Premiul Nobel în literatură pentru anul 2022 a fost acordat doamnei Annie Ernaux „pentru curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”

06.10.2022
Vizitatori unici: 853

Premiul Nobel pentru Literatură 2022 este acordat autoarei franceze Annie Ernaux „pentru curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”. Scriitoarea franceză s-a născut în 1940 și a copilărit în orășelul Yvetot din Normandia, unde părinții ei au avut un magazin alimentar și o cafenea. Anturajul viitoarei scriitoare era sărac, dar cu ambiții, cu părinți care au supraviețuit ca proletariat și au început o viață nouă, burgheză, în care amintirea podelelor de lut nu dispărea niciodată și unde politica era rar abordată. În scrierile ei, Annie Ernaux examinează în mod constant și din diferite unghiuri o viață marcată de lipsuri privind cultura și statutul social al omului sărac. Drumul ei în calitate de autor a fost lung și anevoios. O capodoperă din producția ei literară este proza de proporții restrânse despre avortul ilegal al unei domnișoare de 23 de ani („L’événement” 2000; „Happening”, 2001). Este o narare la persoana întâi, iar distanța față de sinele istoric nu este subliniată, ca și în multe alte lucrări. Eul devine oricum obiect prin restricțiile morale ale unei societăți represive și prin atitudinea paternalistă a oamenilor cu care se confruntă. Textul ei este necruțător de onest, în care între paranteze adaugă reflecții  cu o luciditate șocantă, adresate într-un singur flux atât sieși, cât și  cititorului. În spațiile dintre ele, ne aflăm la momentul scrierii, la 25 de ani după acest „eveniment”, cititorul având impresia ca participă la acea întâmplare.

Annie Ernaux crede în mod evident în forța eliberatoare a scrisului. Cugetările ei, fără compromisuri, sunt scrise într-un limbaj simplu și clar. Și când ea cu mult curaj și acuitate clinică dezvăluie agonia experienței de clasă, descriind rușinea, umilința, gelozia sau incapacitatea de a vedea cine ești, ei îi reușește să creeze ceva admirabil și durabil.

 

Pentru mai multe detalii accesați: https://bit.ly/3SaaMCP

 

Sursa:
Categorie:

Înregistrări online