursurile lor, ei au subliniat importanța operei eminesciene pentru identitatea culturală românească și rolul Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu” în păstrarea și promovarea valorilor naționale.
Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a înmânat directoarei Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu”, Elena Dabija, diploma de excelență pentru activitatea prodigioasă a centrului și promovarea operei eminesciene și culturii românești pe plan național și internațional, dar și pentru conlucrarea cu mediul academic.
De asemenea, diploma „Meritul Academic” a fost conferită domnului Jean-Jacques Eskenasy din Israel, membru de onoare al Academiei Române, cel care a susținut, în continuarea evenimentului, conferința „Știința și arta creierului eminescian”.
Printre invitați s-au numărat fondatorii Centrului, precum academicianul Mihai Cimpoi, Serafim Urechean, Iulian Filip și Ianoș Țurcanu, alături de alte personalități marcante. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei, Academia Română, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, Primăria Comunei Dumbrăveni (județul Suceava).
Această aniversare a subliniat nu doar contribuția Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu” la promovarea culturii și literaturii românești, ci și angajamentul continuu pentru consolidarea legăturilor culturale dintre Republica Moldova și România.
Cristina BUMBU