Din generația de aur de fizicieni: Academicianul Alexei Simașchevici – un om împlinit, și-a sărbătorit aniversarea a 95-a

28.06.2024
Unique visitors: 1285

Secția Științe Exacte și Inginerești a Academiei de Științe a Moldovei și Institutul de Fizică Aplicată au organizat la 27 iunie 2024 masa rotundă cu genericul „Academicianul Alexei Simașchevici la 95 de ani”. Omagiatul n-a fost prezent la eveniment din motive de sănătate, dar a urmărit online integral această ședință, a  luat cuvântul, s-a inclus în discuții și chiar a făcut glume. Și de ce nu? În această viață lungă profesorul și academicianul fizician a reușit multe să realizeze în știință și în învățământul universitar. A pregătit specialiști de înaltă calificație pentru învățământul universitar și școlar, dar și cadre științifice pentru cercetare. Aceste și alte lucruri au fost dezvăluite de participanții la masa rotundă, care s-a desfășurat în Sala mică a AȘM. 

O informație amplă, pregătită de președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a fost dată citire de dna m.c. Svetlana Cojocaru, vicepreședinte al AȘM, pe post și de moderator, pentru că la moment autorul ei se afla peste hotare. Ne vom referi în continuare la unele crâmpeie din acel discurs prezentat cu prilejul aniversării a 95-a din ziua nașterii a fizicianului academician Alexei Simașchevici.

Alexei Simașchevici, personalitate notorie a neamului nostru a adus o contribuție inestimabilă la dezvoltarea fizicii, științei materialelor, precum și la pregătirea cadrelor autohtone în aceste domenii. Absolvent al Universității de Stat din Moldova (a. 1952), tânărul şi-a legat destinul de această instituţie de învăţămînt superior. Între anii 1952 și1955 și-a continuat studiile în doctorantură, apoi a lucrat în calitate de lector. Din 1967, timp de aproape trei decenii, a condus Catedra de fizică a semiconductorilor la Facultatea de Fizică a USM, precum şi laboratorul de cercetări, afiliat catedrei.

Domeniul de cercetare, căruia savantul şi-a consacrat viaţa, este fizica semiconductorilor şi energetica fotovoltaică. A elaborat tehnologia compuşilor semiconductori II-VI şi a heterostructurilor în baza lor, necesare pentru elaborarea diferitor dispozitive optoelectronice. Este autor şi coautor a peste 600 de publicaţii ştiinţifice, inclusiv 5 monografii, 6 manuale universitare, 30 de brevete de invenții. A susţinut teza de doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice (1979). A devenit profesor universitar (1980), membru corespondent (1989) şi membru titular (1992) al AŞM. Atestăm o ascensiune impresionantă pe olimpul ştiinţei al protagonistului nostru.

Acum 5 ani, cu prilejul jubileului său de 90 de ani, dl Alexei Simașchevici a mărturisit în cadrul ședinței festive: „Am fost șef de catedră și am pregătit, la specialitatea semiconductori, deși e greu de evaluat, cam vreo 1000 de studenți, plus 25 de doctori și 2 doctori habilitați ghidați de mine.” Trebuie să recunoaștem că avem un exemplu de dăruire totală activității didactice şi ştiinţifice.

Ulterior, din anul 1996, academicianul Alexei Simașchevici și-a legat destinul de  Academia de Ştiinţe a Moldovei în funcţie de academician coordonator al Secţiei de Ştiinţe Fizice şi Matematice. Concomitent, a fost şi conducător ştiinţific al Laboratorului interdepartamental „Materiale şi structuri pentru energetica solară”. În continuare, a deţinut posturile de director al Institutului de Fizică Aplicată al AŞM (2001-2005), director al Centrului de Știinţe a Materialelor din cadrul aceluiași institut.

După ce a renunțat la funcțiile de conducere, academicianul Alexei Simaşchevici a activat în calitate de consultant științific, dar a continuat să fie un lider neformal al grupului de cercetare, implicat în elaborarea celulelor solare fotovoltaice – dispozitivelor cu ajutorul cărora se realizează conversia energiei solare în cea electrică. Mostrele experimentale de celule solare bifaciale cu randament înalt, realizate în cadrul institutului, au constituit un succes incontestabil al cercetătorilor noștri.

Academicianul Leonid Culiuc, ex-director al Institutului de Fizică Aplicată (IFA) și ex-deputat în Parlamentul RM, i-a fost student profesorului Alexei Simaşchevici și a rămas unul din apropiații săi. Au muncit alături la IFA și au realizat în practică visurile din proiectele lor științifice. Unul din ele sunt acele celule solare fotovoltaice, despre care s-a amintit mai sus. La susținerea tezei de doctor habilitat, fizicianul Leonid Culiuc l-a avut în calitate de oponent pe fostul său profesor Alexei Simaşchevici. În cadrul mesei rotunde, discipolul și-a amintit mai multe istorii interesante despre viața de altă dată, când Institutul de Fizică Aplicată era în cadrul Academiei și era un respect față de omul de știință. De la ultima aniversare a protagonistului nostru de acum 5 ani, s-au întâmplat niște lucruri triste, chiar tragice: a avut loc pandemia cu Covid 19; institutele de cercetare nu mai sunt în cadrul Academiei de Științe, fiind absorbite de două universități; iar Rusia a început un război fratricid împotriva Ucrainei. Alexei Simașchevici, cel care a avut un destin dramatic, generat de ocuparea Basarabiei și Cel de al Doilea război Mondial, nu și-a mai imaginat vreodată că va mai trece printr-un nou război: aflându-se la Kiev, la fiică-sa, a revenit la baștină și privește acum de la ecran grozăviile ce se întâmplă în țara vecină.

Felicitări și urări de bine, au rostit în adresa omagiatului reprezentanții Universității de Stat din Moldova, inclusiv discipolii: dr.hab. Dmitri Nedeoglo, dr. Valentina Nicorici și dr. Sergiu Vătavu – acesta fiind împuternicit să transmită felicitări și din partea  Facultății de Fizică și Inginerie în care activează, și, personal din partea rectorului USM, dr. conf. univ. Igor Șarov – respectul și considerația sa dlui acad. Simașchevici.

Dr. Olga Șikimaka, actualul director al Institutului de Fizică Aplicată și dr. Nicolae Curmei – reprezentați ai generației tinere, au avut de spus, la fel, cuvinte de înaltă apreciere și recunoștință unuia din patriarhii fizicii moldovenești, care astăzi este decanul de vârstă în domeniu. În acest cor al felicitărilor s-a inclus și m.c. Constantin Gaindric, director de onoare al Institutului de Matematică și Informatică al AȘM, care a evidențiat calitățile de om și manager ale omagiatului, contribuțiile sale valoroase la dezvoltarea fizicii și științei în Republica Moldova.

Au răsunat și niște voci importante online cu aceleași felicitări și aprecieri, urări de sănătate și pace în adresa academicianului: de la Chișinău – acad. Mircea Bologa, din Germania – dr. Marin Rusu, din Israel – m.c. al AȘM Boris Țucherblat.

În continuare, a fost transmis online un film cu fotografii de epocă și din familia acad. Alexei Simașchevici privind viața și activitatea sa, realizat de dr. hab. Liliana Condraticova, secretar științific general al AȘM.

În cadrul evenimentului, moderatoarea mesei rotunde, dna Svetlana Cojocaru, vicepreședinte al AȘM, a prezentat Placheta „Excelență în cercetare”, pe care Prezidiul AȘM o  conferă acad. Alexei Simașchevici în semn de înaltă recunoștință pentru promovarea științei pe plan național  și internațional, muncă îndelungată și prodigioasă în cercetare, rezultate științifice de excelență obținute, contribuții deosebite în pregătirea cadrelor de înaltă calificație, devotament profesional și cu prilejul aniversării a 95-a din ziua nașterii.

 

Tatiana ROTARU

 

 

 

Categorie: