- Представления: 266
Cu ocazia comemorării a 520 de ani de la trecerea în eternitate a lui Ștefan cel Mare și Sfânt și unirii spirituale prin cultură, știință și artă a românilor de pe cele două maluri ale Prutului, o delegație a Academiei de Științe a Moldovei a luat parte la mai multe manifestări organizate la Pererita, satul de baștină a lui Grigore Vieru, Ipotești, Suceava, Putna și Chilia cuviosului Daniel Sihastru.
Din componența delegației au făcut parte acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, m.c. Ion Hadârcă, vicepreședinte și acad. Mihai Cimpoi, președinte al Consiliului Consultativ al Academicienilor. Au mai participat scriitorul și artistul plastic Leonid Popescu, preotul Maxim Melinti, consilier cultural al Mitropoliei Basarabiei, scriitorul Andrei Breabăn (Suceava), Mihai Chiriac, secretar al primăriei Dumbrăveni, Suceava, acad. Grigore Tinică, cardiochirurg (Iași), originar din Republica Moldova.
La Casa Memorială „Grigore Vieru”, liceenii din Pererita au prezentat un spectacol pe versurile marelui poet. Oaspeții au făcut cunoștință cu exponatele de acolo, au evocat personalitatea și opera scriitorului și au dăruit cărți, albume, portrete și tablouri. Au fost prezenți Victor Vidic, primarul de Pererita, Vadim Borobcov, primarul de Criva, Mihai Chiriac, secretarul primăriei Dumbrăveni-Suceava.
Acad. Ion Tighineanu, președintele AȘM, a vorbit în cadrul manifestării care a avut loc în Sala de Conferințe a Mânăstirii Putna despre cele două mari personalități- cheie ale istoriei și spiritualității românești, Ștefan cel Mare și Sfânt și Mihai Eminescu, despre rolul deosebit pe care l-au avut în procesul solidarizării lumii creștine și în cultura universală. Acad. Mihai Cimpoi a menționat prezentarea Domnului Moldovei în Calendarul UNESCO și promovarea personalității și operei eminesciene în întreaga lume. M.c Ion Hadârcă a relevat măreția celor două personalități și a recitat din versurile sale.
Au fost lansate cele 10 volume ale Epopeii Ștefaniene “Cavalerii Crucii”, cărțile de proză Deportări din Valea Răutului, Tragedie Pozitivă, Sărătenii de pe Răut ale lui Leonid Popescu, care a prezentat și o expoziție de grafică „Biserici și mănăstiri din Moldova”.
Au ținut discursuri medicul Grigore Tinică, Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, Ioan Ițco, președintele Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor din Turism, Filiala Nord-Est, Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava.
Acad. Ion Tighineanu a oferit Diploma „Promotor al valorilor spirituale”, Arhimandritului Melhisedec Velnic, Stareț al Mănăstirii Putna, exarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Din partea Mitropoliei Basarabiei a fost oferită o Diplomă Prof. Ioan Ițco.
Partea artistică a fost susținută de Adela Șulea (Suceava), Carolina Jitaru (Cernăuți), violonistul Puiu Crețu (Mălini), eleva Patricia Gusbeth de la Academia Sing Suceava.
Cu distincții semnate de ÎPS Calinic, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, au fost menționați acad. Ion Tighineanu și Andrei Breabăn – cu ordinul „Mușatinii”, Leonid Popescu – cu Ordinul „Sf. Iacob Putneanu”, Mihai Cimpoi, Ion Hadârcă și Maxim Melinti – cu Ordinul ”Zoe Dumitrescu Bușulenga”.
Din partea oaspeților a fost depusă o jerbă funerară la mormântul Voievodului, act final al solemnităților care au avut loc sub semnul unității culturale românești, al apropierii celor două maluri ale Prutului.
Tatiana Rotaru