- Vizualizări: 134
Recent sosit în țara noastră, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Poloniei în Republica Moldova Tomasz Kobzdej, la 3 februarie curent, a întreprins o vizită de lucru la Academia de Științe a Moldovei, fiind însoțit de Octavian Mamaliga, expert în politici macroeconomice și de dezvoltare. În cadrul acestei întrevederi, înalții oaspeți au fost salutați de acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, întâlnire la care au participat, de asemenea, dr. hab. Liliana Condraticova, secretar științific general al AȘM, dr. Tudor Braniște, șeful Secției management academic și relații externe, Lucia Nastasiuc, specialist principal al Secției respective.
Acad. Ion Tighineanu l-a informat pe Ambasadorul polonez cu privire la activitățile Academiei de Științe din ultimii ani, evidențiind Conferința Internațională „Platforma Europeană pentru Pace” din 24 mai 2022, Conferința Internațională „Științele Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă și Pace” din 28 septembrie 2022, precum și „Săptămâna științei” organizată cu prilejul aniversării a 60-a a Academiei de Științe a Moldovei (a. 2021), evenimente la care și-au adus contribuția mai multe personalități notorii din domeniul cercetării și inovării, inclusiv cinci laureați ai Premiului Nobel. În context, au fost abordate subiecte ce țin de specificul cercetărilor științifice și stabilirea relațiilor de colaborare în mai multe domenii, identificarea priorităților strategice de dezvoltare nu doar de interes regional, dar și european, desfășurarea proiectelor de cercetare în beneficiul societății, importanța susținerii științelor fundamentale – temelia dezvoltării cercetării, precum și activitatea Academiei Tinerilor fondată anul trecut la AȘM.
Totodată, acad. Ion Tighineanu a precizat că între Academiile de Științe a Moldovei și a Poloniei există o relație de prietenie și cooperare cu durata de peste 30 de ani. În această perioadă de timp, savanții din ambele state au contribuit semnificativ la dezvoltarea cercetării științifice. Îndeosebi, se reliefează rezultatele cooperării în domeniile chimiei, fizicii, matematicii, istoriei, artelor etc.
Acad. Ion Tighineanu a reiterat că Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei își dorește reînnoirea parteneriatului bilateral cu Academia de Stiințe a Poloniei, prin semnarea unui nou Acord de colaborare științifică, care, la etapa actuală, ar reflecta adecvat prioritățile cercetărilor la scară națională și europeană.
La rândul său E.S. Tomasz Kobzdej, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Poloniei în Republica Moldova, și-a exprimat suportul deplin în vederea extinderii cooperării științifice între ambele state.
La despărțire, președintele AȘM i-a oferit E.S. Tomasz Kobzdej revista „AKADEMOS” și albumul enciclopedic „Academia de Științe a Moldovei. Evoluție, instituționalizare, personalități (1946–1961–2021)”, editat în 2021 cu prilejul aniversării a 60-a de la fondarea AȘM și împlinirii a 75 de ani de la crearea primelor instituții de cercetare de tip academic.
Tatiana Rotaru