- Vizualizări: 256
Președintele Academiei de Științe critică reforma învățământului superior anunțată recent de Ministerul Educației și Cercetării. Ion Tighineanu spune că Institutele de Cercetare au aflat din presă despre intenția guvernării de a comasa domeniul cercetării cu cel universitar. Președintele AȘM califică reforma drept nedemocratică și lipsită de transparență. De cealaltă parte, ministrul educației spune că optimizarea universităților și comasarea lor cu Institutele de Cercetare este una necesară în condițiile situației demografice precare în care se află Republica Moldova, notează IPN.
Ministrul Educației și Cercetării spune că reforma învățământului superior va contribui la îmbunătățirea calității studiilor, va crește competitivitatea universităților pe plan extern și va asigura o conlucrare armonioasă între studenți și specialiștii din domeniul cercetării. Anatolie Topală spune că în condițiile unui număr tot mai mic de studenți și cercetători, comasarea celor două domenii este imperios necesară.
„Ideea de bază este să concentrăm resursele umane și financiare și să desfășurăm procesul de cercetare în universități. Reforma este întârziată. Potrivit statisticii, în ultimii ani a scăzut numărul de cercetători, a scăzut numărul studenților, mai mulți studenți aleg să facă studii în afara țării. Vom aloca suplimentar din bugetul de stat 700 de milioane de lei pentru modernizarea învățământului superior. Asta va aduce beneficii studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor. Astfel vom putea să îmbunătățim condițiile de activitate pentru ei, vom majora salariile, iar pentru studenți vom diversifica programele de studii, vom crea noi specialități. Ne dorim ca cercetarea și învățământul superior să conlucreze cu mediul de afaceri, astfel încât să pregătim specialiștii de care are, cu adevărat, nevoie economia națională ”, a spus Anatolie Topală în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.
De cealaltă parte, președintele Academiei de Științe Ion Tighineanu, spune că reforma este una lipsită de transparență, iar angajații Institutelor de Cercetare n-au fost consultați pe subiectul optimizării.
„În urma reformei din 2017, Institutele de Cercetare au fost trecute de la Academia de Științe la Ministerul Educației, acum ministerul dorește să le treacă la universități. Înainte de a porni o reformă de o asemenea anvergură trebuie să faci o evaluare. Evaluarea nu a avut loc. Mi-au spus colegii de la Institutele de Cercetare că au aflat din media despre reformă. Cine a luat această decizie? Din câte știm la minister nu este un colegiu al ministerului. A fost creat un grup interinstituțional, care nu s-a convocat. Anterior, s-a propus optimizarea institutelor, din 18 să se creeze 6, a mai fost propunerea revenirii lor la Academia de Științe. Nu s-a acceptat nimic! Nu este corect ce se face acum, nu este democratic”, a spus președintele Academiei de Științei, Ion Tighineanu.
Potrivit propunerii Ministerului Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova se reorganizează prin absorbția Academiei de Administrare Publică, a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport și a mai multor Institute din țară. Universitatea Agrară va fi absorbită de Universitatea Tehnică. Academia de Studii Economice se reorganizează prin absorbția Institutului Național de Cercetări Economice. Iar Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” se reorganizează prin absorbția Universității de Stat din Tiraspol și a Universității de Stat „Grigorii Țamblac” din Taraclia. De asemenea, majoritatea Institutelor de Cercetare sunt trecute în subordinea USM, UTM și a Universității Pedagogice „Ion Creangă”.