- Представления: 329
La 12 iunie 2024, Sala Aurie a Academiei de Științe a Moldovei a devenit o adevărată Galerie de știință, inovare și artă, aici fiind expuse o serie de lucrări din domeniul artelor. În așa fel, a fost consemnată cea de-a 63-a aniversare de la fondarea Academiei de Științe.
În Galeria de artă a AȘM a fost prezentată colecţia de grup întitulată „REFLECȚIE”, realizată de studenții anului II și III de la Programul de studii Design vestimentar Industrial al Facultății de Design din cadrul Universității Tehnice a Moldovei. Coordonator al colecției este Alina Tocarciuc, lector universitar. Colecția în cauză este o reamintire despre tradiții, despre adevăratele valori ale portului și textilelor tradiționale, create cu profund sentiment de admirație față de vechile valori ale poporului de pe ambele maluri ale Prutului. Odată cu modernizarea și evoluția industrială, meșteșugurile tradiționale transmise din strămoși sunt tot mai puțin valorificate și se dau uitării, deși anume ele ne definesc ca popor și reprezintă o adevărată comoară. Astfel, susține coordonatorul colecției, este importantă păstrarea și promovarea tradițiilor în rândurile tinerilor, inclusiv prin creații vestimentare moderne.
Inspirați de ornamentele moldovenești, studenții de la UTM, Facultatea Urbanism și Arhitectură, Departamentul Urbanism și Design Interior, au extras idei din modelele tradiționale de decorare a costumelor popilare, ale tapiseriilor și covoarelor și au prezentat o serie de lucrări cu titlul „Patrimoniul cultural: tradiție, inspirație, emoție”. Proiectul ambițios al tinerilor care au realizat piesele în tehnica baticului, a devenit nu doar un proces educațional, dar și o modalitate de a transmite de la o generație la alta valorile culturale și morale.
Piesele de ceramică au fost prezentate la această expoziție de creatorii de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.
Menționăm că primele institute de cercetare de tip academic au fost fondate în anul 1946, iar în 1961 a fost formată Academia de Științe. Anual, de Ziua AȘM, sărbătorită la 12 iunie într-un cadru festiv, ne propunem să punem în evidență rezultatele cercetătorilor științifici, precum și creațiile artiștilor plastici, dar și ale tinerilor, AȘM devenind o platformă de comunicare și dialog pentru tineri și seniori care activează în diferite domenii științifice.
Lucrările de artă expuse în Galeria de știință, inovare și artă (Sala Aurie a AȘM, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 1) pot fi admirate până la data de 28 iunie 2024.
Dr. hab. Liliana Condraticova