Prezentul și perspectivele patrimoniului cultural readuse pe agenda experților și cercetărilor științifici

24.03.2022
Unique visitors: 1139

La 22 martie 2022, în Sala panoramică a Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău, a avut loc masa rotundă „Prezentul și perspectivele patrimoniului cultural”, organizată de Școala Doctorală „Științe umaniste” a Universității de Stat din Moldova (USM), Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, Secția Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a Academiei de Științe a Moldovei, Centrul Mitropolitan de Cercetări Științifice TABOR (Iași), Institutul de Etnologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei (Lvov), Institutul European pentru Cercetări Multidisciplinare (Buzău, România), Consiliul Internațional al Muzeelor din Moldova (ICOM).

La dezbaterile privind soarta patrimoniului mobil în diferite condiții incerte (război, cutremur, inundație etc.), securitatea patrimoniului, legislația internațională și națională, au participat mai mulți experți specialiști în domeniu: dr. hab., profesor universitar Gheorghe Postică (USM), dr. hab. Elena Ploșnița (Muzeul Național de Istorie a Moldovei), dr. hab. Liliana Condraticova (AȘM/USM), dr. hab. Aliona Grati (USM), Elena Pintilei (Biblioteca Națională a Republicii Moldova), dr. comandor Marius Nicoară (Institutul European pentru Cercetări Multidisciplinare), dr. hab. profesor universitar Nicoleta Vornicu (Centrul Mitropolitan de Cercetări Științifice TABOR), Valeria Suruceanu (Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău) și Petru Vicol (Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău), care au venit cu propuneri și recomandări pentru protejarea patrimoniului în caz de calamități, conflagrații, împărtășind din experiența acumulată de-a lungul anilor în gestionarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural mobil.

Masa rotundă este organizată în cadrul Programului de Stat „Cultura promovării imaginii orașelor din Republica Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii” desfășurat la USM (director de proiect dr. hab. Aliona Grati).

Totodată, în cadrul evenimentului a fost deschisă expoziția „Monumentele memoriei”, ce cuprinde documente și fotografii de epocă a clădirilor de patrimoniu din Republica Moldova, România și Ucraina (din arhiva Muzeului orașului Chișinău, www.old.chisinau ș.a.). Expoziția poate fi vizitată în perioada 22-31 martie 2022.

Transmisiunea online a mesei rotunde a fost asigurată de către IDSI și este disponibilă la link-ul https://www.youtube.com/watch?v=ymnhsGNIsPU&ab_channel=IDSITV.

 

Dr. hab. Liliana Condraticova

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie:

Înregistrări online