O poveste de viață cu academicianul Ion Bostan la a 75-a aniversare

02.08.2024
Unique visitors: 1743

Este bine și este frumos ca oamenii cu merite deosebite, în oricare domeniu n-ar activa, să fie apreciați public, să fie menționați cu distincții la nivel național, la nivel de întreprindere, instituție cu prilejul unor date aniversare sau altor evenimente speciale din viața lor. Un astfel de eveniment s-a produs în ultima zi a lui iulie la Academia de Științe a Moldovei, în cadrul unei mese rotunde cu genericul „Academicianul Ion Bostan la 75 de ani: Drumul vieții în creația inginerească”, organizată de Secția Științe Exacte și Inginerești a AȘM și Universitatea Tehnică a Moldovei. Deja titlul evidențiat ne sugerează o biografie deosebită, un destin de om împlinit, o personalitate notorie din mediul academic și universitar.

Moderatoarea evenimentului, m.c. Svetlana Cojocaru, vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei, a salutat asistența în Sala Azurie a AȘM, pe omagiat și familia sa, în mod special, oferindu-i cuvânt pentru mesajul de salut acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei. Licențiat în fizică și inginerie, speaker-ului nu i-a fost greu să facă unele aprecieri în plan  profesional, cu atât mai mult că ambii se cunosc de o viață: au fost împreună în deplasări de serviciu peste hotare, se intersectau pe la evenimente științifice, susțineri de doctorate, o perioadă de timp au muncit alături – dl Ion Tighineanu în calitate de prorector la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde pe atunci rector era protagonistul de azi, Ion Bostan. Aducerile aminte l-au purtat pe actualul președinte al AȘM prin SUA și Canada, unde s-a convins încă o dată că academicianul Ion Bostan trăiește doar cu ideile proiectelor inginerești. Apoi gândurile l-au dus la Institutul de Cercetări ELIRI, la directorul lui, dr. Efim Badinter, care s-ar fi exprimat, în contextul colaborării cu Universitatea Tehnică a Moldovei, în felul următor: „Dl Ion Bostan este un inginer de la Dumnezeu! Cu ajutorul acestuia am soluționat în institutul nostru mai multe probleme de ordin tehnic.” Cu regret, acest institut de elită cu cercetători și personal calificat, având și 80 de patente internaționale, a dispărut din sfera sa de activitate din motiv că nu a avut nici o susținere din partea statului.

În continuare, președintele Ion Tighineanu a dat citire mesajului de felicitare primit de la prof. univ. emerit, dr. ing. DHC Valeriu V. Jinescu, președintele Academiei de Științe Tehnice din România, din care evidențiem doar un gând: „Din această categorie specială de oameni ai științelor tehnice, al căror nume se confundă cu unele realizări de seamă, face parte inginerul și profesorul universitar Ion Bostan, care a elaborat teoria, metodele de calcul și a realizat practic transmisiile precesionale. A publicat lucrări și cărți prin care a fundamentat acest capitol important al ingineriei mecanice.”

În semn de înaltă prețuire și recunoștință, președintele AȘM Ion Tighineanu și vicepreședintele AȘM Svetlana Cojocaru i-au înmânat acad. Ion Bostan placheta „Excelență în cercetare” din partea AȘM – simbol al aprecierii pentru promovarea științei și dezvoltarea ingineriei, și un buchet de flori. Apropo, omagiatului i-au fost înmânate în această zi multe-multe buchete splendide de flori.

Invitat la tribuna academică, prof. univ. Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, a precizat că va vorbi atât din postura de rector, cât și din cea de discipol și fiu al omagiatului: Sunt extraordinar de mândru să conduc astăzi Universitatea Tehnică a Moldovei, care există astăzi pe un fundament solid, pe care l-au clădit cu multă dedicație predecesorii mei și, în special, domnul academician Ion Bostan. Astăzi, toate succesele Universității se datorează în mare parte acelui fundament pe care l-a construit cu multă dedicație imediat după declararea Independenței Republicii Moldova. Pe lângă faptul că ne-a lăsat o universitate extraordinară, a avut și o altă realizare de excepție – a creat o adevărată școală științifică, mulți dintre discipolii săi fiind astăzi doctori habilitați, profesori, conferențiari, doctori, doctoranzi, iar direcția pe care o conduce domnul academician este una pe care o remarcă nu doar colegii din Republica Moldova, dar și din afara țării.”

Prof. Viorel Bostan s-a referit și la lecțiile de viață pe care i le-a dat tatăl pentru care îi este recunoscător, în parte specificând: „De la el am învățat multe lucruri importante. În primul rând, să fiu Om. În al doilea rând, să nu mă opresc acolo unde sunt, ci să merg mai departe. De asemenea, m-a învățat că cel mai important lucru pe care îl voi lăsa peste ani este numele și reputația, care însă nu pot fi obținute gratis, ci prin multă muncă, abnegație, efort și dorința de a face lucruri frumoase.”

Domnul academician Ion Bostan a știut să viseze frumos, dar și să implementeze aceste visuri. În context, fiul s-a referit la lansarea cu câțiva ani în urmă a Satelitului „Republica Moldova” – o realizare de succes a Universității Tehnice a Moldovei. Amintim că ideea a apărut acum 15 ani, odată cu lansarea Programului de Stat Elaborarea satelitului Republica Moldova”. Realizarea proiectului se datorează creării în cadrul UTM a Centrului Național de Tehnologii Spațiale, dar și a unei echipe formidabile care a reușit să plaseze satelitul pe orbită. Astfel, inginerul Ion Bostan a fondat o nouă direcție științifică în țara noastră – Tehnologii spațiale, care este dezvoltată cu succes și în prezent. Ultimul rezultat al Centrului  respectiv constituie fabricarea, amplasarea pe orbită şi monitorizarea zborului satelitului TUMnanoSAT. Pe 12 august 2022, la 12.30, a avut loc ultima fază de lansare a satelitului.

În continuarea acestui dialog științific, dar și de suflet a luat cuvântul acad. Ion Bostan, prezentând comunicarea întitulată „Drumul vieții în creația inginerească”. Textul științific, tabelele, schemele, fotografiile invențiilor, a diferitor dispozitive, dar și cele de acasă cu mama, cu tata din satul de baștină Brânza, județul Cahul, cu prietenii, colegii s-au împletit organic, creând o atmosferă sinceră în această poveste reală de viață, protagonistul căreia marchează 75 de ani de la naștere.

Prezentăm unele date ce caracterizează prodigioasa și polivalenta activitate a savantului, care au răsunat în paginile expuse de la tribună. Absolvent (1971) al Institutului Politehnic din Chișinău, la specialitatea Tehnologia construcțiilor de mașini. Este repartizat la uzina Moldovahirdomaș în calitate de inginer constructor-tehnolog; în 1973  este  delegat la cursuri superioare de inginerie din Moscova, pe care le-a absolvit cu mențiune și recomandare pentru doctorantură. Din 1974  – prezent activează la Institutul Politehnic din Chișinău (Universitatea Tehnică a Moldovei), trecând toate treptele unui universitar: asistent, lector superior, conferențiar, profesor universitar, rector. Este doctor în tehnică (1977, Institutul Politehnic din Saratov, Rusia) și doctor habilitat în tehnică (1989, Universitatea Tehnică de Stat din Moscova „N. Bauman”, Federația Rusă. Stagii științifice: Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Konstanz, Germania (2003, 2011); Managementul universitar, SUA (1996), Marea Britanie (1995); Şcoala Tehnică Superioară din Bratislava, Cehoslovacia (1978-1979, 1983). A pregătit 12 doctori în ştiinţe şi 2 doctori habilitaţi. A publicat 1115 lucrări științifice, inclusiv 29 monografii și manuale. Autor a 229 brevete de invenție. A realizat 66 proiecte de cercetare științifică, inclusiv 61 în calitate de conducător științific. În cadrul expozițiilor internaționale, a fost distins cu 157 medalii de aur, 55 de argint, 12 de bronz și cu 32 de premii speciale. Interesele științifice ale savantului: Transmisii planetare precesionale: teoria fundamentală a angrenajului multipar; teoria generării angrenajului; metode de calcul și de control; Sisteme de conversie a energiilor regenerabile: eoliană, solară și hidraulică; Mecanica fină, robotehnica; Tehnologii spațiale (Elaborarea Microsatelitului „Republica Moldova”).

Aceste rezultate și alte aspecte ale vieții și activității acad. Ion Bostan au fost abordate în luările de cuvânt ale prof. univ., dr. hab. Valeriu Dulgheru, UTM, conf. univ., dr. Ion Bodnariuc, UTM, acad. Teodor Furdui, Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie, m.c. Alexandru Stratan, rector al ASEM, m.c. Dumitru Țiuleanu, UTM, prof. univ., dr. hab. Sergiu Mazuru, UTM. Colegii și prietenii i-au adus sărbătoritului calde felicitări, urări de sănătate și noi succese în activitatea sa de creație inginerească.

Academicianul Ion Bostan a făcut istorie în ingineria și știința națională. Venit de la țară în capitală cu speranțe și visuri de a deveni un bun specialist, o personalitate respectată a reușit multe să realizeze grație talentului său nativ, perseverenței, capacității mari de muncă, dar și calității de a aduna oameni în jurul unor idei și, în primul rând, pe cei tineri. Ca rezultat, astăzi, printre studenții creativi sunt autori și coautori de brevete de invenție, de lucrări științifice și implementări de tipul microsatelitului. Aceștia și sunt vizați de a merge astăzi în cercetare, în lumea miraculoasă a științei, având în față un exemplu de inginer de elită, inovator, savant și un mare prieten al celor tineri.

Vorbeam la început de distincții naționale și internaționale, care sunt înmânate oamenilor cu merite deosebite. De ele a avut parte și savantul Ion Bostan, ca de o ploaie bună, încurajându-l la noi investigații și căutări: Ordinul „Steaua României”, România (2000); „Ordinul Republicii”, R. Moldova (1994); Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul Științei și Tehnicii (1977, 1998); Titlul onorific „Inventator Emerit al Republicii Moldova” (1989); Medalia de Aur a Institutului Uniunii Europene pentru Promovarea Proprietății Intelectuale, Bruxelles, Belgia (2004); Ordinul „Courtoisie Europeen”, Uniunea Europeană (2003); Ordinul pentru știință „Meritul European”, Bruxelles, Belgia (1999); Medalia de Aur, Organizația Mondială de Proprietate Intelectuală (OMPI), Geneva; Medalia de Onoare pentru Ştiinţă şi Artă a Societăţii „Albert Schiwetzer” din Austria (1998); Ordinul „Mérite de l'Invention”: (gradul Chevalier), (gradul Officier), (gradul Comandor), Bruxelles, Belgia (1997, 1998, 1999); Marele Premiu II al Salonului Mondial al Realizărilor Tehnico-Ştiinţifice INPEX-XII, Pittsburgh, SUA (1996); Inventator de Elită al României, Medalia de Aur „HENRI COANDĂ” pentru realizări în știință și tehnică (1994) etc, etc.

Dle profesor, dle academician Ion Bostan, la mulți ani și toți buni! Să trăiască și să prospere Universitatea Tehnică a Moldovei, pe care ați servit-o cu dedicație o viață de om! Drumul spre UTM să-l parcurgă cât mai mulți tineri, fiind inspirați de povestea vieții Dvs!

 

Tatiana Rotaru

 

 

 

Categorie: