- Представления: 418
Pentru a consemna 75 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste din RSS Moldovenească din 5-6 iulie 1949, Academia de Științe a Moldovei invită la Masa rotundă „Memorii de neuitat: drama basarabenilor deportați în cadrul operațiunii «SUD» din 5-6 iulie 1949”, care va avea loc la AȘM pe 4 iulie 2024, ora 14.00. Începând cu anul 1990, pe 6 iulie, în Republica Moldova este marcată Ziua comemorării victimelor stalinismului.
Masa rotundă se va desfășura în format mixt, cu prezență fizică în Sala Mică a AȘM (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 1) și online, pe platforma ZOOM. Moderator: dr. hab. Liliana Condraticova.
Datele de conexiune la platforma ZOOM: https://us02web.zoom.us/j/87592925793?pwd=Gtn5IDSgv6csyPk3EToc6Dfd0cTIX5.1 (Meeting ID: 875 9292 5793 Passcode: 483803)
La dezbateri vor participa dr. hab., prof. univ. Anatol Petrencu, dr. hab. Zinaida Bolea (Universitatea de Stat din Moldova), dr. Ludmila D. Cojocaru, dr. Elena Postică (Muzeul Național de Istorie a Moldovei), dr. Lidia Pădureac (Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți), dr. Liudmila Chiciuc (Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul), dr. Claudia-Florentina Dobre (Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, București), dr. Virgiliu Bîrlădeanu (Institutul de Istorie, USM), dr. Marina Miron (USM), Mariana Mihailevschi (Muzeul de Etnografie Bălți), mem. cor. al AȘM Ion Hadârcă, dr. hab. Liliana Condraticova (Academia de Științe a Moldovei) ș.a.
Agenda include de asemenea lansarea volumului de studii, articole, interviuri, pentru a comemora victimele deportărilor și represiunilor politice, care urmează a fi lansat către începutul lunii iulie. Scopul principal al acestei colecții de studii, documentate plenar cu mărturii ale supraviețuitorilor ocupației sovietice în Basarabia, este de a readuce în atenția publicului larg istoria și memoria deportărilor staliniste în RSS Moldovenească, aplecându-se cu precădere asupra deportărilor desfășurate în cadrul Operațiunii „IUG” (SUD). Cercetarea aspectelor complexe privind arestările, deportările, represiunile politice ale ocupației sovietice, precum și mișcarea de rezistență antisovietică din RSSM, vine să contribuie la cunoașterea istorică a fenomenului totalitarismului și a impactului acestuia asupra societății de astăzi din Republica Moldova.
În cadrul Mesei rotunde, în Galeria de artă, inovație și știință (Sala Aurie a AȘM) va fi vernisată expoziția reproducerilor articolelor de giuvaiergerie realizate de renumitul bijutier Alexei Marco (1935–1992), deportat în frigurile Siberiei în iulie 1949.
Amintim că drama basarabenilor deportați în noaptea din 5 spre 6 iulie 1949 a fost discutată la 8-9 februarie 2024, la cea de-a IX-a ediție a conferinței științifice internaționale „Patrimoniul de ieri – implicații în dezvoltarea societății de mâine”, în cadrul secțiunii „The drama of a people: 75 years since the second wave of the stalinist deportations from the Moldavian SSR (July 5-6, 1949).
Catalogul victimelor regimului sovietic este în acces deschis la link-ul https://www.nationalmuseum.md/ro/press_releases/memory_book/
La Masa rotundă sunt invitați membrii titulari, membrii corespondenți și membrii desemnați ai AȘM, cercetători științifici, cadre didactice, muzeografi.
Evenimentul este deschis pentru mass-media.
Transmisiunea live-stream va fi asigurată de către Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale https://www.youtube.com/watch?v=e24zlSyaErg
Dr. hab. Liliana Condraticova