OMAGIILE MATEMATICIENILOR DIN LUME PENTRU ACADEMICIANUL MITROFAN CIOBANU LA O TRISTĂ ANIVERSARE

27.08.2022
Vizitatori unici: 1050

Societatea de Matematică Aplicată și Industrială din Romania (ROMAI) organizează la Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău, începând cu ziua de 26 august 2022, cea de a 29-a Conferință internațională în domeniul matematicii aplicate și industiale (25-28 august 2022), consacrată aniversării a 80-a a academicianului Mitrofan Ciobanu, doctor habilitat în științe fizico-matematice, profesor universitar. La eveniment participă savanți din 14 state ale lumii: România, Republica Moldova (gazda conferinței), Bulgaria, Canada, SUA, Spania, Ucraina, Turcia, Rusia, Jordan, Australia, China, Kazahstan, Ghana.

Amintim că la 5 ianuarie 2022, regretatul academician Mitrofan Ciobanu ar fi împlinit 80 de ani (05.01.1942-02.02.2021). Cu un an și jumătate în urmă,el ne-a părăsit, ca urmarea complicațiilor produse de COVID-19, lipsa căruia astăzi o resimte comunitatea științifică și, în speță, Societatea de Matematică din Republica Moldova, condusă de savant mai mulți ani, ROMAI, în cadrul căreia a fost vicepreședinte. Academicianul Mitrofan Ciobanu a fost un cercetător cu har și un om de omenie. Născut la 5 ianuarie 1942, în satul Copceac, judeţul Tighina, și-a format propriul destin științific, ca și mulți alți cercetători, veniți din mediul rural. La Facultatea de Matematică a Institutului Pedagogic de Stat din Tiraspol a rămas plăcut surprins că matematica este un univers imens, apoi, grație capacităților sale intelectuale de excepție, a fost transferat la Facultatea de Mecanică şi Matematică a Universităţii de Stat „M. V. Lomonosov” din Moscova.Însușind la perfecție limba rusă, deja peste trei ani a publicat șase articole științifice în cele mai prestigioase reviste științifice cu profil matematic din URSS. Tot în perioada studenției, a soluționat primele probleme, formulate cu vreo câţiva ani mai devreme de profesorul A. Arhangelski. La anul 5, Mitrofan Ciobanu a propus o metodă nouă de construcţie a selecţiilor, cunoscută azi ca „procedura de selecţie Ciobanu”. Ulterior, acest rezultat științific și-a găsit aplicare în cercetarea modelelor economice.

În metropola rusă, absolventul Mitrofan Ciobanu a avut propuneri interesante pentru a urma o carieră fulminantă științifică. Dar a ales să se întoarcă la baștină, la Universitatea de Stat din Tiraspol, unde administrația reușise să obțină pentru el un apartament cu trei odăi. Astfel, destinul profesorului universitar Mitrofan Ciobanu a fost strâns legat de această instituție de învățământ superior, în care a activat în calitate de prorector și rector pe parcurs de 25 de ani (1983-2008). Instituția respectivă de educațiea fost evacuată la Chișinău cu 30 de ani în urmă, ca rezultat al diferendului transnistrean. Atunci, profesorii tiraspoleni și-au lăsat în grabă apartamentele bine amenajate, blocurile de studii și laboratoarele echipate cu toate cele necesare și și-au continuat viața în cămine și săli adaptate pentru studii în capitala Moldovei. Timp de 20 de ani, în perioada cea mai grea din istoria Universității, s-a aflat la timona ei Savantul și Omul Cetății, Mitrofan Ciobanu. 

A deschis evenimentul științific profesorul universitar Liubomir Chiriac, președintele comitetului de organizare a Conferinței internaționale, care a vorbit despre semnificația evenimentului, despre cel care a fost ilustrul matematician Mitrofan Ciobanu, omagiat azi, și a urat succese forului în matematică de la Chișinău. 

În luarea sa de cuvânt, profesorul Stelian Ion, președintele ROMAI, consideră că este simbolică întrunirea celei de a 29-a Conferință internațională în domeniul matematicii aplicate și industriale la Chișinău într-o perioadă extrem de complicată, marcată de diverse crize, de război. În cadrul ROMAI, academicianul  Mitrofan Ciobanu, în calitate de vicepreședinte, a fost un altruist, un motor în organizarea activităților Societății noastre, a ținut la onoarea și demnitatea omului de știință. Alternarea conferințelor științifice ROMAI la București și  la Chișinău se datorează fondatoarei Societății noastre, mult regretatei dr. profesor Adelina Georgescu, dar și insistenței omagiatului, Mitrofan Ciobanu. Cuvinte de recunoștință i-au adus regretatului savant  rectorul Universității de Stat din Tiraspol, Eduard Coropceanu, profesor universitar, iar din partea ROMAI – dr. prof. Anca Ion – discipola Adelinei Georgescu.

Cu un cuvânt de salut s-a adresat către participanții la Conferința internațională acad. Ion Tighineanu, președintele AȘM. Distinsul om de știință, academicianul Mitrofan CIOBANU, a constatat vorbitorul, a fost matematicianul enciclopedist, unul dintre cercetătorii nativi, care se nasc rar în sânul unei națiuni. A adus o contribuție inestimabilă la dezvoltarea cercetării în domeniul matematicii și a învățământului superior în R. Moldova. Preocupările ştiinţifice ale savantului au acoperit un spectru larg de probleme din domeniul matematicii contemporane, precum topologia, algebra topologică, teoria descriptivă a mulţimilor, analiza funcţională, teoria optimizării topologice, teoria măsurii etc. A publicat peste 600 de lucrări ştiinţifice şi metodico-didactice. Sub îndrumarea sa, 22 de tineri au susținut tezele de doctor în științe matematice și 4 –  de doctor habilitat. Mi-a fost aproape savantul și a ținut mult la Academie – în ultimii ani a activat în funcția obștească de președinte al Consiliului Consultativ al Academicienilor. Mereu telefona și se interesa de problemele AȘM. Matematicianul Mitrofan Ciobanu a promovat imaginea Republicii Moldova pe plan mondial, ținând discursuri plenare la conferințe internaționale, convocate în Belarus, Georgia, România, Cehia, Rusia, Ungaria, Bulgaria, Italia, Japonia, SUA, Pakistan, China, Franţa, etc.

Participanții la Conferința internațională au fost salutați, de asemenea, de profesorul universitar Alexandra Barbăneagră, rectorul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, care l-a cunoscut și l-a apreciat personal pe omagiat; dr. Inga Țițchiev, directorul Institutului de Matematică și Informatică; acad. Julian Revalschi, președintele Academiei de Științe a Bulgariei ș.a. Membrul corespondent al AȘM Alexandru Stratan, rector al ASEM, a evidențiat de la tribună că „noi economiștii utilizăm cu succes în cercetările noastre instrumentarul matematic dezvoltat de colegii noștri din acest domeniu. De aceea este o onoare să participăm la această conferință specializată, ajunsă la a 29-a ediție, care a devenit o platformă regională ce adună cele mai luminate minți în domeniul matematicii, de această dată ea este dedicată memoriei unui savant notoriu al neamului nostru – academicianului Mitrofan Cioban.  A fost un OM de o înaltă cultură, de o rară  cumsecădenie, unul din cei mai mari străjeri ai cercetării, valorilor și tradițiilor frumoase universitare, unul din pilonii protectori și cei mai activi membri ai Academiei de Științe a Moldovei”.

A surprins asistența și emoționantele luări de cuvânt ale doi veterani ai matematicii autohtone, doctorilor profesori Sergiu Miron și Ion Valuță, cu vârstele, respectiv, de 96 și 92 de ani, care au avut la începuturi unele influențe pozitive asupra formării matematicianului Mitrofan Ciobanu. Dl Sergiu Miron, de exemplu, profesor al omagiatului, pe 3 septembrie va marca 97 de ani, a menționat cu sinceritate: am pierdut un OM, am pierdut un Geniu. Cu părere de rău, lucrurile acestea se spun, de regulă, după moartea omului.

În următoarele două zile, cea de a 29-a Conferință științifică internațională a Societății de Matematică Aplicată și Industrială din România (ROMAI) își va desfășura lucrările în cadrul ședințelor plenare, la care vor fi abordate diverse probleme din domeniul matematicii contemporane și analizate noi rezultate științifice obținute. Unul din scopurile propuse  de participanții la acest eveniment este de a eterniza numele celebrului matematician, academicianului Mitrofan Ciobanu. În contextul dat, fiica savantului, Antonina Ciobanu-Pilețcaia, a adus și prima veste îmbucurătoare:liceul din satul Copceac și o stradă, unde a locuit în copilărie Mitrofan Ciobanu, îi vor purta numele.

Tatiana ROTARU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa:
Categorie:

Înregistrări online