- Представления: 245
Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a organizat, la 7 decembrie 2023, festivitatea de înmânare a premiilor Expoziţiei Internaţionale Specializate „INFOINVENT” 2023, ediția a XVIII-a. La eveniment au participat directorul general al AGEPI Eugeniu Rusu, președintele Comitetului organizatoric, vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei mem. cor. Svetlana Cojocaru, președintele juriului EIS, președintele Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare dr. Andrei Chiciuc, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Sergiu Harea, specialistul principal la Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare Victoria Dănilă, consultantul principal în Direcția Arte, Industrii Creative și Educație Artistică Adriana Derevici, Ministerul Culturii. În mesajele de salut, participanții la ceremonia de înmânare a distincțiilor au exprimat apreciere pentru lucrările și proiectele prezentate în cadrul expoziției și au adresat felicitări laureaților pentru contribuția substanțială la progresul științific și tehnologic.
Rodul muncii de ani de zile, activitatea de o viață au fost recunoscute prin conferirea acestui premiu, a remarcat academicianul Aurelian Gulea, doctor habilitat în științe chimice, profesor universitar, director al Laboratorului de cercetare Materiale avansate în biofarmaceutică și tehnică, Universitatea de Stat din Moldova, care s-a învrednicit de înalta distincție – Premiul Guvernului Republicii Moldova „Inventator remarcabil” „pentru activitate prodigioasă în domeniul cercetării și dezvoltării pe parcursul a peste 50 de ani și un portofoliu consistent de 120 de brevete în domeniile chimiei coordinative, medicinei, chimiei biofarmaceutice”.
Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare a acordat Trofeul „Cel mai bun proiect de inovare și transfer tehnologic” autorilor Nicolae Covalenco, Mihai Tîrșu, membru al Secției Științe Exacte și Inginerești, și Ion Negură pentru proiectul „Schimbător de căldură pentru panoul fotovoltaic termic”, iar Trofeul „Cel mai bun proiect de cercetare” i-a revenit Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” pentru proiectul „Stimularea magnetică transcraniană repetitivă multifocală în tratamentul pacienţilor cu migrenă”, prezentat de Pavel Leahu și acad. Stanislav Groppa.
Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare a conferit Trofeul „Cea mai bună monografie” Academiei de Științe a Moldovei și Universității de Stat din Moldova pentru monografia „Arta metalelor. Portrete de creaţie ale meșterilor bijutieri din a doua jumătate a secolului al XX-lea – începutul secolului al XXI-lea”, semnată de dr. hab. Liliana Condraticova, secretar științific general al AȘM.
Cu Medalia de argint a EIS și Premiul Special al Forului Inventatorilor Români (Iași, România) a fost menționată seria „Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine” (2020–2023), volumele I-V, Iași-Chișinău, Conferință științifică internațională, organizată de Academia de Științe a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, Centrul Mitropolitan de Cercetări Științifice T.A.B.O.R. (Iași, România).
Pentru coordonarea elaborării lucrărilor științifice cu abordarea problematicii privind respectarea dreptului omului și bunei guvernări în Republica Moldova „Conjuncţia instituţional-individual în asigurarea eficienţei guvernării și protecţiei drepturilor omului” și „Tranziția spre o bună guvernare și protecție eficientă a drepturilor omului” dna dr. hab. Rodica CIOBANU, membru al Secției Științe Sociale Economice, Umanistice și Arte, a fost distinsă cu Medalia „Promotor al culturii calității în educație și cercetare” de gradul I a ANACEC.
În cadrul Expoziţiei Internaţionale Specializate „INFOINVENT” 2023, Academia de Științe a Moldovei a conferit Trofeul „Cea mai bună creație a tinerilor” Universității Tehnice a Moldovei (autori Mircea Zubcu și Valeriu Podrobschi) pentru lucrarea „Automobil electric modular”, precum și grupului de autori Maria-Eudochia Malcoci, Marina Malcoci, Angela Doina-Bezuțchi, Colegiul Tehnologic din Chișinău, pentru lucrarea „Colecţia de portchei etnogalant”.
Lista distincțiilor și mențiunilor acordate laureaților EIS „INFOINVENT” 2023, Catalogul expoziției și standurile virtuale ale participanților pot fi consultate la linkurile: https://infoinvent.md/virtual-stands/, https://infoinvent.md/assets/files/catalog/catalog-2023.pdf și https://infoinvent.md/assets/files/Proces-verbal_Juriu_2023_.pdf.
Academia de Științe a Moldovei, reprezentată la Expoziția „INFOINVENT” 2023 de cele două lucrări științifice – monografia „Arta metalelor. Portrete de creaţie ale meșterilor bijutieri din a doua jumătate a secolului al XX-lea – începutul secolului al XXI-lea” (autor dr. hab. Liliana Condraticova) și seria „Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine” (2020–2023), volumele I-V, Iași-Chișinău, Conferință științifică internațională, organizată de AȘM, USM, CMCȘ T.A.B.O.R. (Iași, România), a fost menționată cu Trofeul „Pentru cea mai bună monografie”, cu o medalie de argint și un Premiu special al Forumului Inventatorilor Români.
Cea de-a XVIII-a ediție a Expoziţiei Internaţionale Specializate „INFOINVENT”, realizată în perioada 22-24 noiembrie 2023, a fost organizată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.
Felicitări premianților și tuturor participanților la EIS „INFOINVENT” 2023, cercetători consacrați care prin realizări de valoare, inovații și noi descoperiri aduc o contribuție semnificativă la progresul academic și tehnologic al țării. Vă îndemnăm să urmăriți pagina web a AGEPI pentru a vă etala rezultatele activității științifice și inovaționale la ediția următoare a expoziţiei.
Svetlana Micu
Sursa foto: AGEPI