Festivalul cercetării și inovării „Știința pentru pace și dezvoltare: creativitate, experiență, perspective”

13.11.2024
Unique visitors: 339

Pe 12 noiembrie, Academia de Științe a Moldovei și Consiliul Rectorilor din Republica Moldova au marcat un moment deosebit, prin organizarea celei de-a III-a ediții a Festivalului cercetării și inovării „Știința pentru pace și dezvoltare: creativitate, experiență, perspective”. Acesta a debutat cu deschiderea unei expoziții în Galeria de artă, știință și inovare (Sala Aurie a AȘM) la care au fost prezentate rezultatele obținute de cercetători în anii 2023–2024. Evenimentul, s-a bucurat de prezența unor personalități marcante din domeniul științific, dar și de invitați de onoare din România.
Președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu, a deschis evenimentul cu un mesaj de bun venit, subliniind importanța acestui moment pentru comunitatea academică. „Sărbătorim astăzi Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare, un moment de reflecție și de celebrare a progresului științific, dar și a unității în eforturile pentru o lume mai bună,” a declarat acad. Tighineanu, menționând, de asemenea, faptul că, în ciuda finanțării modeste și a diverselor dificultăți întâmpinate, cercetătorii continuă să muncească cu entuziasm și să obțină rezultate remarcabile.
Vicepreședinții Academiei de Științe a Moldovei, acad. Eva Gudumac și membrii corespondenți Svetlana Cojocaru și Ion Hadârcă, au felicitat participanții pentru devotamentul și profesionalismul lor, au reiterat importanța colaborării transfrontaliere, subliniind că, în ciuda dificultăților financiare, spiritul de colaborare rămâne unul puternic. Toți cei prezenți au subliniat necesitatea inovării continue, amintind că „știința este făclia adevărului și un simbol al unității, mai mult ca oricând.”
Festivalul cercetării și inovării a reunit expoziții de proiecte și sesiuni de dezbateri pe teme esențiale pentru dezvoltarea durabilă. Studenți, profesori și reprezentanți ai universităților din țară și a institutelor de cercetare au expus în cadrul expoziției ultimele lor rezultate, astfel toți cei prezenți s-au putut familiariza cu rezultatele lor. De exemplu, în cadrul expoziției, Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a prezentat rezultate impresionante ale unor proiecte de cercetare realizate în urma unor colaborări internaționale. Descoperirile includ noi perspective asupra traiectoriei nervului facial, studii epidemiologice privind obezitatea și diabetul în Republica Moldova, precum și cercetări privind rezistența la antibiotice prin utilizarea bacteriofagilor. De asemenea, în colaborare cu USAID, un proiect dedicat diagnosticării și tratării depresiei și anxietății în medicina primară adresează stigmatizarea și accesul limitat la tratament.
Festivalul a continuat cu evenimentul de lansare a „Deceniul internațional al științelor pentru dezvoltare durabilă”, organizat în Sala Azurie a AȘM. Evenimentul a fost o confirmare a dedicării și colaborării științifice între cercetătorii din Republica Moldova și România, dar și o promisiune de viitor pentru o lume construită pe valori comune de pace, dezvoltare și inovație.

 

Cristina BUMBU

Categorie: