„Omul echilibrului” și „făuritor al istoriei” - Ion Hadârcă, la ceas aniversar

11.09.2024
Unique visitors: 1495

Pe 10 septembrie, Sala Mică a Academiei de Științe a Moldovei a reunit oameni remarcabili la aceeași masă. Toți și-au dorit să-l felicite cu prilejul celei de-a 75-a aniversări pe vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, membrul corespondent Ion Hadârcă, membru de onoare al Academiei Române. Deși ziua nașterii poetului este 17 august, evenimentul a fost unul plin de emoție. În discursurile lor și mesajele de felicitare, cei prezenți au menționat că „Ion Hadârcă este omul echilibrului” și cel care „nu a fost doar martorul istoriei, dar a făurit istoria”, iar „prin creația sa, el contribuie la păstrarea păcii”.

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu a declarat că Ion Hadârcă a jucat un rol important în procesul de renaștere națională, fiind totodată un valoros om de creație și de știință. Cu aceleași gânduri a venit și academicianul Mihai Cimpoi, președintele Consiliului Academicienilor, care a ținut să amintească despre faptul că Ion Hadârcă este unul din oamenii care au stat neclintiți în lupta de eliberare națională.

Printre invitați a fost și directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea. El a apreciat felul în care Ion Hadârcă știe să se apropie de oameni, căldura ce o oferă altora și cum reușește să păstreze un echilibru în toate. La rândul său, Victor Moraru, politolog, jurnalist și membru corespondent al AȘM susține cu tărie că Ion Hadârcă este un om care a reușit să-și spună cuvântul său în literatură, o voce poetică deosebită și sofisticată. Ceea ce a apreciat și directoarea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Monica Babuc, menționând că Ion Hadârcă a știut întotdeauna să scrie subtil, într-un fel care atinge inimi. Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea spune că, oricât de mult s-ar cunoaște despre Ion Hadârcă, oricât s-ar vorbi despre el, niciodată nu va fi de ajuns. Felicitări cu ocazia frumoasei aniversări au fost exprimate și de Preacucernicul părinte Maxim Melinti, consilier cultural al Mitropoliei Basarabiei.

Spre finalul evenimentului, compozitorul Constantin Rusnac i-a dedicat omagiatului un acrostih, reușind să-i poarte pe invitați prin creațiile poetice ale lui Ion Hadârcă. A fost o surpriză organizată în complicitate cu Prof. Aurelian Dănilă, adjunct al coordonatorului Secției Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a Academiei de Științe a Moldovei, cel care a moderat evenimentul cu multă dăruire.

 

                                                                                                            Cristina BUMBU

Categorie: