- Представления: 372
Eugen Doga: „Azi, când toată lumea e lovită de COVID-19 și luptă cu această epidemie necruțătoare, când mii de oameni mor, un singur lucru care nu moare este spiritul uman, crezământul, forța de rezistență și dragostea de viață”.
Pe fundalul peisajului tot mai trist, provocat de coronavirus, iată că ne vin și noutăți bune în aceste zile de viață. O bucurie pe timp de pandemie, am putea spune, iar o bucurie trebuie împărtășită.
A apărut ediția a II-a, adăugită și completată, în două volume „Dialogurile dragostei. Arii și romanțe pe versuri de Mihai Eminescu și Veronica Micle”, semnate de compozitorul-academician Eugen Doga, notografi: Dumitru Cârciumaru și Alexandru Fasii.
Maestrul Doga a rămas surprins când editorul Gheorghe Erizanu, de la Editura „Cartier” l-a sunat și i-a spus că o să-i lase la portiță niște cărți, care tocmai au ieșit de sub tipar. Credea că e vorba de niște cărți, pe care i le recomandă să le citească în timpul izolării. Când acolo… Ce să vadă? „Dialogurile dragostei. Arii și romanțe pe versuri de Mihai Eminescu și Veronica Micle”, Ediția a II-a în două volume.
„Ce surpriză, ce bucurie…! În timpul atât de cumplit să se mai tipărească muzică…?! Bravo Domnului Gheorghe Erizanu! Virtual, ia adus pe Eminescu și Micle să ne aline sufletele noastre cu energia lor veșnică, implantată în cuvinte din care eu am încercat să descifrez muzică”, a exclamat compozitorul, relevând că azi, când toată lumea e lovită de COVID-19 și luptă cu această epidemie necruțătoare, când mii de oameni mor, un singur lucru care nu moare este spiritul uman, crezământul, forța de rezistență și dragostea de viață. „Stăm izolați acasă de parcă am fi cu ceva vinovați, ne ascundem nu se știe pentru cât timp, ne ferim unul de altul…”, a rezumat maestrul.
Solicitat de Serviciul de Presă al AȘM, Eugen Doga a menționat că apariția ediției a II-a a volumelor a fost generată de mai multe circumstanțe. Au venit mai multe solicitări de la Iași, Craiova, de la noi, de a avea aceste romanțe, fiindcă nu le mai pot găsi. S-au cumpărat repede. Autorul a precizat și faptul că în ediția curentă a mai revăzut unele lucrări. De exemplu, „La steaua” de Mihai Eminescu, care i s-a părut că se mai pot găsi variante. Unele ca „Ai sosit, dulce uitare”, „De câte ori”, de Veronica Micle, ori „Între păsări”, „Marie” de Mihai Eminescu, sunt noi. Ultima, precizează compozitorul, este o rugăciune cu soliști, cor și orchestră simfonică. „În această perioadă de coronavirus ele sunt pe internet gratis. Pentru mine toată lumea e egală. Nu e cum au procedat cu medicii, i-au dezbinat și la unii le plătesc, iar la alții… așteaptă ca ei să se molipsească de coronavirus ori să moară”, a mai spus maestrul.
„Dialogurile dragostei”, ediția a II-a a apărut la Editura „Cartier”, cu sprijinul Direcției Cultură a Primăriei municipiului Chișinău. Volumele pot fi procurate pe shop.cartier.md, iar din 15 mai Dialogurile dragostei vor fi în librăriile din Republica Moldova și România.
Maestrul a mai informat că pe site-ul său www.dogamusic.com a plasat două programe muzicale „tot pentru cei care luptă cu epidemia, doctorii și pacienții lor necăjiți”. Al doilea program cuprinde 10 bucăți muzicale din filmul „Pollyanna”, după Elenor Porter, scriitoare americană. Deloc întâmplător această selecție a artistului, protagonista filmului fiind acea mică fetiță, Pollyanna, „care face bine la toată lumea, susține bolnavii, îi împacă pe cei certați. Muzica e toată plină de lumină. Și acest program tot e gratis pe toată perioada epidemiei”, a ținut să specifice artistul.
Da, suntem în plină stare de urgență provocată de coronavirus, pandemia ne somează să stăm acasă, dar să încercăm să vedem și partea plină a paharului, să vedem și lucrurile bune care ni se întâmplă, să ne alimentăm și spiritual, să ascultăm muzică, muzică bună. Să ascultăm muzica îndrăgitului compozitor Eugen Doga. Aceasta ne va influența starea de spirit, cu siguranță ne va face mai buni, mai luminoși, ne va îmbogăți și marca orizontul cultural, dar ne va face să regândim și felul în care trăim și cum trăim.
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM