- Представления: 144
„Cel mai important în viață este să-ți placă ceea ce faci.
Iar pentru asta trebuie să știi ce să faci”,
Acad. Bogdan C. Simionescu
Educația pentru carieră și atragerea tineretului studios în cercetare a fost pus în dezbatere în cadrul emisiuni radio “Spațiul Public”. De data aceasta invitați ai realizatoarei Tatiana Fișer în studio au fost acad. Ion Tighineanu, președinte al AȘM, mem. cor. al AȘM Constantin Gaindric de la Institutul de Matematică și Informatică, dr. Igor Cojocaru, director al Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale, studentul Daniel Cristea, Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină din Moldova. Iar prin telefon au intervenit acad. Bogdan C. Simionescu, profesor la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi, precum și o elevă care a participat activ la Școala de Vară – Antonela Gorobivschi de la Liceul „Mihai Eminescu” din Drochia.
Despre Școlile de vară desfășurate în ultimii ani a vorbit în detalii acad. Ion Tighineanu, care a menționat că și la noi în Republica Moldova poate fi găsită „calea spre descoperirile științifice”. Cea mai memorabilă este, indiscutabil, Școala de Vară organizată de AȘM în perioada 13-16 iunie 2023 în cadrul proiectului “Noaptea Cercetătorilor Europeni”, a subliniat acad. Ion Tighineanu. La succesul evenimentului multidisciplinar au contribuit cercetători de forță din Republica Moldova, România și din alte țări ale lumii, inclusiv doi Laureați Nobel, precum și membri ai Academiei Tinerilor din Moldova.
Mem. cor. al AȘM Constantin Gaindric a relatat despre unele rezultate de rezonanță obținute la Institutul de Matematică și Informatică „Vladimir Andrunachievici”, pe care îl reprezintă, reiterând invitația de a continua studiile la matematică, informatică. E necesar de trezit interesul, de lărgit orizontul cercetării, a punctat mem. cor. Constantin Gaindric, care a ținut de asemenea o prelegere în fața elevilor în cadrul Școlii de Vară de la AȘM.
Dr. Igor Cojocaru, directorul Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale, a pus în evidență problemele și oportunitățile în procesul de organizare a Școlii de Vară, subliniind ponderea unui consorțiu de excelență, format din UTM, AȘM, Universitatea „A. Ruso” din Bălți, invitând la 29 septembrie la grandiosul eveniment Noaptea Cercetătorilor Europeni. Totodată, dr. Igor Cojocaru a venit cu unele propuneri de a integra cercetătorii în procesul didactic, în conlucrarea cu elevii din licee.
Prin telefon, a intervenit acad. Bogdan C. Simionescu, profesor la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi, cercetător ştiinţific la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” al Academiei Române. Domnia sa a ținut să menționeze despre problema tinerilor în România, algoritmul încercat de a depăși fenomenul lipsei tinerilor, precum și ezitarea tinerilor de a studia științele exacte, care sunt considerate „dure”, „grele”, avea să sublinieze acad. Bogdan C. Simionescu, membru de onoare al AȘM.
Daniel Cristea, student la anul 2, Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină din Moldova, unul dintre cei mai activi cursanți ai Școlii de Vară, cu o serie de întrebări practic la toți profesorii, a împărtășit din impresiile și experiențele obținute în cadrul celor trei zile ale Școlii de Vară.
De asemenea, printre tinerii elevi care au participat la Școala de Vară a intervenit Antonela Gorobivschi de la Liceul „Mihai Eminescu” din Drochia.
Vă invităm să vizionați Emisiunea „Spațiul Public” din 20 iunie 2023, pentru a căuta împreună posibilitatea de a implica tinerii în cercetare, de a oferi oportunități de ghidare în carieră pentru cei „captivați de universul științei”.
Mai multe detalii puteți găsi la emisiunea „Spațiul Public: Educația pentru carieră. Atragerea tineretului studios în cercetare”, disponibilă la link-ul https://www.facebook.com/100063709443996/videos/961032631803637/?extid=NS-UNK-UNK-UNK-IOS_GK0T-GK1C&mibextid=2Rb1fB&ref=sharing.
Dr. hab. Liliana Condraticova