- Представления: 290
Acad. Ion Tighineanu: „Să fim demni de istoria noastră comună și să contribuim,
fiecare în domeniul său de activitate, la apropierea celor două maluri ale Prutului”
La 28 iulie 2023, Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a adunat zeci de oameni de știință și cultură, reprezentanți ai Ambasadei României la Chișinău, care au participat la un eveniment de o deosebită rezonanță – în premieră în Republica Moldova a fost celebrată Ziua Națională a Imnului României.
„Bine ne-am întâlnit la un eveniment de înaltă valoare culturală, realizat la Chișinău și care unește românii de pe ambele maluri ale Prutului”, avea să spună în debutul manifestării Lia Anton, Președinte al Asociației YUFest, organizatorul unei excepționale manifestări.
Startul evenimentului într-o sala de istorie, după cum menționase Primarul Capitalei Culturale a României, orașul Iași, Mihai Chirica, a fost dat „într-un moment deosebit de important pentru noi, românii. O zi națională dedicată Imnului nostru care vine să puncteze o relație deosebită istorică a României cu Basarabia”.
Momente basarabene legate de Imnul Național al României au fost în centrul atenției alocuțiunii acad. Ion Tighineanu, Președinte interimar al Academiei de Științe a Moldovei. Domnia sa a trecut în revistă contribuția scriitorilor Anton Pann (care s-a aflat mai mulți ani în Basarabia) și Andrei Mureșanu, precizând că Mihai Eminescu „a scris două mari poeme, având intenția de a-l înfățișa pe Mureșanu ca un Faust Român, de a-l transforma într-un personaj emblematic al istoriei românești”. Subliniind că imnul „Deșteaptă-te române!” a fost intonat după citirea Hotărârii emblematice de Unire a Basarabiei cu Țara Mamă la 27 martie 1918, acad. Tighineanu a îndemnat „Să fim demni de istoria noastră comună și să contribuim, fiecare în domeniul său de activitate, la apropierea celor două maluri ale Prutului” (mesajul integral).
La deschiderea acestei semnificative manifestări a participat dr. Igor Șarov, Rector al Universității de Stat din Moldova. „Chiar dacă este pentru prima dată, cu siguranță acest eveniment se va include în peisajul manifestărilor culturale, care încep cu 15 ianuarie, Ziua Culturii, și finalizează cu 1 decembrie, Ziua Națională a României. Respirăm în fiecare zi românește”, a punctat cu mândrie istoricul Igor Șarov. Domnia sa a prezentat mai multe detalii prețioase nu doar despre cei care au scris imnul „Deșteaptă-te române”, dar și contextul politic al timpurilor la care am fost martori, când acest imn fusese un simbol al mișcării de eliberare națională a basarabenilor din anii ’80, imn al Republicii Moldova în anii 1991–1994. Drapelul, imnul, sunt simboluri distincte ale unui stat, iar schimbarea regimurilor politice duce după sine și schimbarea acestor simboluri consacrate, dar și la „un adevărat război al acestora”, fiindcă simbolurile reflectă lupta pentru independență a poporului, lupta pentru suveranitate, a menționat rectorul Igor Șarov aducând exemplul imnului de stat al Ucrainei care luptă pentru independența sa în războiul declanșat de Rusia la 24 februarie 2022.
Ideea sărbătoririi Imnului României în Republica Moldova avea să-și continue mesajul Lia Anton, Președinte al Asociației YUFest, este argumentată prin faptul că este originară din Chișinău și locuiește acum la Iași, unind astfel ambele maluri prin acest proiect copleșitor.
„Imnul, ca și drapelul, ca și limba, sunt parte din identitatea noastră”, a punctat profesorul Adrian Cioroianu, manager general al Bibliotecii Naționale a României, care în calitatea sa de amfitrion al acestei seri culturale, i-a ghidat pe cei prezenți în sală, dar și aflați în mediul on-line, prin culisele istoriei celor șase imnuri, i-a purtat pe valurile notelor muzicale, prin acea „cântare a noastră românească”.
Concertul tematic s-a dovedit a fi o adevărată revelație pentru cei pasionați de istoria românilor, de arta muzicală, de cultura și tradițiile poporului român. Algoritmul ales de organizatori pentru prezentare spre audiție a celor șase imnuri de la Alexandru Ioan Cuza și până în prezent a fost foarte original. Într-o manieră inovatoare, publicul select a fost delectat cu cunoștințe prețioase istorice și artistice despre compozițiile muzicale expuse de profesorul universitar, doctorul Adrian Cioroianu. A fost creată astfel o ambianță cu adevărat emoțională, încărcată de sentimentul mândriei exprimată în realizările antecesorilor, poeți și compozitori, care au cântat și glorificat destinul poporului român. Profesorul Cioroianu ne purtase prin istoricul fiecărui imn, după care urma audiția acestuia. Imnurile au fost intonate de „Corul Marii Uniri”, un frumos cor bărbătesc înființat pe treptele Ateneului din Iași cu ocazia Centenarului Marii Uniri, format din 24 de membri, condus de maestrul Andrei Fermeșanu, manager și solist al Operei Naționale Române din Iași, și care merită toate aplauzele noastre. Au răsunat melodiile, care au servit drept imn național al României pe parcursul anilor: „Marș triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor” (1862), „Trăiască Regele” (1884), „Zdrobite cătușe” (1948), „Te slăvim, Românie” (1953), „Trei culori” (1977), „Deșteaptă-te române!” (din 1991 până în prezent). De altfel, între 1991 și 1994, „Deșteaptă-te române” a fost Imn de Stat al Republicii Moldova la inițiativa poetului, mem. cor. al AȘM Ion Hadârcă, pe atunci vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova.
Evenimentul a fost organizat de Asociația YUFest și susținut financiar de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, în cadrul proiectului „Imnul național, simbolul unității românilor!”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, cu scopul de a păstra, dezvolta și afirma identitățile etnice, culturale, religioase și lingvistice românești din Republica Moldova, precum și a consolida relațiile dintre România și Republica Moldova.
Evenimentul a fost transmis on-line de RliveTV și este disponibil la link-ul https://rlive.md/?doing_wp_cron=1690622448.9259140491485595703125.
Dr. hab. Liliana Condraticova