- Представления: 90
Acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, au fost invitații emisiunii „Buna dimineata” de la Teleradio Moldova, din 27 august 2024.
Notorietatea a două instituții academice, care sunt cu adevărat cărți de vizită ale celor două state, Republica Moldova și România, a condus la formarea unui parteneriat frumos și eficient stabilit între două academii.
„Academia Română s-a creat în 1866”, a subliniat acad. Ioan Aurel Pop, precizând că „Primul gând al celor care au făcut Academia Română a fost să unească în spirite, în cuget și în simțiri toată suflarea românească înainte de a avea pe hartă o Țară... Așa au fost primiți în Academia Română de atunci și doi basarabeni”. Scopul Academiei Române a fost să întărească (fortifice) identitatea românească, a informat acad. Ioan Aurel Pop, menționând că astăzi Academia Română a ajuns să fie o instituție simbol și este foarte bine că Academia de Științe a Moldovei a devenit ca o soră a Academiei Române. Iar experiența de neprețuit acumulată de România, implicit Academia Română, în procesul de integrare în Uniunea Europeană, în spațiul european de cercetare, este binevenită și este împărtășită de comunitatea academică din România.
„Academia de Științe a Moldovei a fost acea locomotivă, care a asociat Republica Moldova la programele comunitare, începând cu anul 2012”, a menționat acad. Ion Tighineanu, apreciind în mod special că „Am reușit să ne asociem, fiindcă în acești 33 de ani de independență am creat sute de cărărușe și punți de colaborare cu Academia Română”. Acad. Ion Tighineanu a relatat și despre cele mai recente și apropiate evenimente organizate în parteneriat cu Academia Română – ședințele comune ale conducerii, elaborarea și aprobarea unui plan de acțiuni comune, interferența și multidisciplinaritatea puse împureună pentru formarea unui spațiu comun de cercetare și de cultură, ședințele festive comune organizate de Ziua Națională a Culturii, Ziua Limbii Române etc. „Neamul nostru a avut și are personalități de prestație internaționlă”, a subliniat acad. Ion Tighineanu, invitând la consemnarea pe 11 septembrie curent a 150 de ani de la nașterea renumitului astrofizician Nicolae Donici.
„Speranța seamănă încredere. Și trebuie să avem încredere”, a remarcat acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.
Emisiunea „Buna dimineata” din 27 august 2024, de Ziua Independenței a Republicii Moldova”, este disponibilă la link-ul https://www.youtube.com/watch?v=34qILfKcEdY.
Dr. hab. Liliana Condraticova
Secretar științific general al AȘM