- Представления: 228
Acad. Ion TIGHINEANU: „Astăzi noi construim unitatea noastră în idei și sentimente, apropiem malurile Prutului prin crearea unui spațiu comun cultural și științific”.
Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată la Iași, în „orașul celor trei uniri”. La 23 ianuarie 2023, Fundația Colegiului Național de Apărare, sucursala Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, au organizat o conferință științifică pe tema „Unirea principatelor și dinamica unității naționale”, care s-a desfășurat în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Agenda manifestării a inclus câteva prelegeri susținute de acad. prof. univ. dr. hab. Ion Tighineanu, Președintele Academiei de Științe a Moldovei; acad. prof. univ. dr. Victor Spinei, Vicepreședintele Academiei Române; prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, Managerul general al Bibliotecii Naționale a României; prof. univ. dr. Ioan Cristescu, Directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române.
Prezent la eveniment, acad. Ion Tighineanu a trecut în revistă cele mai relevante evenimente organizate în comun de cele două academii: Academia de Științe a Moldovei și Academia Română. Președintele AȘM a subliniat: „Astăzi noi construim unitatea noastră în idei și sentimente, apropiem malurile Prutului prin crearea unui spațiu comun cultural și științific. Cele două Academii, Academia Română și Academia de Științe a Moldovei, contribuie la acest proces prin diverse congrese și conferințe, cum ar fi sărbătorirea Zilei Limbii Române la 31 august și organizarea Congresului Mondial al Eminescologilor. Academia de Științe a Moldovei a susținut și promovat Apelul Academiei Române din 2 martie 2022 către toate academiile europene de a se înscrie într-o mișcare globală de apărare a păcii pe continent și în lume. Astfel, la 24 mai 2022, am organizat conferința științifică internațională Platforma europeană pentru pace, cu implicarea unor savanți notorii din diferite părți ale lumii, inclusiv a patru Laureați Nobel”.
„Învățămintele constau în faptul că am avut o intelectualitate de calibru, de viziune, care și-a uitat divergențele și a acționat împreună pentru o cauză de mare însemnătate și acesta este un exemplu care trebuie să-l luăm că dincolo de anumite puncte de vedere proprii, pentru marele idealuri, trebuie să ne înfrățim, să mergem împreună”, a punctat președintele secției de Științe ale Istoriei a Academiei Române acad. Victor Spinei în mesajul său.
Prin această dezbatere academică, organizatorii și participanții și-au propus să pună în evidență actul crucial al istoriei naționale din 24 ianuarie 1859 și Unirea Principatelor Române.
Manifestările dedicate Zilei Unirii au loc pe 24 ianuarie în Piața Unirii din Iași, la Focşani. Bucureşti, Constanţa, precum și la Chișinău. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chișinău, în colaborare cu Universitatea de Stat a Moldovei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, organizează o sesiune de prelegeri publice.
Pe 24 ianuarie, ora 14:00, în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 1), scriitorul Ion Hadârcă, membru corespondent al AȘM, va susține prelegerea publică „Nestinsul imperativ al Unirii”. Transmisiunea live-stream va fi asigurată de IDSI și va fi disponibilă la link-ul https://youtu.be/I8Hewko8rYY.
Mai multe detalii despre conferința de la Iași din 23 ianuarie 2023 sunt disponibile la link-urile:
Dr. hab. Liliana CONDRATICOVA