- Представления: 206
Pe 28 noiembrie 2024, Academia de Științe a Moldovei a găzduit conferința științifico-practică internațională intitulată „Copilul prematur – realități și perspective în conduita medicală multidisciplinară”, organizată în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Institutul Mamei și Copilului, Centrul Național Științifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Academician Natalia Gheorghiu” și Asociația medicilor pneumologi pediatri „Sante”. Conferința s-a desfășurat într-un format mixt, cu prezență fizică în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 1), și online, pe platforma ZOOM. La conferință au participat medici specializați în pediatrie, neonatologie, chirurgie pediatrică, cercetători științifici, doctoranzi, rezidenți și studenți.
În discursul din deschiderea evenimentului, președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu a salutat organizarea acestei conferințe, menționând că genericul acesteia este unul sugestiv deoarece „multidisciplinaritatea este o chemare a timpului”, pentru că orice problemă poate fi soluționată doar dacă există o abordare multidisciplinară. Totodată, în deschiderea conferinței, acad. Ion Tighineanu a înmânat unor medici diplomele „Meritul Academic” și medalia „Nicolae Milescu Spătaru” din partea AȘM. Astfel, medalia „Nicolae Milescu Spătarul” a AȘM ia fost conferită doamnei dr. Angela Maniuc, iar diploma „Meritul Academic” a fost conferită medicilor Aliona Catrinescu, Ludmila Chiriac, Valeriu Neamțu și Vitalie Secu de la Centrul Național Științifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Academician Natalia Gheorghiu” al Institutului Mamei și Copilului.
La rândul său, acad. Eva Gudumac, vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei și coordonator al Secției Științe ale Vieții i-a felicitat pe cei prezenți la eveniment, apreciind faptul că sala găzduia și foarte mulți studenți. Acad. Eva Gudumac i-a încurajat să depună toată silința și dedicarea atât în cercetare, cât și în activitatea nemijlocită în calitate de viitori medici.
Sesiunea științifică a debutat cu o prelegere de impact, intitulată „Moartea subită - în viziunea cardiologului” prezentată online de Prof. univ., Dr. habilitat Irina Iuliana Costache Enache, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa”, Clinica de Cardiologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon” Iași, România. Au urmat o serie de prezentări relevante susținute de cercetători din Republica Moldova și de peste hotare. Acestea pot fi urmărite aici.
Venit din România pentru acest eveniment, Membrul de Onoare al AȘM, profesorul Sebastian Ionescu și-a exprimat înalta considerație și respectul față de efortul pe care îl face Academia de Științe a Moldovei pentru a organiza o conferință științifico-practică la un nivel atât de înalt, cu o participare selectă a cercetătorilor științifici, a medicilor.
Lucrările conferinței au fost transmise live stream de Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale, facilitând accesul publicului interesat de dezbaterile academice. Evenimentul a reprezentat un pas important în colaborarea interdisciplinară și internațională pentru crearea asistenței medicale dedicate copiilor prematuri, subliniind necesitatea unei abordări integrate și inovatoare în domeniul sănătății.
Cristina Bumbu