Declarația ALLEA cu privire la publicarea cu Acces Dechis și noile reguli privind protecția proprietății intelectuale

12.12.2022
Unique visitors: 868

În cea mai recentă declarație, Federația Europeană a Academiilor de Științe (ALLEA) evaluează efectele nedorite ale „Marilor Afaceri” („Big Deals”) actuale și oferă recomandări pentru instituțiile de cercetare, biblioteci și factorii de decizie cu privire la modul de a contribui la crearea unui sistem mai echitabil de partajare și accesarea publicațiilor de cercetare în conformitate cu noile norme ale Uniunii Europene privind drepturile de autor.

Odată cu creșterea numărului de publicații științifice partajate prin modelul Gold Open Access, accesul la rezultatele cercetării (adesea finanțate din fonduri publice) este la cote maxime. Cu toate acestea, înlăturarea acestor bariere pentru cititori a venit în detrimentul autorilor, care se confruntă adesea cu taxe substanțiale de procesare a articolelor științifice (APC) pentru a-și publica imediat lucrarea în Acces Deschis. Acest lucru a condus la o creștere suplimentară a costurilor exorbitante cheltuite pentru publicarea academică și creează dezavantaje semnificative pentru cercetătorii subfinanțați, inclusiv cercetătorii din științele sociale și umaniste și cercetătorii de la începutul carierei. Așa-numitele „Big Deals” – „acorduri de citire și publicare” între (consorții de) biblioteci de cercetare, instituții și universități, pe de o parte, și editorii științifici, pe de altă parte – au exacerbat și mai mult aceste inechități și au contribuit la consolidarea poziţiei deja dominantă pe piaţă a marilor edituri comerciale. În plus, ALLEA este îngrijorată de faptul că condițiile „Big Deals” nu reușesc să reflecte în mod adecvat noile reguli privind dreptul de autor din Uniunea Europeană (UE) și nu apreciază în mod corect eforturile creative și de cercetare ale cadrelor universitare și ale instituțiilor acestora. În timp ce legile UE și naționale privind drepturile de autor prevăd o varietate de reguli menite să faciliteze utilizarea gratuită și partajarea publicațiilor de cercetare, actualele „Big Deals” nu iau în considerare, în general, aceste utilizări gratuite legale. Pentru a ajunge la un sistem mai echitabil și mai accesibil, care să țină cont de noile norme UE privind drepturile de autor, ALLEA recomandă:

  • Cercetătorii și bibliotecile ia în considerare drepturile în temeiul noilor norme UE privind drepturile de autor atunci când negociază următoarea generație de acorduri.
  • Armonizarea legislației naționale privind drepturile de autor și introducerea drepturilor de publicare secundară la nivelul UE fără embargo.
  • Dezvoltarea în continuare a unui ecosistem de publicare non-profit condus de comunitate.

Citiți declarația integrală aici

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie:

Înregistrări online