Premiul Nobel pentru Chimie pe 2021, acordat Profesorilor Benjamin List și David W.C. MacMillan pentru dezvoltarea organocatalizei asimetrice

06.10.2021
Vizitatori unici: 552

Construirea moleculelor este o artă dificilă. Profesorii Benjamin List de la Institutul Max-Planck-Kohlenforschung, Mülheim an der Ruhr, Germania și David MacMillan de la Universitatea Princeton, SUA, sunt distinși cu Premiul Nobel pentru Chimie 2021 pentru dezvoltarea unui instrument nou și exact pentru construcția moleculară: organocataliză. Acest lucru a avut un impact enorm în cercetarea farmaceutică și a făcut chimia mai ecologică.

Multe domenii de cercetare și industrii sunt dependente de capacitatea chimiștilor de a construi molecule care pot forma materiale elastice și durabile, pot stoca energia în baterii sau pot inhiba progresia bolilor. Dezvoltarea acestor activități necesită catalizatori – substanțe care controlează și accelerează reacțiile chimice, fără a deveni parte a produsului final. De exemplu, catalizatorii din mașini transformă substanțele toxice din gazele de eșapament în molecule inofensive. Corpurile noastre conțin, de asemenea, mii de catalizatori sub formă de enzime, care modelează moleculele necesare vieții.

Catalizatorii sunt, astfel, instrumente fundamentale pentru chimiști, dar cercetătorii credeau de mult că există, în principiu, doar două tipuri de catalizatori disponibili: metale și enzime. Benjamin List și David MacMillan sunt distinși cu Premiul Nobel pentru chimie 2021, întrucât în anul 2000, ei, independent unul de altul, au dezvoltat un al treilea tip de cataliză. Se numește organocataliză asimetrică și se bazează pe molecule organice mici.

Mai multe informații sunt disponibile la link-ul https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/2021/press-release/

Dr. Tudor Braniște

Secția Management Academic și Relații Externe

Sursa:
Categorie: